صنعت دامپروری در بلاتکلیفی

این در حالی است که بسیاری از فعالان بخش معتقدند درست است که آزاد‌سازی قیمت نهاده‌ها انجام شده و مشکلات این صنعت را چند برابر کرده اما احتمالا باز هم بخش خصوصی متضرر اصلی هستند و به اصطلاح «مگافارم‌‌های نهاده‌ها» باز هم از یارانه‌های پنهان بهره‌مند خواهند بود و این خود توان رقابت و در بازار باقی ماندن را از دیگر دامداران می‌گیرد. با وجود این دولت به ظاهر سعی دارد مشکلات این صنعت را با راهکارهایی همچون اعطای دامدار کارت رفع کند، اما فعالان این صنعت معتقدند مشکل این صنعت در سطح کلان است و با چنین اقدامات جزئی گرهی از کار دامداران باز نمی‌شود. چه مساله‌ای وجود دارد که جلوی واردات باز است و دامدار را با مشکلات رها کرده‌اند؟ باید بگذارند دامدار هر جایی که دسترسی دارد محصول خود را صادر کند.

بهترین مدیریت برای صنعت دامداری صدور مجوز صادرات است

مدیر شورای تامین دام کشور می‌گوید: الان اعطای دامدار کارت جزو اولویت‌های این صنعت محسوب نمی‌شود چون شرایط دامداری‌ها اصلا خوب نیست؛ به طوری که از یک طرف هم مازاد ویژه دام وجود دارد و از سوی دیگر استان‌ها اعلام کرده‌اند خشکسالی، نبود مرتع و از همه مهم‌تر کم‌آبی موجب ضعیف شدن دام‌ها شده است. منصور پوریان افزود: در حقیقت الان حذف یارانه نهاده‌ها موجب شده قیمت نهاده‌ها افزایش یابد و لذا صنعت دامپروری نیاز به مدیریتی صحیح و اساسی دارد تا این صنعت حفظ شود. وی ادامه داد: مساله اینجا است که اگر قرار باشد دام داخلی به بازار گوشت تزریق شود طبیعتا لاشه با قیمت بالاتری عرضه می‌شود و عملا راه واردات باز می‌شود. اگرچه مدت‌ها است راه واردات گوشت باز شده و گوشت از کشورهای آسیای میانه با قیمت پایین‌تر عرضه می‌شود. پوریان تصریح می‌کند: پس بهترین مدیریت در چنین زمانی این است که اجازه بدهند صادرات انجام شود؛ چه مساله‌ای وجود دارد که راه واردات باز است و دامدار را با مشکلات رها کرده‌اند؟ باید بگذارند دامدار هرجایی که دسترسی دارد محصول خود را صادر کند.

صنعت دامپروری در سطح مدیریت کلان مشکل دارد

وی با تاکید بر اینکه از اواسط فروردین جاری پیگیر گرفتن مجوز برای صادرات بوده‌ایم، می‌افزاید: اگر قرار است مدیریت درستی صورت بگیرد باید این صنعت را از بلاتکلیفی خارج کنیم؛ به این معنا که در وهله اول اجازه بدهند دامدار بتواند دام را خارج کند آن هم به این دلیل که در بازار داخل تقاضا برای این میزان دام و این نوع دام وجود ندارد و اکثر دام‌ها به سمت ضعیف شدن پیش می‌روند، به‌خصوص اینکه اکثر استان‌ها مرتع ندارند. وی ادامه می‌دهد: از طرف دیگر گزارش‌های تخصصی مرتبط با حوزه‌های دام، آب و اقلیم اعلام کرده است که با خشکسالی شدید و کاهش بی‌سابقه آب روبه‌رو خواهیم بود پس بهترین مدیریت این است که بخشی از دام خارج شود.

پوریان اظهار می‌کند: از سوی دیگر برای تنظیم بازار چون واردات گوشت هم انجام می‌شود لذا رقابت بین گوشت‌های وارداتی و داخلی در بازار داخل انجام می‌شود. پس بازار به سمت گوشت‌های باکیفیت با قیمت پایین‌تر می‌رود. وی در پایان می‌گوید: الان اگر دامدار کارت بدهند در حالی که مدیریت کلان کار را حل نکرده‌اند و برای آن راه‌حلی در نظر گرفته نشده قطعا فایده چندانی ندارد. با وجود این روی هم رفته هرچقدر به این صنعت بتوان نقدینگی تزریق کرد و آن را حمایت کرد برای دامدار و بازار توامان خوب است. قیمت دام زنده گوساله تا کیلویی ۷۵ هزار تومان بالا رفت اما خریدار ندارد؛ بنابراین در آزادسازی قیمت‌ها چون برای گوشت قیمت تعیین نشده قیمت گوشت چندان بالا نرفته است.

تولیدکنندگان نگران هستند بازار پس بزند و محصول روی دست دامدار بماند

حسین نعمتی یکی دیگر از فعالان صنعت است که در خصوص وضعیت فعلی تولید گوشت و شیر می‌گوید: خوشبختانه در تولید شیر خام و گوشت مشکلی نداریم و تولید به اندازه کافی هست، اما تولید‌کننده‌ها تنها نگران این هستند که مبادا بازار پس بزند و محصول روی دست دامدار بماند. نعمتی می‌افزاید: در بازار وقتی قیمت بالا می‌رود مردم اگر کمتر مصرف کنند دام‌ها به ناچار به کشتارگاه فرستاده می‌شوند و پس از یک‌سال دیگر گوشت و شیری وجود نخواهد داشت. پس اگرمصرف پس بزند ضرر اصلی را دامدار می‌برد. نعمتی همچنین در خصوص نرخ شیر خام نیز می‌گوید: پیش از این شیر نسبت به کیفیتش از ۵/ ۵ تا ۷ هزار تومان فروش می‌رفت و حدود ۶ هزار و ۵۰۰ تومان فروخته می‌شد و حال دولت سقف قیمت شیر خام را ۱۲ هزار تومان گذاشته و کارخانه‌های لبنی هم قول داده‌اند با این قیمت خریداری کنند البته باز هم به شرطی که بازار پس نزند.