مدیریت مخازن نفتی با هوش مصنوعی علی محمدی

امضای قرارداد با دانش‌بنیان‌ها به ارزش‌هزار میلیارد تومان آن‌طور که رئیس پژوهشگاه نفت در مقام یکی از سخنرانان افتتاحیه این مراسم عنوان کرد: چند قرارداد به ارزش‌هزار میلیارد تومان و ده‌‌‌ها توافق‌نامه با شرکت‌های دانش‌‌‌بنیان در این رویداد امضا خواهد شد.عظیم کلانتری‌‌‌اصل همچنین گفت: در این رویداد ۲۲ نشست تخصصی به‌‌‌منظور رفع چالش‌‌‌های فناورانه صنعت نفت کشور برگزار می‌شود.

رئیس پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به برگزاری نمایشگاه جانبی با ۱۲۰ غرفه در حاشیه این رویداد تصریح کرد: این غرفه‌‌‌ها همسو با حمایت از شرکت‌های دانش‌‌‌بنیان به‌‌‌صورت رایگان به آنها برای معرفی توانمندی‌‌‌های خود واگذار شده است.

کلانتری‌‌‌اصل همچنین در این مراسم پیام وزیر نفت را قرائت کرد. جود اوجی در این پیام اعلام کرد: عملکرد وزارت نفت در پشتیبانی از بومی‌‌‌سازی تجهیزات، دانش‌‌‌های فنی، محصولات و تولیدات ساخت بار اول و کسب رتبه اول حمایتی در این زمینه برای دومین سال پیاپی بیانگر تلاش شبانه‌‌‌روزی، نوآوری‌‌‌ها و ابتکارات عملیاتی همه کارکنان خدوم صنعت نفت و ارکان زیست‌‌‌بوم نوآوری و فناوری مرتبط با این صنعت جهت کاهش وابستگی‌‌‌ها، کاهش خام‌‌‌فروشی و ارزش‌‌‌آفرینی برای ایران اسلامی در شرایط تحریم‌‌‌های ظالمانه است. برگزاری این رویداد در هفته پژوهش فرصت مناسبی برای بحث و تبادل‌نظر ارکان زیست‌‌‌بوم نوآوری و فناوری وزارت نفت و فعالان این حوزه در شبکه دانش‌‌‌بنیانی برای کمک به ترسیم آینده پیش رو و شکل‌‌‌دهی آن متناسب با نیازهای حال و آینده است.

خودکفایی ۱۰۰ درصدی در زمینه کاتالیست در دولت سیزدهم محقق می‌شود

در ادامه همایش وحیدرضا زیدی‌‌‌فرد، معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری با اشاه به اینکه تجربه موفق نخستین همایش «پتروتِک» و همین‌طور با موافقت وزیر نفت تصمیم گرفتیم این رویداد به‌‌‌صورت سالانه برگزار شود، گفت: همایش و نمایشگاه پتروتک محل ملاقات عرضه و تقاضای شرکت‌های فناور و نوآور بیرونی و داخلی صنعت نفت است.

معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری با بیان اینکه تلاش شبکه دانش‌‌‌بنیان کشور تبدیل ایده به محصول است، تصریح کرد: می‌توانیم از ظرفیت این شبکه برای موفقیت فعالیت‌‌‌های صنعت نفت استفاده کنیم.

وی شناسایی دقیق نیازهای فناورانه، استفاده از ظرفیت قانون ساخت بار اول و شناسایی چالش‌‌‌های ساخت بار اول را از جمله اقدام‌‌‌های وزارت نفت برشمرد و افزود: برای حل چالش‌‌‌های ساخت بار اول از ظرفیت صندوق فناوری استفاده کرده‌‌‌ایم.

زیدی‌‌‌فرد با بیان اینکه وزارت نفت هرگونه حمایتی را که بتواند از شرکت‌های دانش‌‌‌بنیان از لحاظ قانونی انجام می‌‌‌دهد، گفت: صدور چند‌هزار تجهیزات به ونزوئلا موفقیت بزرگی برای صنعت نفت بوده است.

وی با بیان اینکه تشکیل نهاد صدور گواهی کیفیت به تسهیل صادرات کمک می‌‌‌کند، اظهار کرد: در زمینه کاتالیست تقریبا به مرز خودکفایی رسیده‌‌‌ایم که این موضوع در پایان دولت سیزدهم ۱۰۰‌درصد می‌شود.

خجسته‌‌‌مهر: نیازمند حفر ۲۴۰۰ چاه جدید هستیم

محسن خجسته‌‌‌مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز در ادامه بیان کرد: بر اساس آمارها، نفت و گاز در رشد اقتصادی کشور بیشترین سهم را دارد، همچنین در دو سال اخیر رشد ۶۰ درصدی در تولید نفت کشور رخ داده که این دستاورد حاصل برنامه‌‌‌ریزی در دولت سیزدهم در بخش نفت بوده است.

