25-03

در همین راستا معاون مشارکت‌های مردمی و جذب سرمایه شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی کشور که مسوولیت یکی از پرکارترین معاونت‌های این شرکت را بر عهده دارد گفت: در ابتدای حضور در این معاونت یکی از اهداف اصلی و مورد تاکید این بود که مشارکت‌ها را تنها معطوف به مشارکت اقتصادی نکنیم بلکه به عنوان مثال سراغ مشارکت‌های فرهنگی نیز رفتیم. در واقع وظیفه ذاتی ما جذب سرمایه است ولی مشارکت‌های مردمی به مشارکت‌های فرهنگی و هنری هم عمومیت پیدا می‌کند و مشارکت‌ها را تبدیل به مشارکت پایدار می‌کند که مکمل کار ماست و اگر این معاونت بتواند در کنار کار تجاری خود آنها را هم فعال کند اقدامات بیشتر، بهتر و اثرگذارتری قابل اجراست.

حمیدرضا دیبایی در ادامه با اشاره به شاخه‌های مختلف جذب مشارکت‌های مردمی  بیان کرد: اعتقاد ما بر این است که جذب مشارکت‌های مردمی نباید تنها به جذب مالی و اقتصادی محدود شود، بلکه جذب مشارکت‌های فرهنگی، هنری، علمی و ورزشی نیز می‌تواند گره‌گشای بسیاری از مشکلات بوده و ظرفیت‌های مطلوب جدیدی را به همراه ایده‌های خلاقانه و جذاب در پی داشته باشد.

دیبایی خاطرنشان کرد:«جذب سرمایه از روش‌های مختلف و ظرفیت‌های قانونی که برای شرکت‌های دولتی تعریف شده در کنار واگذاری استیجاری اماکن برای بهره‌برداری و سایر امور مشارکتی، همگی به نوعی درآمدهایی را برای ورزش ایجاد می‌کند که مجددا برای خود صنعت ورزش صرف می‌شود. بنابراین عملا پول ورزش به خود ورزش برمی گردد.» وی در ادامه گفت: ما در این معاونت ضمن آنکه به دنبال جذب سرمایه و مشارکت‌های مردمی هستیم، به دنبال ایجاد امنیت در سرمایه‌گذاری ورزشی و خدمت به صنعت ورزش و در نهایت جلوگیری از گران شدن ورزش نیز هستیم.

استفاده از هویت ایرانی در بناهای ورزشی

دیبایی ادامه داد: یکی از مواردی که مورد غفلت واقع شده بود استفاده از هویت ایرانی در بناهای ورزشی بود. به عنوان مثال در رویدادها و مسابقات ورزشی یا حتی فضاهای ورزشی موجود هیچ هویت ایرانی دیده نمی‌شد. نظر ما این است که باید از این ظرفیت استفاده شود و حداقل در اماکن مختلف ورزشی که در اختیار شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی است مانند مجموعه فرهنگی ورزشی انقلاب و … به استفاده از هویت ایرانی - اسلامی توجه ویژه‌ای کنیم.

معاون مشارکت‌های مردمی و جذب سرمایه شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی تصریح کرد: اماکن مورد رجوع مردم مثل سینما، سالن‌های تئاتر و ورزشگاه‌ها بهترین محل برای تجلی معماری ایرانی است. البته فراموش نکنیم که این طراحی‌ها هوشمندی هم می‌خواهد، به عنوان مثال چرا نباید در سردر باشگاه بدنسازی نشانه‌ای از شاهنامه فردوسی باشد؟ مگر در شاهنامه از پرورش تن و در کنار آن از پرورش خرد صحبت نشده است که این دو مولفه در مجموع به جوانمردی منتهی می‌شود، همین ظرفیت می‌تواند در فضاهای ورزشی منشأ ایده‌پردازی باشد.

تداوم تعامل و نظارت بر کار بهره‌بردار و سرمایه‌گذار

دیبایی با اشاره به استمرار فرآیند نظارت و مدیریت گفت: در این معاونت واحدهایی بر اساس «نیازسنجی» تاسیس شد. از آن جمله می‌توان به واحد طرح و برنامه، واحد نظارت بر بهره‌برداران و نظارت بر مدیریت بهره‌برداری و موارد دیگر اشاره کرد.

وی افزود: یکی از نکات جالبی که به صورت عملی تجربه شد این بود که در گذشته وقتی که جذب سرمایه و مشارکت انجام می‌شد و قرارداد منعقد می‌شد، دیگر بهره‌بردار و سرمایه‌گذار رها می‌شد، ولی حالا این‌طور نیست و ما از صفر تا صد همراه با پروژه هستیم تا از هرگونه مشکل و حاشیه احتمالی در آینده جلوگیری کنیم. در واقع اگر بتوانیم نظارت مستمر بر کار داشته باشیم در مراحل مختلف مشکلاتمان زودتر حل می‌شود.

