ایده‌‌‌ای نو در اجاره لباس و مقابله با عواقب فست فشن

ممکن است در نگاه اول، فعالیت بای روتیشن مثل دیگر سرویس‌‌‌های اجاره لباس مثل «آرمویر» یا «نولی» یا Rent the Runway باشد، اما اشیتا کابرا دیویس، بنیان‌‌‌گذار و مدیر عامل این شرکت می‌‌‌گوید ساختار فرد به فرد، کارکرد آن را بیشتر شبیه شرکت‌‌‌های اقتصاد اشتراکی مثل اوبر و Airbnb می‌‌‌کند. رویکرد بای روتیشن به سبک رسانه‌‌‌های اجتماعی است و جامعه اجاره‌‌‌دهندگان و اجاره‌‌‌کنندگان لباس را با تشویق به برقراری گفت‌‌‌وگوی مستقیم بین آنها ایجاد کرده است. کاربران این گزینه را دارند که وقتی اجاره‌‌‌دهنده مورد نظرشان آیتم‌‌‌های جدیدی را برای کرایه دادن می‌‌‌گذارد، نوتیفیکیشن دریافت کنند. افراد در مورد اینکه تمایل دارند لباس‌‌‌ها را به کاربرانی در ایالت‌‌‌های دیگر ارسال کنند، خودشان تصمیم‌‌‌گیری می‌‌‌کنند. برخی‌‌‌ها ترجیح می‌‌‌دهند در همان محدوده جغرافیایی خودشان لباس اجاره بدهند.

طبق داده‌‌‌های شرکت تحقیقاتی Verified Market Research، پیش‌‌‌بینی شده ارزش بازار دیجیتال اجاره لباس بیش از دو برابر شده و از ۳/ ۱ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۱ به ۸/ ۲ میلیارد دلار در سال ۲۰۳۰ برسد. در ضمن، فروش مجدد اجناس به صورت آنلاین تا سال ۲۰۲۷ به ۳۸ میلیارد دلار خواهد رسید. با وجود این رشدهای پیش‌‌‌بینی شده، فروش مجدد و اجاره لباس به صورت آنلاین، یک کسب‌‌‌وکار دشوار تلقی می‌‌‌شود؛ به‌‌‌ویژه در وال استریت. سهام شرکت‌‌‌های Rent the Runway، تردآپ و ریل‌‌‌ریل که همگی در این حوزه فعالیت می‌‌‌کنند، از وقتی که در بورس عرضه عمومی شده‌‌‌اند، ۹۰ درصد کاهش یافته است. هر سه شرکت هنوز به سودآوری نرسیده‌‌‌اند. بای روتیشن خودش آیتم‌‌‌ها را در انبار نگه نمی‌‌‌دارد تا آنها را در پلتفرمش عرضه کند که باعث می‌‌‌شود بین دیگر فعالان بزرگ اجاره یا فروش مجدد، متمایز باشد.

این شرکت در عوض، واسطه‌‌‌ای بین افرادی است که از اپلیکیشن استفاده می‌‌‌کنند که یا لباس کرایه می‌‌‌دهند یا می‌‌‌خواهند کرایه کنند. کابرا دیویس این روش را یک «مدل کسب‌‌‌وکار بسیار مقرون به صرفه» توصیف می‌‌‌کند که با روش فعالیت شرکت‌‌‌های قدیمی‌‌‌تر این حوزه در آمریکا بسیار متفاوت است. او می‌‌‌گوید: «هیچ کس کاری که ما انجام می‌‌‌دهیم را انجام نمی‌‌‌دهد. ما نیازی به فروش نداریم. نیاز نداریم به افراد بگوییم لطفا لیست آیتم‌‌‌های خودتان را بگذارید و ما بابت آن به شما پول می‌‌‌دهیم. همچنین نیاز نداریم برای درست کردن انبار عرضه، آیتمی را از کسی بخریم.»‌‌‌ در بریتانیا، بای روتیشن بیش از ۳۳۰ هزار کاربر ثبت نامی دارد که بیش از ۶۸ هزار لیست لباس دارند. کاربران آمریکایی هم تاکنون بیش از ۱۸۰۰ آیتم را در حداقل ۱۵ ایالت لیست کرده‌‌‌اند. قرار است این استارت‌‌‌آپ تابستان امسال بازاریابی گسترده را در آمریکا شروع کند.