خجسته‌‌‌مهر استفاده از هوش مصنوعی و فناوری‌‌‌های دیجیتال را در صنعت نفت یکی از حوزه‌‌‌های مهم فناورانه در این صنعت دانست و گفت: ما به‌‌‌دنبال افزایش تولید نفت از مخازن خود با هوش مصنوعی هستیم. امروز این علم در صنعت نفت کشور جزو علوم ناشناخته است و از این رو باید روی آن کار بیشتری کنیم.

وی با اشاره به امضای توافق‌نامه با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای استقرار مرکز راهبردی مخازن دیجیتال نفتی و گازی تصریح کرد: قصد داریم ۱۵ میدان نفتی و گازی کشور را با هوش مصنوعی اداره کنیم. نخستین میدان در این زمینه که تفاهم‌‌‌نامه آن با دانشگاه صنعتی شریف امضا شده، میدان گازی پارس جنوبی است و می‌‌‌خواهیم قطب گازی ایران را در قالب هوش مصنوعی مدیریت کنیم.

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اظهار کرد: برای نخستین بار در کشور بحث بورسیه پژوهشی شهید تندگویان در هماهنگی کامل با وزارت علوم راه‌‌‌اندازی شده است. در قالب این بورسیه‌‌‌ها قراردادی ۳۶ ماهه با دانشجویان مقطع دکترا منعقد خواهد شد.

خجسته‌‌‌مهر با تاکید بر اینکه به‌‌‌زودی بورسیه دانشجویان مقطع دکترا شروع می‌شود، گفت: صنعت نفت چالش‌‌‌های فناورانه خود را از طریق سامانه‌‌‌ای که در سایت وزارت علوم مشخص شده، در اختیار دانشجویان کل کشور قرار می‌‌‌دهد. برای شروع کار با ۱۵ دانشجوی دکترا قرارداد منعقد و هر ماه به آنها ماهانه ۱۵ میلیون تومان حقوق پرداخت می‌شود.

وی با بیان اینکه در دو سال اخیر ۵۴ قرارداد به ارزش ۸۰ میلیون دلار در صنعت نفت امضا شده است، ‌‌‌ افزود: سهم شرکت ملی نفت ایران ۲۹ میلیون دلار بوده که تا پایان سال ۴۰میلیون دلار دیگر فقط به سهم این شرکت اضافه خواهد شد.

معاون وزیر نفت با تاکید بر اینکه حفاری مقاومتی‌‌‌ترین بخش صنعت نفت است، گفت: در این حوزه چالش‌‌‌های زیادی همچون پایین‌‌‌ بودن متراژ حفاری در مقایسه با میانگین جهانی و پایین‌‌‌ بودن نرخ نفوذ مته در سازند وجود دارد. در رویداد پتروتک پارسال چالش‌‌‌های حفاری مطرح شد که خوشبختانه ۲۳ پیشنهاد علمی از سوی شرکت‌های دانش‌‌‌بنیان به ما رسیده است.

خجسته‌‌‌مهر رسیدن به جهش تولید نفت و گاز در کشور را منوط به داشتن ناوگان حفاری قوی دانست و اظهار کرد: ما در سال‌‌‌های آینده به ۲۵۰ دستگاه دکل حفاری، حفاری ۲‌هزار و ۴۰۰ چاه جدید، تعمیر ۲‌هزار و ۴۰۰ چاه نفتی و گازی، نصب‌هزار و ۷۰۰ پمپ درون‌‌‌چاهی و تاسیس تاسیسات نمک‌‌‌زدایی به حجم یک میلیون بشکه نیاز داریم. اگر به‌‌‌دنبال رشد ۸ درصدی اقتصاد در کشور هستیم این رشد از مسیر صنعت نفت می‌‌‌گذرد.

وی گفت: هفته گذشته با همکاری دانشگاه صنعتی شریف نمودار نگار تولید (آرال‌‌‌تی) به بهره‌‌‌برداری رسید و آماده تحویل به صنعت نفت شد، برای نخستین بار همچنین از طریق بازگشایی اعتبارات اسنادی (ال‌‌‌سی) داخلی پول شرکت‌های دانش‌‌‌بنیان را به‌‌‌صورت قطعی و کامل پرداخت خواهیم کرد. هم‌‌‌اکنون بزرگ‌ترین چالش این شرکت‌ها معوقات مالی است.

جزئیات طرح تولید ۷.۴ میلیون بشکه نفت

علی آقامحمدی، رئیس کارگروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری نیز در مقام یکی دیگر از سخنرانان افتتاحیه با اشاره به اینکه حرکت جهانی برای از دور خارج کردن انرژی فسیلی در حال انجام است، گفت: تولید حداکثری و صیانتی نفت و گاز یک امر الزام‌‌‌آور برای کشور است.