وی در ادامه اضافه کرد: در این راه «امکان‌سنجی‌ها» با دقت هر چه تمام‌تر انجام می‌شود، زیرساخت‌های عمرانی مورد توجه قرار می‌گیرد و البته بحث کمک رسانه‌ها و استفاده از این ظرفیت عظیم از مهم‌ترین مباحث است. دیبایی در خصوص راه‌اندازی و فعالیت این معاونت در ابعاد دیگر توضیح داد: در بخش فرهنگی جای خالی بسیاری از اقدامات احساس می‌شد، بنابراین با راه‌اندازی «واحد فرهنگی» در بحث رویداد‌ها، جشنواره‌ها و … با برنامه‌ریزی مدونی عمل خواهیم کرد. وی ادامه داد: بخش معماری، کمیته حل اختلاف، تغییر شکل و رویه کارشناسی‌ها، برنامه‌ریزی برای گردشگری ورزشی، گردشگری اقتصاد ورزشی و حتی جذب توریست در حوزه ورزشی از دیگر اقدامات انجام شده ما در همین مدت کوتاه بود.

در مزایده‌ها رشد فراتر از انتظار داشتیم

معاون مشارکت‌های مردمی و جذب سرمایه در خصوص بحث قیمت‌گذاری اماکن ورزشی عنوان کرد: ما در بحث قیمت‌گذاری تصمیم‌گیرنده نیستیم ولی قیمت‌گذاری‌ها با نظر کارشناسی و پس از بررسی موشکافانه انجام می‌شود.

وی افزود: باید به صراحت اعلام کنم که تمام درآمدهای حاصل از اماکن ورزشی صرف مخارج خود ورزش در راه توسعه و تجهیز ورزشگاه‌ها می‌شود. به عنوان مثال در اماکن ورزشی، پولی که از مزایده‌ها به دست می‌آید به خود ورزش برمی‌گردد. برای نمونه سالن ورزشی احداث می‌شود، ورزشگاهی آباد یا تجهیز می‌شود، به بودجه جاری به عنوان کمک کار تزریق می‌شود، مسابقه یا رویدادی برگزار می‌شود و …

وی تصریح کرد: مزایده‌های بسیار مهمی تاکنون برگزار شده است. به عنوان مثال: مزایده بدنسازی، مزایده رستوران و بوفه و کافی شاپ استخر ماهی‌گیری، مزایده سوپر مارکت و... در مجموعه فرهنگی ورزشی انقلاب، نمونه‌هایی هستند که می‌توانم بگویم رشد قیمت در مزایده‌ها فراتر از حد تصور بود.

دیبایی تاکید کرد: آنچه حائز اهمیت است اینکه با تدابیر و حمایت‌های مدیرعامل محترم شرکت و همکاران معاونت جذب سرمایه و مشارکت‌های مردمی، اصلی‌ترین مزایده‌ها در مجموعه‌های تحت نظر شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی با هوشمندی و آداب و قوانین و چارچوب‌های منحصر به فرد خود برگزار شده است.

ضرورت نیازسنجی مناسب و ارائه طرح و برنامه

معاون مشارکت‌های مردمی و جذب سرمایه ادامه داد: اولین چیزی که در هر بخشی از کار ما ضروری خواهد بود «طرح و برنامه» است. در طرحی که بر مبنای نیازسنجی صورت گرفته است، در واقع می‌توان به این جمع‌بندی رسید که چه فضایی مناسب سرمایه‌گذاری خواهد بود. در همین راستا واحد طرح و برنامه فعال شده است و هیچ اقدامی در مجموعه ما انجام نمی‌شود؛ مگر اینکه پیوست طرح و برنامه داشته باشد. این آمایش‌ها باید انجام شود تا در خصوص «مشارکت در امور» مشاوره درستی ارائه شود.

وی همچنین اظهار کرد: لزوم «ارائه پیوست همکاری با معاونت فنی و مهندسی» برای طرح‌های مختلف، بیش از پیش ضروری به نظر می‌رسد. به عنوان مثال جایی که آماده و تکمیل است قابل سرمایه‌گذاری خواهد بود، ولی برای جایی که زیرساخت عمرانی‌اش مشکل دارد نمی‌توان کاری انجام داد. همچنین بخش‌هایی باید بازسازی و تجهیز شوند و بخش‌هایی دیگر باید ایجاد و ساخته شوند.

