سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات؛ برنده مزایده مس «جانجا »
مدیرعامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران گفت: معدن مس و طلای جانجا که در شهرستان نیمروز واقع شده و از معادن کلاس جهانی محسوب میشود، با ذخیرهای بالغ بر یک میلیارد تن به یکی از بزرگترین معادن کشور تبدیل خواهد شد.
امیرعلی طاهرزاده با اشاره به اقدامات ایمپاسکو افزود: از جمله این اقدامات میتوان به ثبت محدودهها و پهنههای اکتشافی از جنوبیترین نقاط استان تا شمالیترین نقاط آن و در شهرستانهای چابهار، کنارک، سرباز، سراوان، دلگان، ایرانشهر، خاش، زاهدان، هامون و نیمروز اشاره کرد.
وی تصریح کرد: اکتشافات نویدبخشی استان سیستان و بلوچستان را به یکی از قطبهای معدنی کشور بهویژه در مواد معدنی مس، طلا، آنتیموان و شورابه تبدیل خواهد کرد.
مدیرعامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران با بیان اینکه این شرکت یکی از شرکتهای تابعه سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران است، خاطرنشان کرد: از این رو بهعنوان بازوی اجرایی دولت در راستای توسعه پایدار استان سیستان و بلوچستان نسبت به گسترش فعالیتهای اکتشافی در آن استان از سال ۱۳۹۲ اقدام کرده است.
وی ادامه داد: عملیات اکتشافی انجام شده برای شناسایی معدن در استان سیستان و بلوچستان شامل مطالعه و تهیه نقشه زمینشناسی و توپوگرافی در مقیاسهای ۱:۲۵۰۰۰ و ۱:۵۰۰۰ و ۱:۱۰۰۰ در مساحتی به وسعت ۴۰۹ کیلومتر مربع، ۷ هزار و ۳۰۰ متر مکعب حفر ترانشه، نمونهبرداری و آنالیز بیش از ۳۸ هزار نمونه معدنی و ۷۸هزار متر عملیات حفاری مغزهگیری تا عمق هزار متری زمین است. به گفته وی، عملیات اکتشافی یاد شده که با هزینهای بالغ بر ۲ هزار میلیارد ریال انجام پذیرفته است منجر به اخذ گواهی کشف برای فاز اول در سال ۱۴۰۰ شد.
طاهرزاده افزود: شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران برای استفاده از ظرفیتهای بخشخصوصی توانمند و همچنین تسریع در عملیات راهاندازی، واگذاری استخراج و فروش این معدن را به بخش خصوصی توانمند در دستور کار قرار داد. با این روش تا پایان سالجاری عملیات اجرایی احداث کارخانه کنسانتره با ظرفیت ۱۳۰ هزار تن مس سولفیدی و استخراج سالانه ۱۵ میلیون تن کانسنگ آغاز خواهد شد.
به گفته وی، پیشبینیها حاکی از آن است که معدن مس و طلای جانجا با سرمایهای بالغ بر ۴۰ هزار میلیارد ریال طی ۴ سال آینده با تمام ظرفیت وارد مدار شود.
مدیرعامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران افزود: با شروع به کار معدن یاد شده از سال ۱۴۰۰ تا تکمیل زنجیره فازهای بعدی، جمعا ۱۵۰۰ نفر بهصورت مستقیم و ۱۰ هزار نفر بهصورت غیرمستقیم مشغول بهکار خواهند شد. آنچه مسلم است با فعال شدن این معدن شاهد رشد و شکوفایی آن استان بهویژه در شهرستانهای نیمروز، هامون، زهک، زابل و هیرمند خواهیم بود.
وی تصریح کرد: اخذ گواهی کشف معدن مس جانجا در استان سیستان و بلوچستان اقدامی در جهت شناسایی و فعالسازی معادن در مناطق کمتر برخوردار در این استان است. پس از ارسال گزارش پایان عملیات اکتشاف و تایید سازمان صنعت، معدن و تجارت استان سیستان و بلوچستان، این شرکت موفق به اخذ گواهی کشف معدن مس جانجا شد.
طاهرزاده خاطرنشان کرد: معدن مس جانجا با ذخیره قطعی ۱۰۱ میلیون تن و ذخیره احتمالی ۲۰۲ میلیون تن با توجه به سطح اکتشافات انجام شده، یکی از بزرگترین معادن جنوب شرق کشور است که با ادامه فعالیتهای اکتشافی ذخایر این معدن در حال افزایش است.
وی افزود: استان سیستان و بلوچستان در گذشته در زمینه ماده معدنی مس ظرفیت پایینی داشت ولی هماکنون میتوان ادعا کرد با اکتشافات جدید صورت گرفته در محدوده مس جانجا این استان در رده استانهای مسخیز کشور قرار خواهد گرفت.
طاهرزاده خاطرنشان کرد: به منظور عملیاتی کردن شعار سال ۱۴۰۰ (تولید، پشتیبانی و مانعزداییها) و رفع بخشی از مشکلات استان گامهای موثری با هدف جذب سرمایهگذار برای رونق تولید و ایجاد اشتغال در استان سیستان و بلوچستان برداشته شده است، ضمن آنکه بخش قابل توجهی از فعالیتهای شرکت بهویژه در بخش اکتشاف در راستای شناسایی معادن جدید و افزایش ذخیره معادن موجود در این استان متمرکز است.
وی با اشاره به همجواری استان پهناور سیستان و بلوچستان با کشورهای همسایه و دسترسی به آبهای آزاد گفت: مزیت معدن استان و رشد و توسعه آن در همه ابعاد طی سالهای اخیر شتاب بیشتری گرفته است و زمینه تجارت محصولات تولیدی با توجه به موقعیت و مزایای ذکر شده در این استان فراهم است. مدیرعامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران احیا و فعالسازی معادن کوچکمقیاس در استان سیستان و بلوچستان را ۱۴ معدن از ابتدای سال ۹۹ تاکنون عنوان و تصریح کرد: عمده این معادن طلا، منیزیت و سنگآهن است.
ارزش تولیدات سالانه «جانجا» بین ۴۰۰ تا ۴۵۰ میلیون دلار
بهره معدن جانجا از سوی ایمیدرو در قالب یک قرارداد بلندمدت به شرکت سرمایهگذاری معادن و فلزات واگذار و سرمایهگذار متعهد به احداث یک واحد کنسانتره مس به ظرفیت حداقل ۱۳۰ هزار تنی و بهرهبرداری از آن خواهد بود.
ارزش تولیدات سالانه این پروژه بین ۴۰۰ تا ۴۵۰ میلیون دلار خواهد شد و با توجه به وضعیت عرضه-تقاضای فعلی مس کشور، عمده آن به خارج از کشور صادر خواهد شد.
شرکت تجلی نیز در قالب کنسرسیوم در معدن جانجا که یک معدن بزرگ مس در ایران است، مشارکت دارد.