هر چقدر اپلیکیشن بیشتر رشد می‌‌‌کند، آنها باید اقدامات بیشتری انجام دهند تا قابل اطمینان بودن اجاره‌‌‌کننده‌‌‌ها و جلوگیری از آسیب لباس‌‌‌های اجاره‌‌‌دهنده‌‌‌ها را تضمین کنند. به عنوان مثال، یک کاربر جدید نمی‌‌‌تواند آیتمی را که ارزش خرده‌‌‌فروشی آن بالای هزار دلار است اجاره کند، مگر اینکه چند لباس دیگر را با هزینه کمتر اجاره کند و هویت و صلاحیتش تایید شود. بای روتیشن از روش قیمت‌‌‌گذاری هوشمند استفاده می‌‌‌کند تا به اجاره‌‌‌دهنده‌‌‌ها کمک کند کرایه لباس‌‌‌هایی که گذاشته‌‌‌اند را تعیین کنند. کابرا دویس می‌‌‌گوید پیشنهاد آنها این است که قیمت اجاره روزانه هر لباس، حدود ۳ تا ۵ درصد ارزش خرده‌‌‌فروشی آن لباس در نظر گرفته شود. این شرکت هنوز سهامش را عرضه عمومی نکرده، اما فعالانه به دنبال سرمایه‌‌‌گذار است و پیش‌‌‌تر توانسته ۸/ ۳ میلیون دلار سرمایه جذب کند. با اینکه آنها هنوز در مراحل اولیه تامین مالی هستند، اما کابرا دیویس می‌‌‌گوید برنامه‌‌‌شان این است که تا بهار ۲۰۲۵ به سودآوری برسند.

رندی وود، یک کسب‌‌‌وکار کوچک لباس به نام «انتر نو شوروم» در لس‌آنجلس دارد و برای اجاره دادن یکسری آیتم‌‌‌ها از بای روتیشن استفاده می‌‌‌کند. او اخیرا برای سفری به مکزیک، یک پیراهن از این اپلیکیشن برای خودش اجاره کرده بود و تجربه‌‌‌اش را «واقعا فوق‌‌‌العاده» توصیف و نحوه تعامل بین کاربران را تحسین می‌‌‌کند.  تمایل به ایجاد یک چیز متفاوت، کابرا دیویس را به سمت این کسب‌‌‌وکار برد. ایده بای روتیشن اولین بار در اواخر سال ۲۰۱۸ به ذهنش رسید؛ زمانی که برای سفر ماه عسلش به ایالت راجستان در شمال هند، جایی که در آن به دنیا آمده بود و از آن مهاجرت کرده بود، برنامه‌‌‌ریزی می‌‌‌کرد. او می‌‌‌گوید: «می‌‌‌خواستم لباس‌‌‌های قشنگی بپوشم و فکر کردم این لباس‌‌‌ها را کرایه کنم، اما هیچ کسب‌‌‌وکار دیجیتالی که لباس اجاره بدهد، در انگلستان یا حتی کل اروپا پیدا نکردم. فکر کردم چطور می‌‌‌توانم به همه زنانی که در رسانه‌‌‌های اجتماعی می‌‌‌بینیم به این طرف و آن طرف می‌‌‌روند و هر بار یک لباس غیرتکراری می‌‌‌پوشند، دسترسی پیدا کنم.»

در نهایت او مجبور شد همان کاری را کند که بیشتر مردم انجام می‌‌‌دهند؛ یعنی چند لباس نو برای سفرش خرید. اما این لباس‌‌‌های جدید برایش مفهوم متفاوتی داشت. او می‌‌‌گوید: «ضایعات پارچه در دنیا خیلی زیاد است و از اینکه من خودم هم بخشی از این مشکل بودم و کاری از دستم برنمی‌‌‌آمد، احساس بدی داشتم.» مدت کوتاهی بعد از بازگشت از آن سفر، کابرا دیویس با اینکه در یک شرکت سرمایه‌‌‌گذاری در لندن کار می‌‌‌کرد، تصمیم گرفت تجربه کسب‌‌‌وکار، علاقه‌‌‌اش به مد و لباس، و نگرانی جدیدش در مورد عواقب توسعه فست فشن را ترکیب کند و بای روتیشن را به عنوان یک کار جانبی شروع کرد. اپلیکیشن او رسما در اکتبر ۲۰۱۹ آغاز به کار کرد و بعد از مدتی به کار تمام وقت کابرا دیویس تبدیل شد.