تولید؛ پشت چراغ قرمز نوسان ارزی

سابقه آغاز فعالیت گروه تولیدی «لوستر بالین» به سال ١٣٥٠بر‌‌‌می‌‌‌گردد. این مجموعه در زمینه تولید لوستر، آباژور و آویز در سبک مدرن فعالیت دارد. در این مجموعه حدود ٦٠ نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم اشتغال دارند. جواد ابراهیمی، مدیرعامل گروه تولیدی لوستر بالین معتقد است زمانی که نوسان مداوم بهای ارز و به تبع آن قیمت مواد اولیه وجود دارد، تولیدکننده دغدغه خرید مواد اولیه را خواهد داشت و این موضوع ترمزی برای تولید محسوب می‌شود.

نوسان قیمت مواد اولیه؛ عمده‌‌‌ترین مشکل تولیدکنندگان لوستر

در حال حاضر، عمده‌ترین مشکل تولیدکنندگان لوستر، نوسان قیمت ارز و به تبع آن نوسان قیمت مواد اولیه است. مدیرعامل گروه تولیدی «لوستر بالین» با اعلام این مطلب گفت: تولیدکنندگان حمایتی از جانب دولت نمی‌‌‌خواهند، تنها خواسته آنها ثبات بازار و امنیت اقتصادی است. زمانی که کالایی را با یک قیمت به بازار عرضه و به فروش رسانده، نمی‌توانیم با آن پول، مواد اولیه موردنیاز برای تولید محصول بعدی را تهیه کنیم. جواد ابراهیمی افزود: قیمت‌ها به گونه‌‌‌ای شده که بعد از گرفتن سفارش و بستن قرارداد تولید، زمانی که می‌‌‌خواهیم اقدام به خرید مواد اولیه ‌‌‌کنیم، متوجه می‌‌‌شویم که دچار افزایش شده است. از ابتدای امسال همواره نوسان قیمت ارز وجود داشته است.

وی در ادامه گفت: زمانی که خیال تولیدکننده از نظر قیمت مواد اولیه راحت باشد، تمرکز خود را بر تولید و نوآوری گذاشته و محصولات جدید تولید می‌کند. اما زمانی که نوسان مداوم قیمت ارز و به تبع آن قیمت مواد اولیه وجود دارد، تولیدکننده دغدغه خرید مواد اولیه را خواهد داشت و این موضوع ترمزی برای تولید محسوب می‌شود.

جایگاه ناشناخته لوستر ایرانی در بازارهای صادراتی

یکی از معضلات صادرات لوستر این است که لوستر ایرانی با برندهای خارجی در بازارهای صادراتی عرضه می‌شود و به همین دلیل جایگاه و کیفیت لوستر ایرانی شناخته نشده است. مدیرعامل گروه تولیدی «لوستر بالین» با اعلام این مطلب در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» گفت: مشتریان خارجی درخواست دارند که روی کارتن محصولات، نامی از ایران نباشد و حتی دیده شده که محصول ایرانی به نام محصول ایتالیایی در بازارهای جهانی فروخته می‌شود. جواد ابراهیمی افزود: متاسفانه نگاه مناسبی به محصولات ایرانی در کشورهای دیگر وجود ندارد. زیرا سابقه نامناسبی در گذشته در زمینه مواد اولیه و بسته‌بندی وجود داشته است که در حال حاضر برطرف شده است. تغییر نگرش نسبت به کالای ایرانی چند سال زمان می‌‌‌برد.

وی درباره وضعیت صنعت لوستر ایران از نظر قیمت و کیفیت گفت: لوستر ایرانی، بسیار با‌کیفیت‌‌‌تر از لوستر چینی بوده و قیمت مناسب‌‌‌تری از محصولات چینی دارد. با توجه به نرخ فعلی ارز، محصولات چینی دیگر قابلیت رقابت قیمتی با محصولات ایرانی را ندارند. قیمت محصولات ایرانی مناسب‌‌‌تر از محصولات چینی است. زیرا محصولات چینی مشمول تعرفه گمرکی می‌‌‌شوند. ابراهیمی درباره تنوع محصولات ایرانی در مقایسه با چینی گفت: محصولات چینی متنوع‌تر از محصولات ایرانی است. زیرا هر محصول جدیدی که تولید می‌شود، نیازمند قالب‌سازی و سرمایه‌گذاری جدید است. چین یک کشور ۵/ ۱ میلیارد نفری بوده و ایران یک کشور ۸۰میلیونی است و بازار آنها نیز نسبت به ما نیاز بیشتری دارد. در نتیجه تنوع محصولات آنها بسیار بیشتر از محصولات ایرانی است.

