ضرورت گامهای سریعتر برای هوشمندسازی خدمات بیمهای
فرآیندهای تکراری بیمه حذف یا کوتاه شود
با توجه به اهمیت این موضوع تولید، اقتصاد و اشتغال جزو کلیدواژههایی بوده است که در سالهای اخیر همواره مورد تاکید رهبر معظم انقلاب قرار گرفته و در انتخاب شعار سال همیشه مورد توجه بوده است. بدون تردید یکی از مهمترین مشکلات فعلی حاکم بر کشور، مشکلات و چالشهایی است که دراین حوزه وجود داشته و فعالان این عرصه با آنها دست و پنجه نرم میکنند. امسال نیز با وجود مشکلات پیش روی اقتصاد، شعار ۱۴۰۱ عنوان «تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین» نام گرفت، تا با کمک ظرفیتهای موجود در بخشهای مختلف کشور، زمینه رشد تولید و اشتغالزایی در کشور فراهم شود.
بیمه نیز به عنوان یکی از مهمترین بخشهای اقتصادی، به دلیل نقش انتقالدهنده یا جبرانکننده خسارتهای ناشی از ریسک، اهمیت زیادی در تحقق شعار سال دارد. هرچند صنعت بیمه، خود از مخاطبان اصلی شعار «تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین» است که میتواند با تغییرات در ساختار، اصلاح فرآیندها، بهرهگیری از فناوریهای روز و همچنین ارتقای سطح آگاهی جامعه، مسیر تحقق این شعار را هموارتر کند، اما قطعا بیمه، به عنوان صنعت حامی نقش موثر دیگری در سایر بخشها نیز دارد که میتوان از ظرفیتهای زیاد آن در مسیر تحقق شعار سال استفاده کرد.
اصلاحات از صنعت بیمه آغاز شود
در همین راستا کارشناس و پژوهشگر بیمه در این خصوص، با اشاره به نامگذاری سال «تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین» به گامهایی که در این رابطه باید در صنعت بیمه برداشته شود اشاره کرد و افزود: به نظر میرسد صنعت بیمه، خود از مخاطبان مهم و اصلی شعار «تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین» است که ابتدا باید برای تحقق آن، برخی اقدامات، تغییرات و اصلاحات را اعمال کند.
احمد سازگار در گفت وگو با «دنیای اقتصاد» گفت: این صنعت با تغییر در ساختار، اصلاح فرآیندها، بهرهگیری از فناوریهای جدید و همچنین بالا بردن سطح آگاهی جامعه نسبت به موضوع بیمه، میتواند از ظرفیتهای بسیار زیادی که دارد بهره گیرد.
وی درخصوص بخش اول شعار یعنی تولید به تفسیر گفت: دراین خصوص باید افزایش تولید حق بیمه و بالا بردن پرتفوی بیمه مورد توجه قرار گیرد، چون ارقام فعلی به هیچ عنوان شایسته اقتصاد کشور نیست.
سازگار پرتفوی صنعت بیمه را حدود ۵/ ۲درصد تولید ناخالص داخلی عنوان کرد و گفت: نتیجه این درصد ضریب نفوذ در سال ۹۹ به حدود ۸۲ هزار میلیارد تومان و در سال ۱۴۰۰ به بیشتر از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده است.
این کارشناس بیمه تاکید کرد: اگر بخواهیم به استانداردهای جهانی نزدیک شویم، باید تلاش بیشتری دراین حوزه انجام دهیم، برای درک بیشتر از این موضوع باید بگویم، پرتفوی صنعت بیمه در کشورهای پیشرفته طبق آمارها، حدود ۱۲ درصد است و متوسط جهانی عدد ۷درصد را نشان میدهد که در مقایسه با این ارقام، پرتفوی صنعت بیمه در ایران، یکسوم میانگین جهانی است.
لزوم ایجاد جذابیت در بیمه
سازگار افزود: اگر صنعت بیمه به دنبال بالا بردن ضریب نفوذ بیمه و افزایش فروش بیمهنامه است، باید وارد بخشهایی شود که برای جامعه از جذابیت بیشتری برخوردار است. الان شرایط اینگونه نیست که سیاستهای تشویقی همچون اعمال تخفیفات در حق بیمه، بتواند انگیزه مردم را برانگیزد، بلکه بیمه به عنوان یک خدمت، باید پاسخگوی نیاز افراد باشد و رضایت آنها را جلب کند. به گفته وی، باید شرایط و امکاناتی در بیمه ایجاد کرد تا به امنیت و آسایش بیشتر جامعه کمک کند و مردم از مزایای بیمه بیشتر بهرهمند شوند. در حال حاضر شاید درصد قابل توجهی از افراد که دارای پوشش بیمه هستند، هیچ وقت از خدمات بیمه به معنای دریافت خسارت استفاده نکنند، اما فقط جنبه آسایش آن را حس کرده باشند که البته این مهم برای خیلیها شاید ملموس نباشد. بنابراین باید شرایطی را فراهم آورد تا مردم ترغیب به خرید محصولات بیمهای ضروری خود شوند.