آقامحمدی با بیان اینکه همه جزئیات رسیدن به تولید روزانه ۷ میلیون و ۴۰۰‌هزار بشکه نفت بررسی شده است، افزود: در گام نخست در برنامه هفتم توسعه تولید ۵میلیون و ۴۰۰‌هزار بشکه جزو برنامه‌‌‌های شرکت ملی نفت ایران قرار گرفته است و در تولید گاز نیز باید افزایش ۵۰ درصدی داشته باشیم.

وی افزود: در ساختارهای پایین‌‌‌دستی صنعت پتروشیمی عقب هستیم و مساله ما ورود همه سرمایه‌‌‌ها به این صنعت است.

رئیس کارگروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری گفت: نفت را نباید معطل بودجه کرد. جایگاه نفت روشن است و باید به نفت استقلال بدهیم.

وی با بیان اینکه کشور ایران به‌‌‌عنوان قطب انرژی در منطقه شناخته می‌شود، افزود: یک‌‌‌سوم رشد اقتصادی ایران باید با بهره‌‌‌وری در اقتصاد محقق شود و مهم‌ترین ظرفیت برای بهره‌‌‌وری، استفاده بهینه از نفت و گاز است که تحقق چنین هدفی به سرمایه‌گذاری ۳۰۰ میلیارد دلاری نیاز دارد.

آقامحمدی با اشاره به سخنان مقام  معظم رهبری با بیان اینکه صنعت نفت باید دانش‌‌‌بنیان شود، اظهار کرد: ما در زمینه صنعت نفت نیازمند توسعه فناوری هستیم و بعضی از کشورهای منطقه از لحاظ استخراج فناوری‌‌‌ها در این حوزه گام‌‌‌های بلندی برداشته‌‌‌اند. وی با اشاره به لزوم توسعه صنعت پتروشیمی و تاکید بر اینکه همه‌‌‌ سرمایه‌‌‌ها باید در بخش پتروشیمی وارد شود، یادآور شد: افزایش ضریب بازیافت نفت موضوع ساده‌‌‌ای نیست و همه دانشگاه‌‌‌ها باید به دانش بهبود ضریب بازیافت از چاهای نفتی مجهز شوند تا مقدار بازیافت از چاه‌‌‌های نفت در کشور به حداکثر برسد.

ارزآوری ۱۶ میلیارد دلاری صنعت پتروشیمی

مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز در ادامه این مراسم با بیان اینکه تلاش می‌شود تا پایان این دولت همه کاتالیست‌‌‌های مورد نیاز صنعت نفت کشور بومی‌‌‌سازی شود، گفت: هم‌‌‌اکنون ۹۷‌درصد مصرف کاتالیست‌‌‌های داخلی این صنعت از داخل تامین می‌شود.

معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی با تاکید بر اینکه تا ۵سال آینده همه ماشین‌‌‌آلات دوار این صنعت در داخل کشور بومی‌‌‌سازی خواهند شد، گفت: توسعه زنجیره ارزش پتروشیمی از دیگر اهداف ما خواهد بود.

شاهمیرزایی ادامه داد: هم‌‌‌اکنون ۱۰۸ طرح پتروشیمی کشور در مرحله دریافت مجوز، مطالعه و اجرا هستند، برای امسال ۱۲ طرح نیمه‌‌‌کاره در برنامه افتتاح قرار گرفت، برای نمونه پتروشیمی همدان را پس از حدود ۲۰ سال بلاتکلیفی ماه گذشته به مرحله اجرا رساندیم. وی اظهار کرد: پارسال مجوز فعالیت ۱۹ طرح بلاتکلیف که سرمایه‌گذاران آن هیچ‌گونه اقدامی نداشتند، لغو شد و سهمیه خوراک آنها به دیگر طرح‌‌‌های تازه تخصیص یافت.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی افزود: صنعت پتروشیمی کشور پارسال، ۱۶ میلیارد دلار ارز‌آوری برای کشور داشت ولی با این حال این رقم در سال‌جاری کاهش داشته که دلیل آن هم عرضه بیشتر در داخل بوده است. وی گفت: برای نخستین بار در ۶ ماه نخست امسال به‌‌‌منظور جلوگیری از خام‌‌‌فروشی و حمایت از واحدهای تولیدی، بیش از ۴۰‌هزار میلیارد تومان عرضه اعتباری داخلی محصولات پتروشیمی انجام شده است. شاهمیرزایی گفت: ۲۰ طرح مهم پتروشیمی برای توسعه زنجیره ارزش افزوده پتروشیمی برای سرمایه‌گذاری به هلدینگ‌‌‌های بزرگ کشور معرفی و پیشنهاد شده است.