مدیر «گاوداری شیری صنعتی صفاری» مطرح کرد
صنعت دام و طیور نیازمند داروهای باکیفیت
برای پیگیری این موضوع سراغ شهریار صفاری، مدیر گاوداری شیری صنعتی صفاری رفتهایم.
در حال حاضر شرایط داروهای دامی در کشور را چگونه ارزیابی میکنید؟
به طور کلی در حال حاضر شرایط داروهای دامپزشکی در ایران مناسب است. ولی مناسب یک کلمه توصیفی است و کیفیت میتواند بسیار بهتر از این باشد. بسیاری از داروها امروزه در داخل کشور تولید یا بستهبندی میشوند و به میزان کافی موجودند. ولی من نمیتوانم بگویم که شرایط ما شرایط ایدهآلی است و در بسیاری موارد جا دارد کیفیت ارتقا پیدا کند.
مطمئن هستم که در حال حاضر شرکتهای داروسازی در بخشهای تحقیق و توسعه دغدغه بهبود کیفیت محصولات را دارند ولی بهتر است راه واردات داروهای خارجی حتی اگر مشابه داخلی نیز داشته باشند باز باشد. در این صورت، شرکتهای داخلی خواهند دانست که در بازار تنها نیستند و رقیبی نیز برای آنها وجود دارد که دائم بتوانند در رقابت با آن کیفیت محصولات خود را بهتر کنند.
آیا دامداران اولویت خود را استفاده از داروهای تولید داخل میدانند؟
این داروها تا به حال جواب دادهاند. البته در رابطه با برخی از آنها ممکن است مشکلاتی وجود داشته باشد که درصورت وجود تعامل بین ما به عنوان مصرفکننده و شرکت تولیدکننده و انتقال دیدگاهها، پیشنهادها و انتقادها از طرف ما، شرکتهای داروسازی دامپزشکی حتما برای رفع آن تلاش میکنند، ولی انتظار ما این است که روی این موضوع تمرکز بیشتری بکنند.
در نهایت استقبال و ترجیح دامداران تولید داخلی است. اول به خاطر حمایت از بحث تولید داخلی، چرا که تولیدکنندگان دارو نیز به کار تولید و ایجاد اشتغال مشغولند و از طرف دیگر به دلیل تفاوت قیمت محصولات داخلی با وارداتی استفاده از داروهای تولید داخل به صرفهتر است.
بنا به گفته برخی دامداران داروهای داخلی نسبت به خارجی از قیمت و کیفیت پایینتری برخوردار هستند. نگاه شما به این موضوع چیست؟
تولیدکنندگان داخلی باید این موضوع را در نظر بگیرند که با وجود اینکه پایین بودن قیمت اهمیت دارد، ولی بالا بودن کیفیت از پایین بودن قیمت مهمتر است. قیمت پایین در کنار کیفیت پایین هیچ ارزشی ندارد. وقتی پایین یا بالا بودن قیمت اهمیت پیدا میکند که در درجه اول پایه کیفی محصول حفظ شده و معیارهایی مانند میزان و کیفیت ماده موثره و نداشتن عوارض ثانویه مورد نظر قرار گرفته باشد. در چنین شرایطی مسائل مربوط به قیمت مطرح میشود و میتواند در بحث رقابت موثر عمل کند. در این صورت مجددا تاکید میکنم که ترجیح ۹۹درصد از ما پرورشدهندگان دام و طیور استفاده از داروهای داخلی است.
به نظر میرسد ما امکان پر کردن خلأها را داریم. با این حال تولیدکنندگان داخلی باید بدانند در صورتی که داروی بیکیفیتی تولید شد یا کمبودی در کشور وجود داشت، راه واردات داروهای دامپزشکی باید باز باشد تا صنعت دام و طیور کشور دچار لطمه نشود.
عملکرد سازمان دامپزشکی در نظارت و پیگیری در رابطه با داروهای دامپزشکی را چگونه ارزیابی میکنید؟
شرکتهای تولیدی خود باید به قدری قدرتمند عمل کنند که بدون نظارت سازمان دامپزشکی بهترین تولید را داشته باشند و نظارت سازمان دامپزشکی به موضوعی فرمالیته تبدیل شود. به این معنی که این اندیشه وجود نداشته باشد که اگر نظارت سازمان دامپزشکی کمرنگ باشد، کیفیت تولیدات ما میتواند تغییر پیدا کند. من این اطمینان را دارم که تمام شرکتهای محترم داروسازی همین نگاه را دارند.
و سخن آخر؟
صددرصد اعتقاد من این است که باید تمرکز ما روی تولید داخل باشد ولی بسته شدن راه واردات داروهای دامپزشکی نیز درست نیست. بر کسی پوشیده نیست که ایجاد هر محدودیتی ایجاد رانت کرده و رقابتپذیری را کاهش میدهد. برای اینکه تولیدکننده بتواند بهترین محصول را در اختیار من، به عنوان مصرفکننده قرار دهد، همیشه باید به یاد داشته باشد که در کنار تولیدی که انجام میدهد تولیدکننده دیگری نیز وجود دارد که میتواند با او رقابت کیفیتی یا قیمتی داشته باشد و لازم است همیشه کیفیت و قیمت را رقابتی نگاه دارد.