این کارشناس بیمه یکی از مهمترین اقدامات را توسعه بیمههای زندگی عنوان کرد و افزود: بیتردید سهم بیمه زندگی باید در صنعت بیمه افزایش یابد و این مهم در سال پیشرو باید یک اولویت مهم برای فعالان این حوزه تلقی شود.
ضرورت توسعه فناوری اطلاعات و دیجیتالی شدن صنعت بیمه
وی دیجیتالی کردن و هوشمندسازی صنعت بیمه را مورد تاکید قرار داد و گفت: باید قبول کرد که صنعت بیمه نسبت به سایر صنایع همچون صنعت بانکداری، پیشرفت کمتری داشته و در حوزه بهرهگیری از فناوریهای جدید و هوشمندسازی خدمات، رشد شایستهای نداشته است. وی ادامه داد: بنابراین در شعار امسال و تاکید بر موضوع عنوان دانشبنیان، بیتردید صنعت بیمه میتواند با کمک استارتآپها و شرکتهای دانشبنیان به سمت بهرهگیری از فناوریهای جدید حرکت کند و در ارائه محصولات جدید و به کارگیری روشهای نوین، زمینه تسهیل خدماتدهی به بیمهشدگان را فراهم آورد، ضمن اینکه این امر باعث چابکسازی صنعت بیمه، مناسب شدن نرخ حق بیمهها، پردازش دقیقتر و مشتریمحوری خواهد شد.
سازگار معتقد است: امروز دیگر شرایط به گونهای نیست که بتوان با پایین آوردن نرخها، افراد را ترغیب به خرید بیمه کرد. افراد زیادی هستند که به اهمیت بیمه واقفند که اگر خدمات مناسب دریافت کنند، قطعا اقدام به خرید بیمه خواهند کرد.
به گفته وی، از آنجا که روشهای مبتنی بر فناوریهای جدید میتواند به سرعت صدور بیمهنامه، انتقال به موقع اطلاعات، رعایت نرخ مناسب، تسهیل درپرداخت حق بیمه و حتی پرداخت خسارت بینجامد، این امر در نهایت باعث رضایتمندی مشتریان (بیمهگذاران و زیاندیدگان) و افزایش ضریب نفوذ بیمه خواهد شد، حتی در شرایطی که بیمهگذار مرحله خسارت را تجربه نکند و فقط بیمه را خریداری کرده باشد.
سازگار در ادامه توضیح داد: درحال حاضر ما حدود ۲۸ میلیون بیمهنامه در حوزه بیمه اتومبیل داریم که حدود ۲۴ میلیون بیمهنامه مربوط به بیمه شخص ثالث و حدود ۴ میلیون بیمهنامه در رشته بیمه بدنه صادر شده است که نتیجه آن حدود یکمیلیون و ۶۰۰ هزار فقره پرونده خسارت در این حوزه است که پرداخت شده است. این اعداد به خوبی نشاندهنده تعداد بالای بیمهشدگان دراین بخش است که میتوان با ایجاد سهولت در ارائه خدمات فروش و پرداخت خسارت، زمینه رضایت و تشویق افراد برای دریافت پوشش بیمهای را فراهم کرد.
وی افزود: اگراین صنعت در مسیر هوشمندسازی خدمات بیمهای گامهای سریعتری بردارد، دراین حوزه حداقل میتوان نتایج بسیار خوبی بهدست آورد و رضایت بخش زیادی از جامعه را جلب کرد.
این کارشناس بیمه در ادامه با اشاره به اینکه صنعت بیمه از جمله بخشهایی است که بیشترین برونسپاری را در طول چند دهه فعالیت خود داشته است، افزود: وجود حدود ۸۰هزار نماینده بیمه در کنار کارگزاران، ارزیابان خسارت و... نشان ازاین مهم دارد که این صنعت توانسته در حوزه اشتغالآفرینی نقش بسیار مهمی داشته باشد. باتوجه به افزایش جمعیت و بزرگ شدن صنعت بیمه، باید لایههای فروش یعنی نیروی انسانی اطلاعرسانی کننده بیمه افزایش پیدا کند و مشاوره به بیمهگذاران با افزایش شبکه فروش توانمند افزایش یابد.
