شرط قطعهسازان برای تحقق تولید خودروی ارزانقیمت
۱۵۰هزار میلیارد تومان سرمایه جدید نیاز است
همچنین پس از بازدید سرزده رئیسجمهوری از شرکت ایرانخودرو ۸ موضوع مهم از جمله ارتقای کیفی محصولات گوشزد و تدوین شد. در راستای افزایش کیفیت محصولات با پیگیری نمایندگان خانه ملت پس از توقف تولید پراید به عنوان خودرویی با پایینترین سطح ایمنی، امسال هم قرار است تیبا، سمند و پژو۴۰۵ از چرخه تولید خارج شوند. این خودروها در دسته خودروهای ارزانقیمت بوده که مشمول قیمتگذاری هم میشدند. به طور قطع با توقف تولید این خودروها باید خودروهای جایگزین البته با استاندارد و کیفیت بالاتر به بازار معرفی شود؛ از همینرو فروردین امسال منوچهر منطقی، معاون صنایع حملونقل وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد، بهمن امسال از یک محصول ارزانقیمت که مشابه آن در دنیا کمتر از ۶ هزار دلار است رونمایی میشود. تولید این خودرو، در دو قالب برقی و بنزینی در حال پیگیری است و نخستین عرضه این خودروی ارزانقیمت شهریور ۱۴۰۲ خواهد بود. حال پرسش این است که با نوسانات بازار ارز، مواد اولیه، حمل و نقل و... آیا این قول وزارت صنعت، معدن و تجارت محقق میشود یا مانند سایر قولها از افزایش تیراژ گرفته تا کاهش قیمت خودرو، بیسرانجام خواهد شد. ۷۰ تا ۸۰ درصد یک خودرو مربوط به قطعات و قیمت آنها است. آیا قطعهسازان با وجود مشکلات نقدینگی، توان تولید و تامین قطعات این خودروی ارزانقیمت را با استاندارد روز و کیفیت جهانی دارند؟ این پروژه قرار است امسال با چه راهکاری به مرحله اجرا برسد؟ ابراهیم دوستزاده، عضو هیاتمدیره شرکت «سامفر» و شرکت «گیتی تامین صنعت» و نیز عضو انجمن تخصصی صنایع همگن نیرومحرکه و قطعهسازان خودروی کشور درباره امکان تولید و تامین قطعات خودروی ارزانقیمت گفت: مذاکرات زیادی در این باره انجام شده است. اگر قرار باشد خودرویی با استفاده از امکانات موجود و قیمت حدود ۵ هزار دلار تولید شود کار دشواری خواهد بود. نخستین شرط برای رسیدن به این هدف یا کمی بالاتر، افزایش تیراژ است. رسیدن به تیراژ اقتصادی، نیازمند تامین نقدینگی برای زنجیره تامین و خودروسازی است.
وی درباره این مبلغ افزود: این عدد مبلغ کمی نیست و طبق برنامه پیشبینی شده بالای ۱۵۰ هزار میلیارد تومان برآورد میشود. اگر این عدد تامین شود شاید بتوان خودرویی با حدود قیمتی مورد نظر وزارت صنعت، معدن و تجارت تولید کرد.
وی یادآور شد: شاید بتوان این خودروها را از راههای دیگر هم تامین کرد؛ مثلا با تلفیق پلتفرمها و بهکارگیری حداکثر توان زنجیره تامین، قطعات را تولید کرد.
رعایت تمام استانداردهای الزامشده
عضو انجمن قطعهسازان استان سمنان در پاسخ به این پرسش که آیا ارزان تمام شدن بهای خودرو به معنی حذف برخی استانداردها خواهد بود، عنوان کرد: پیشنهادهای مختلفی برای تحقق این هدف وجود دارد که درباره هر کدام از آنها در حال رایزنی هستیم. به طور قطع رعایت تمام استانداردهای الزام شده از سوی سازمان ملی استاندارد در این خودرو لحاظ خواهد شد. این مساله خط قرمز مسوولان و مدیران خودروسازی و نیز انجمنهای صنفی وابسته به این صنعت است. دوستزاده تاکید کرد: در حوزه تولید خودروی ارزانقیمت از معدود دفعاتی است که از تشکلهای صنفی و به ویژه انجمن تخصصی صنایع همگن نیرومحرکه و قطعهسازی به عنوان مشاور دعوت شده و نظرات صنعتگران شنیده میشود. بحثها و تحلیلهای موشکافانه و عمیقی در حال انجام و در این زمینه گزارشهای متعددی تهیه شده است. عضو هیاتمدیره شرکت سامفر اظهار کرد: تشکلات صنفی فعال در حوزه قطعهسازی چون خیلی وابسته به بخش دولتی نیستند، میتوانند راحتتر واقعیتها را عنوان کنند. بنابراین در جلسات یاد شده، رایزنی واقعیتها از زبان فعالان این صنعت و نمایندگان آنها در جریان است.
پول حلال مشکلات است
دوستزاده گفت: منابع مورد نیاز برای محقق شدن این هدف به صراحت از سوی انجمن صنایع همگن و زنجیره تامین اعلام شده بنابراین اگر این نقدینگی از سوی بخش دولتی تامین شود تولید خودروی ارزانقیمت دور از دسترس نیست.
عضو هیاتمدیره شرکت گیتی تامین صنعت یادآور شد: اما اگر همچون گذشته عزم جدی برای تامین این نقدینگی وجود نداشته باشد نمیتوان خیلی امیدوار بود. بررسیها و مطالعات انجام و کمکهای فکری ارائه شده است. در حال حاضر نقشه راه مشخص است و در ادامه انجام شدن یا نشدن آن در اختیار تشکلات صنفی بخش خصوصی نیست. عزم جدی باید در دولت باشد و وزارت صنعت، معدن و تجارت مصمم برای تحقق آن باشد که فعلا عملکرد مسوولان وزارتخانه حاکی از تصمیم قطعی آنها برای تولید خودروی ارزانقیمت است.
این فعال صنعت قطعه در پایان سخنان خود اظهار کرد: تفاوتهایی بین این دوره با دورههای قبل وجود دارد و امیدواریم بر اساس برنامهها سال آینده اولین خودروی ارزانقیمت تولید و به بازار عرضه شود.