صنعت همیشه قربانی است
عدم پرداخت مطالبات مشتریان از سوی سازمانهای دولتی و همچنین عدم اعطای وام به تولیدکنندگان باعث شده تا سرمایه کافی برای سفارش قطعات جدید یا سفارش تناژ بالا را نداشته باشند؛ به همین دلیل کل چرخه تولید تحت تاثیر قرار گرفته و سرعت رشد صنعت کشور کند شده است. گفتنی است که ما با استفاده از دستگاههای دایکست (ریختهگری تحت فشار)، توانایی تولید هر نوع قطعهای را که مشتریان سفارش دهند داریم اما در حال حاضر بیشتر تمرکز خود را روی ریختهگری قطعات صنعتی و خودرویی قرار دادهایم.
اکثر تولیدکنندگان در حال حاضر از ماشینآلات و دستگاههای دایکست قدیمی بهره میبرند. باید گفت که ماشینسازان داخلی موفق به بومیسازی ماشینآلات مورد نیاز در صنعت ریختهگری شدهاند اما تولیدکنندگان با توجه به شرایط بد بازار، قیمت بالای دستگاهها و سرمایه در گردش محدود، امکان خرید نداشته و تهیه این ماشینآلات برای آنها مقرون به صرفه نیست؛ البته این موضوع تنها مختص به ماشینآلات داخلی نبوده و تمایل تولیدکنندگان برای خرید ماشینآلات خارجی هم کاهش یافته است. باید اضافه کنم که ماشینآلات خارجی توسط شرکتهای بزرگ طبق آخرین استانداردهای روز دنیا تولید میشوند، اما در داخل، ماشینسازان ایرانی مانند ماشینسازان خارجی سرمایهگذاریهای بسیاری برای ساخت دستگاهها انجام نداده و مانند ماشینسازان خارجی به برخی از مواد اولیه و تجهیزات لازم دسترسی ندارند؛ به همین دلیل ایراداتی که در ماشینآلات ایرانی وجود دارد بسیار بیشتر از ماشینآلات خارجی بوده و کیفیت پایینتری دارند. به عنوان مثال از نظر ظاهری ماشینآلات ایرانی تفاوتی با ماشینآلات خارجی ندارند، اما بعد از گذشت دو سال، کارآیی و بهرهوری این ماشینآلات در حد ماشینآلات قدیمی خارجی کاهش مییابد. در زمینه تعمیر و نگهداری ماشینآلات به دلیل تجربه بالایی که در این حوزه داریم، با چالش خاصی روبهرو نبوده و لوازم و قطعات یدکی مورد نیاز، در بازار موجود هستند؛ تنها نکته مهمی که باید در نظر داشت، نوسان نرخ دلار و افزایش قیمت قطعات یدکی در بازار است. در حال حاضر اکثر صنایع در کشور با این چالش دست به گریبان هستند، زیرا امروزه افراد جوان به دلیل سختی کار بالا در واحدهای صنعتی، به فعالیت در شغلهای کاذب و انتخاب راههای آسانتر برای کسب درآمد تمایل دارند.
تنها راهکاری که اکنون پیش پای صنعتگران و فعالان اقتصادی وجود دارد، استفاده از ماشینآلات پیشرفته مانند کشورهای توسعهیافته برای کاهش وابستگی به نیروی انسانی یا استفاده از نیروی کار خارجی است. باید اضافه کنم که استخدام نیروی کار خارجی ممکن است به سبب وجود تفاوتهای فرهنگی برای تولیدکنندگان مشکلساز باشد؛ کمااینکه اکنون برخی واحدهای تولیدی با نیروهای کار ایرانی نیز بر سر برخی مسائل به سختی به تفاهم میرسند.
افزایش پلکانی قیمتها
در سه ماه ابتدایی سال گذشته وضعیت بازار مصرف و فعالان صنعت ریختهگری مناسب بود، اما بعد از این مدت به دلیل رکود بازار و اقدامات سازمان امور مالیاتی مانند اخذ مالیاتهای سنگین از تولیدکنندگان بدون توجه به شرایط، اوضاع تغییر کرد؛ در صورتی که سازمان امور مالیاتی باید این سختگیری را در رابطه با افراد سودجو اعمال کند نه در مورد واحدهای تولیدی که هدفی جز تولید و اشتغالزایی ندارند. همچنین باید اذعان کنم که فعالیت کارگاههای ریختهگری غیرمجاز در داخل، روی فعالیت کارگاههای مجاز تاثیر منفی گذاشته است، زیرا این واحدها بدون پرداخت ۹ درصد مالیات ارزش افزوده، به راحتی به کار خود ادامه داده و با تولید محصولات ارزانقیمت، اما بیکیفیت، نظر مشتریان را جلب میکنند. گفتنی است که اخذ ۹ درصد مالیات ارزش افزوده از تمام تولیدکنندگان (صنایع بالادستی تا صنایع پاییندستی) باعث میشود تا قیمت محصول نهایی به صورت پلکانی افزایش پیدا کرده و تولیدکنندگان مزیت رقابتی خود را از دست بدهند؛ به همین دلیل برای رونق بازار و کاهش قیمت تمامشده محصول، بهتر است این مالیات یک بار و از مصرفکننده نهایی اخذ شود. تخصص و دانش فعالان صنعت ریختهگری در داخل از تولیدکنندگان کشورهای همسایه مانند عراق، افغانستان و پاکستان بسیار بالاتر است زیرا به دلیل تنشهای ژئوپلیتیک در برخی از این کشورها و همچنین تولید محصولات بیکیفیت توسط ریختهگران پاکستانی، امکان رقابت با ما را ندارند. لازم به ذکر است که از نظر دانش و تخصص تولیدکنندگان داخلی با تولیدکنندگان ترک برابر هستند، اما تولیدکنندگان ترک به دلیل استفاده از ماشینآلات خارجی، از نظر تکنولوژی از ما جلوتر هستند.
آب در هاون کوبیدن
در تابستان سال جاری با دو روز قطعی برق در هفته مواجه بودیم که باید برای رفع این مشکل اقدامات لازم از سوی نهادهای مربوطه انجام شود زیرا زمانی که مذاب درون کوره قرار دارد، با قطعی ناگهانی برق تمام زمان و انرژی صرفشده برای ذوب مواد به هدر رفته و تولیدکنندگان از برنامهریزی خود عقب میمانند. گفتنی است که در شهرک صنعتی که کارگاه ما در آن قرار دارد، اطلاعرسانی قبلی قطعی برق صورت میگیرد، اما متاسفانه این کار برای تولیدکنندگان با توجه به مشکلات ذکر شده مفید فایده نیست زیرا آنها در هر صورت با کاهش درآمد و مسائل مالیاتی روبهرو خواهند شد. با توجه به مشکلات فراوان در مسیر تولید و افزایش چشمگیر هزینهها، سرمایهگذاران تمایلی برای سرمایهگذاری در صنعت ریختهگری ندارند؛ به همین دلیل اگر شرایط به همین روال ادامه پیدا کند شاهد کاهش بیشتر میزان تولید محصولات در کشور خواهیم بود. در این زمان تولیدکنندگان برای رفع مشکلات خود نیازمند حمایتهای دولت، مانند اعطای وامهای کمبهره و اصلاح قانون ۹ درصد مالیات ارزش افزوده هستند.