سازگار همچنین به افزایش تعداد شرکتهای بیمه که در حال ورود به بازار بیمه کشور هستند اشاره کرد و افزود: این موضوع خود موید این امر است که صنعت بیمه در حوزه اشتغالآفرینی و جذب نیروی انسانی همچنان موثر باشد.
بیمه باید باعث ایجاد آرامش در اقتصاد شود
این کارشناس بیمه در ادامه صحبتهایش، بیان کرد: در تحقق شعار امسال، صنعت بیمه به عنوان یک صنعت حامی نیز این امکان را دارد تا به افزایش تولید، توسعه دانشبنیان و اشتغالآفرینی در بخشهای مختلف کشور نیز کمک کند و این خود نیز نقش صنعت بیمه را در پیشبرد این شعار بسیار حائز اهمیت میکند.
وی تاکید کرد: بیمه با حمایتی که از یک کسب و کار فردی و تولیدکنندگان، صنعتگران، شرکتها و... انجام میدهد، میتواند در زمان بروز یک حادثه که منجر به توقف فعالیت شرکت یا کارافتادگی فرد شود، به کمک آنها بیاید تا فعالیت آن شرکت یا سازمان یا کارگاه متوقف نشود و تولید همچنان ادامه داشته باشد. به عبارتی بیمه، کمک میکند تا آسیبهای احتمالی به دلایل مختلف به حداقل برسد و با جبران خسارت تولید ادامه پیدا کند.
به گفته سازگار قطعا این اقدامات و حمایتها در نهایت سبب میشود، تولیدکنندگان با اطمینان بیشتری فعالیت کنند و واحدهای تولیدی فعالیتشان را توسعه دهند که این مهم در نهایت به امر اشتغالزایی و اشتغالآفرینی در کشور منجر خواهد شد و این نقش غیرمستقیمی است که بیمه دراین حوزه ایفا میکند.
به گفته وی، بیمه میتواند همچنین با پوشش ریسک شرکتهای دانشبنیان و حمایتهای لازم از شرکتهای استارتآپی، کمک قابل توجهی داشته باشد تا شعار امسال محقق شود. البته این مهم درحال حاضر در دستور کار فعالان صنعت بیمه قرار دارد.
لزوم مهندسی مجدد روشها
سازگار براین موضوع نیز تاکید کرد: بیمه متناسب با پیشرفتهایی که در سایر بخشهای اقتصادی در حال رخ دادن است، درحال توسعه است و قطعا این امر باعث شده تا نگرشها دراین حوزه به روز شود و به نظر میرسد عنوان شعار امسال با توجه به موقعیتی که صنعت بیمه در آن قرار گرفته بتواند موثر واقع شود.
به گفته سازگار، بیتردید تحقق تمامی اهدافی که در صنعت بیمه و اقتصاد کشور مد نظر است، میتواند با تغییر رویکردها و نگرشها اتفاق بیفتد و دراین مسیر باید ابزارهای لازم فراهم شود و فرهنگ آن به وجود آید.
وی افزود: صنعت بیمه برای دیجیتالی و هوشمندسازی خدمات باید در تمامی بخشها اعم از کارکنان و شبکه فروش تا مدیران این حوزه نگرش دیجیتالی کردن صنعت بیمه را به وجود بیاورد. به گفته سازگار، دراین مسیر باید روشها تسهیل و ابزارهای لازم فراهم شود. مثلا در مواردی همچون بیمه آتشسوزی، بیمه زندگی، بیمه اتومبیل و ... میتوانیم از سیستمهای «خودخدماتی» بهره بگیریم، مشابه آنچه در سیستم بانکی وجود دارد. این امر منجر به این میشود تا افراد، با هزینه کم، بدون اتلاف وقت و در زمانهای مختلف، خدمات بیمهای خود را دریافت کنند که تحقق این امر نیازمند فراهم آوردن ابزار و تغییر در فرآیندهاست تا در صنعت بیمه برخی فعالیتها به شکل سیستماتیک، بدون کاغذبازی یا حضور افراد انجام شود. وی براین باور است که فرآیندهای تکراری باید حذف یا کوتاه شود و این نیازمند بازمهندسی در روشها است و این همان مسیری است که میتوان برای تحقق شعار سال در آن گام برداشت.