 تمایل کشورهای همسایه به استفاده از لوسترهای ایرانی

کشورهای همسایه مانند عراق و ترکیه که قبلا از چین لوستر وارد می‌‌‌کردند، در حال حاضر به سمت استفاده از محصولات ایرانی گرایش پیدا کرده‌‌‌اند. مدیرعامل گروه تولیدی «لوستر بالین» با اعلام این مطلب گفت: یکی از دلایل این موضوع این است که محصولات ایرانی با‌کیفیت‌‌‌تر و متنوع‌‌‌تر شده است. دلیل دیگر این است که با توجه به افزایش قیمت دلار، واردات محصولات ایرانی نسبت به محصولات چینی برای آنها صرفه اقتصادی بیشتری دارد؛ زیرا با خرید از ایران فاصله ترانزیتی کاهش و به تبع آن هزینه حمل‌ونقل نیز کاهش یافته و دیگر نیاز نیست مسافت چند‌هزار کیلومتری برای واردات طی شود. وی افزود: به همین دلیل از نظر قیمتی برای آنها به صرفه‌‌‌تر است. محصولات ایرانی از نظر کیفیت واقعا حرف برای گفتن دارند اما هنوز بسته‌بندی‌‌‌ها مشکل داشته و مشتریان خارجی از بسته‌بندی‌ها گلایه دارند؛ زیرا شرکت بسته‌بندی وجود ندارد. بلکه تنها کارخانه‌‌‌های کارتن‌‌‌سازی وجود دارند که بر اساس ابعاد درخواستی به شیوه ساده و ابتدایی کارتن تولید می‌کنند. به همین دلیل بسته‌بندی‌ها با مشکل مواجه می‌شوند و باید شرکت‌هایی ایجاد شوند که فعالیت آنها فقط در زمینه بسته‌بندی صادراتی باشد.

مدیرعامل گروه تولیدی «لوستر بالین» درباره توان صادراتی مجموعه گفت: این مجموعه به صورت غیرمستقیم به پنج کشور صادرات دارد. محصولات ما از طریق یک واسطه به کشورهای عراق، ترکیه، جمهوری آذربایجان و بخشی از روسیه صادر می‌شود. وی افزود: به صورت مستقیم اقدام به صادرات نکرده‌‌‌ایم زیرا این موضوع دارای پروسه اداری بوده و زمان‌بر است. ترجیح می‌‌‌دهیم با واسطه صادرات انجام دهیم.

داخلی‌سازی تمامی قطعات موردنیاز

تمامی قطعات مورد استفاده در تولید محصولات این مجموعه مانند قطعات فلز، شیشه و پیرکس و سرامیک، از داخل تامین شده و از قطعه خارجی مانند کریستال استفاده نمی‌‌‌کنیم. مدیرعامل گروه تولیدی «لوستر بالین» با اعلام این مطلب گفت: در زمان‌‌‌های گذشته، قطعات مورد استفاده خارجی بودند و مدل‌‌‌های لوسترهای مدرن در چهار یا پنج سال گذشته، کاملا خارجی بودند. اما با مهندسی معکوس و قالب‌سازی این قطعات توسط قطعه‌سازان در داخل کشور تولید شده و مشکل تامین قطعه نداریم.

جایگاه قابل قبول لوستر ایرانی

کشورهای آلمان و ایتالیا در سطح برتر جهانی در زمینه تولید لوستر قرار دارند. در این میان لوستر ایرانی در سطح جهانی از جایگاه قابل قبولی برخوردار است اما جایگاه آن هنوز ناشناخته مانده است. مدیرعامل گروه تولیدی «لوستر بالین» با اعلام این مطلب گفت: بسیاری از تولیدکنندگان مدعی هستند که از لحاظ کیفیت با محصولات اروپایی رقابت دارند، اما واقعیت این است که هنوز جای کار وجود دارد تا به سطح کیفی تولیدات اروپایی برسیم. وی افزود: در مقایسه با کشورهایی مانند ترکیه و چین دارای محصولات با‌کیفیت‌‌‌تری هستیم، اما هنوز به سطح اول دنیا نرسیده‌‌‌ایم. مثلا بسته‌بندی و سیم و سر‌پیچ‌‌‌هایی که در کشور تولید می‌‌‌شوند (به غیر از یک یا دو برند معدود) هنوز کیفیت لازم را ندارند و واقعا باید در این زمینه کار شود. 

ابراهیمی با اشاره به تنوع بیشتر مدل‌‌‌های لوسترهای ایرانی در مقایسه با اروپایی گفت: لوستر ایرانی از نظر کیفی جای کار بیشتری دارد اما از محصولات اروپایی تنوع بیشتری دارد. البته سبک لوسترهای اروپایی کاملا متفاوت است؛ لوسترهای اروپایی دارای مدل‌‌‌های فوق‌العاده ساده و تک‌حباب بوده که برای مشتریان داخلی حتی حوزه خلیج فارس قابل پسند نیست. مشتریان در کشورهای خاورمیانه و حتی کشورهای آسیایی، لوسترهای سبک ایرانی را می‌‌‌پسندند. وی افزود: لوسترهای اروپایی دارای قیمت‌های بسیار بالایی هستند و از این نظر نمی‌توانند با لوسترهای ایرانی رقابت کنند.