رکود در بازار ادوات کشاورزی
به طور کلی میتوان گفت میزان تزریق ماشینآلات به بخش کشاورزی در برخی سالها باعث کاهش چشمگیر موجودی دستگاه وتجهیزات پیشرفته در بخش کشاورزی کشور شده است. در حوزه برداشت نیز تعداد ماشینآلات درو شامل کمباین، انواع دروگر و... کمتر از نیمدرصد در هر هزار هکتار است. آمار گزارش شده این مقدار در سطح جهان ۶ دستگاه است. بنابراین میتوان گفت تعداد دروگر و کمباین در هر هکتار در ایران یک دوازدهم متوسط جهانی است. اگر به این آمار فرسودگی و استهلاک برخی کمباینها و ماشینآلات درو را نیز اضافه کنیم به خوبی میتوان دریافت که چگونه کمبود ماشینآلات برداشت باعث خسارت در بخش کشاورزی به زارعان و کشاورزان ایرانی شده است. ضایعات بیش از برداشت، ریزش بیش از حد محصول، طولانی شدن مدت برداشت و... همگی از تاثیرات منفی عقب ماندن از مقوله بهروز کشاورزی مکانیزه است.
به عنوان مثال سالانه به دلیل کمبود کمباین در مزارع گندم به طور متوسط ۳درصد از گندمها هنگام برداشت ضایع میشود. همچنین نباید فراموش شود ماشینآلات کشاورزی برخلاف سایر نهادههای مرتبط با تولید محصولات کشاورزی تقسیمناپذیر است. بنابراین برای انجام به صرفه و به موقع عملیات کشاورزی موضوع مالکیت یا اجاره این ماشینها مطرح میشود. برای استفاده بهینه از ماشینآلات کشاورزی لازم است که نظامهای مختلف حمایتی با توجه به شرایط اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی کشور شکل بگیرد. این نظامها اشکال مختلف بهرهبرداری و دسترسی به موقعیت ماشینآلات کشاورزی را مشخص میکند. هم اکنون نیز برخی از این نظامها به صورت خصوصی، خدماتی و تعاونی در ایران وجود دارد؛ که باید منطبق با نظام بهرهبرداری از زمین توسعه یابد.
عدمپرداخت تسهیلات بانکی به کشاورزان برای خرید ادوات
در همین راستا مدیرعامل شرکت ماشینسازی کریمیان صنعت که تولیدکننده ادوات کشاورزی است، اظهار کرد: عدمپرداخت تسهیلات بانکی به کشاورزان برای خرید ادوات کشاورزی باعث شده تا بازار ادوات کشاورزی راکد باشد. محمدرحیم کریمیان با تاکید بر اینکه کشاورز قدرت خریدی ندارد و نقدینگی آنها نیز ته کشیده است، افزود: تولیدکننده نیز به این میزان قدرتمند نیست که ادوات کشاورزی را قسطی به فروش برساند پس ناچار است واحد تولیدی خود را به جهت نداشتن فروش تعطیل کند.
چالش جدید تولیدکنندهها با دریافت مالیات از کارتخوانها
کریمیان با اشاره به اینکه مشکلات مالیاتی و دریافت مالیات از کارتخوانها مسائل دیگری نیز برای تولیدکننده و کشاورز ایجاد کرده است، ادامه داد: کشاورز یا تولیدکننده میگوید اگر کارت بکشم و خرید کنم باید مالیات دهم و این موضوع خود مشکلات را دوچندان کرده است. مدیرعامل شرکت ماشینسازی کریمیان صنعت افزود: وامهای بانکی باید آزاد شود. باید رونق گذشته در بازار ادوات کشاورزی ایجاد شده و زمینه حمایت از کشاورز و تولیدکننده فراهم شود. متاسفانه کشاورزان قدرت خرید پایینی دارند. وی درخصوص قیمت محصولات نیز گفت: جرات افزایش نرخ نداریم چراکه الان فروشی وجود ندارد و اگر قیمتها را نیز افزایش دهیم این میزان اندک فروش را نیز از دست خواهیم داد.