دیبایی تصریح کرد: یکی از بزرگ‌ترین مسائل و مشکلات «عدم‌معرفی مناسب ظرفیت‌های موجود» است. مثلا گاهی مجموعه یا اماکنی فضا و ظرفیت مناسبی دارد ولی «زیبایی بصری» ندارد. این یکی از مهم‌ترین شاخصه‌های موردنیاز برای جذب سرمایه‌گذار است. در واقع باید «ایجاد اشتیاق» شود و تبلیغات مناسب صورت گیرد. برای نمونه ظرفیت یک محیط ورزشی نباید محدود به برگزاری مسابقه شود و قابلیت‌های دیگر نیز باید در آن شناسایی شود. مثلا مسابقات اسب‌سواری همواره هواداران زیادی دارد، مسابقات آن هم بسیار جذاب است، پس ظرفیت خوبی در این رشته و فضاهای مربوط به آن برای تبلیغات و معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری وجود دارد.

ظرفیت‌های عظیمی در مجموعه ورزشی آزادی داریم

معاون مشارکت‌های مردمی و جذب سرمایه تصریح کرد: در مورد مجموعه ورزشی آزادی اعتقادم بر این است که باید تمام درها به روی مردم باز شود. متاسفانه در گذشته در این مورد همواره اعمال سلیقه شده است. این دقیقا همان بحث «نیازسنجی» است. وزیر محترم ورزش و جوانان هم بارها تاکید کرده‌اند که ورزش باید همگانی شود. چرا باید مردم به دریاچه چیتگر بروند ولی از ظرفیت عظیمی مثل دریاچه کم‌نظیر مجموعه ورزشی آزادی بی‌بهره باشند و خدماتی در آنجا ارائه نشود؟ درهای مجموعه ورزشی آزادی را باز کنیم و بعد ببینیم چقدر استقبال می‌شود.

وی افزود: در راستای پررنگ شدن مشارکت‌ها در معاونت در اولین گام با فدراسیون‌های مختلف ورزشی جلساتی گذاشتیم. فضایی را برای مشارکت تعریف کردیم که خوشبختانه پایاپای بوده و فقط محدود به ارائه فضا نبوده است. به عنوان مثال در تنیس برای برگزاری مسابقات فدراسیون، با بهره‌بردار زمین‌های تنیس در مجموعه ورزشی انقلاب تعامل کردیم که منجر به همکاری بهره‌بردار با فدراسیون و ارائه زمین برای برگزاری مسابقات شد. در فدراسیون‌ها و رشته‌های دیگر هم این فضا وجود دارد.

برگزاری جلسه با نهادهای نظارتی و قانون‌گذار

معاون شرکت توسعه ‌‌‌‌‌‌نگهداری اماکن ورزشی کشور عنوان کرد: در تمام این مدت تلاش کردیم در وهله نخست مشکلات و نواقص خودمان را برطرف کنیم. در ادامه کار ان‌شاالله جلساتی با نهادهای نظارتی و قانون‌گذار خواهیم داشت تا بتوانیم در راستای خدمت‌رسانی هرچه بهتر به جامعه ورزش و مردم شریفمان موانع موجود را برطرف کنیم.

وی افزود: در برخی موارد می‌توان با راهکارهای قانونی نواقص موجود را به حداقل رساند. در این راه نیازمند کمک و همکاری دستگاه‌های نظارتی و به‌ویژه قانون‌گذار خواهیم بود.

دیبایی در پایان خاطرنشان کرد: این معاونت عملا تسهیلگر در حوزه جذب سرمایه و سرمایه‌گذاری است و هدف معاونت جذب سرمایه و مشارکت‌های مردمی تلاش برای ترغیب سرمایه‌گذاران در حوزه ورزش و به نفع ورزش و مردم است. در این راه از اصولی‌ترین، به روز‌ترین و کارآمدترین شیوه‌ها استفاده خواهیم کرد تا به یاری خدا با جذب سرمایه‌گذاران علاقه مند به حوزه ورزش تحولی اساسی در این زمینه را شاهد باشیم. خوشبختانه آغاز کار خوبی داشته‌ایم و در ادامه کار امیدواریم با همکاری و کمک همه نهادها، مجموعه‌ها و افراد متخصص در این زمینه موفق عمل کنیم. در این راه از هر مشاوره، راهکار، تجربه یا نظریه‌ای برای پیشبرد بهتر امور در این معاونت استقبال خواهیم کرد. امیدوارم بتوانیم توفیق خدمت به ورزش کشور را داشته و به نتایج اثر بخشی در این زمینه دست پیدا کنیم.