تداوم سودسازی «پترول»
در سال ۱۳۹۵ نماد این شرکت به بازار دوم بورس انتقال یافت و از همان تاریخ تاکنون به عنوان یکی از شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران معامله میشود. صنایع پتروشیمی خلیج فارس با ۷۰درصد، سرمایهگذاری مدیران اقتصاد با ۳درصد و صندوق بازارگردانی اختصاصی خلیج فارس با ۷/ ۱درصد به عنوان سه سهامدار عمده این شرکت شناخته میشوند. این شرکت در سال ۱۴۰۰، در دو مرحله اقدام به افزایش سرمایه از طریق مطالبات، آورده نقدی سهامداران، سود انباشته و اندوخته سرمایهای کرده است که با این حساب مجموع سرمایه ثبت شده شرکت به ۷۰هزار میلیارد ریال رسیده است. پتروشیمی سرمایهگذاری ایرانیان قصد دارد در افق زمانی بلندمدت به بازیگر اصلی بخش خصوصی در صنایع پتروشیمی ایران و یکی از بازیگران مطرح در سطح منطقه به همراه مشارکت با شرکتهای بینالمللی تبدیل شود. در این راستا شرکت سیاستهایی چون افزایش سطح توانگری ازمنظر تکنولوژی در صنعت پتروشیمی، احیای اعتباربخشی به نام تجاری شرکت، گسترش تولید محصولات با توجه به برنامههای اولیه تولید و توسعه شبکهها یا بازارهای جدید را دنبال میکند.
این شرکت پروژههای متعددی در بخش صنایع پتروشیمی همچون پتروشیمی ایلام، پروژه الفین و سولفورزدایی (فازدوم پتروشیمی ایلام)، شرکت کود شیمیایی اوره لردگان، شرکت پتروشیمی صدف خلیجفارس، پتروشیمی ممسنی، پتروشیمی کازرون و شرکت پتروشیمی ارومیه را در حال انجام دارد. طبق صورتهای مالی تلفیقی منتشر شده، شرکت در ۶ماه منتهی به آبان سال ۱۴۰۰، از طریق تحصیل سهام پروژههای مذکور حدود ۶هزار و ۱۰۲میلیارد ریال درآمد عملیاتی شناسایی کرده است. هرچند درآمدهای عملیاتی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته با کاهش روبهرو شده است، اما شرکت توانسته از طریق کاهش ۲۹درصدی در هزینههای عملیاتی و ۱۵۱درصدی در هزینههای مالی، تاحدودی کاهش بازدهی خود را جبران کند. به این ترتیب سود خالص شناسایی شده برای ۶ماه منتهی به آبان سال جاری به بیش از ۷هزارو ۹۲۱میلیارد ریال رسیده که سود ۱۱۳ریالی برای هر سهم را نشان میدهد. با احتساب سود خالص محقق شده، مجموع سود انباشته شرکت به بیش از ۱۳هزار و ۵۳۵میلیارد ریال میرسد که در مقایسه با دوره مشابه سال قبل به مقدار ۱۴۳درصد افزایش یافته است.
تکمیل پروژههای در دست اقدام
همانطور که در بالا ذکر شد شرکت گروه پتروشیمی سرمایهگذاری ایرانیان درمدت فعالیت خود در طرحهای پتروشیمی مهمی شرکت داشته که در ادامه به برخی از آنها میپردازیم.
شرکت پتروشیمی ایلام: این شرکت به عنوان بزرگترین پتروشیمی غرب کشور دارای مزایایی از جمله دسترسی آسان به خوراک مورد نیاز با توجه به نزدیکی به پالایشگاه گاز ایلام و همچنین قیمت مناسب خوراک با در نظر گرفتن تخفیفات مربوط به مناطق محروم است. پس از انتقال این مجتمع به مجموعه شرکتهای تحت مدیریت شرکت سرمایهگذاری و توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی خلیج فارس، فعالیت و شرایط این مجتمع به گونهای کاملا محسوس تغییر کرده و با ایجاد انضباط کاری و مالی ضمن برنامهریزی لازم برای تولید مستمر و کیفی، در بخش پروژههای درحال اجرا نیز با حل مشکلات و تجهیزات منابع و نیروهای لازم روند کاری مناسبی را درجهت سرعت بخشیدن و اتمام فعالیتهای اجرایی در فعالیتهای پیشراهاندازی و راهاندازی در پیش گرفته است.
پروژه الفین و سولفورزدایی (فازدوم مجتمع پتروشیمی ایلام): فاز دوم مجتمع شامل پروژههای الفین و سولفورزدایی است که پس از بهرهبرداری منجر به جلوگیری از هدررفت سوخت سالانه ۲۲۰میلیون دلار گاز ازطریق فلر پالایشگاه گاز ایلام خواهد شد. این میزان هدررفت از سال ۱۳۸۷ تاکنون ادامه داشته و ضمن تامین خوراک مورد نیاز واحد پلی اتیلن سنگین امکان تزریق ۱۵۰هزار تن اتیلن مازاد در سال به خط اتیلن غرب فراهم میشود. پروژه الفین با تکمیل فعالیتهای پیشراهاندازی و راهاندازی در اسفند ۱۳۹۹ به بهرهبرداری رسید. تنها بخش باقی مانده، واحد مربوط به ۴ پکیج بویل آف است که در حال ساخت در اتریش است. این موضوع مانع راهاندازی پروژه نیست، ولی برای راندمان بالاتر واحد لازم است.
شرکت کود شیمیایی اوره لردگان: شرکت پتروشیمی لردگان با ظرفیت تولید ۶۷۷هزارتن آمونیاک و ۱۰۷۳هزارتن اوره در سال ۱۳۸۷ شروع به بهرهبرداری کرد. شرکت در این مدت اقداماتی چون تکمیل عملیات راهاندازی آمونیاک باظرفیت ۸۰درصد و فروش محصول، اقدام جهت عقد قرارداد پیشفروش اوره و تزریق اوره مذاب و راهاندازی واحد تولید گرانول را انجام داده است.
شرکت پتروشیمی صدف خلیجفارس: این شرکت در سال ۱۳۸۵ به ثبت رسیده است. محصول این شرکت لاستیک استایرین یوتادین امولسیونی با ظرفیت ۱۳۶هزارتن در سال است. این محصول در دوگرید روغنی و خشک تولید میشود که در صنایع تولید تایر، قطعات لاستیکی خودرو، تجهیزات مکانیکی و کالاهای لاستیکی سخت استفاده میشود. فرآیند تولید لاستیک مصنوعی در شرکت شیمیایی صدف از نوع پلیمراسیون امولسیونی است که خوراک عمده آن یوتادین و استایرن است. تکنولوژی مدرن موجود در این پتروشیمی خصوصیات منحصر به فردی از جمله قابلیت تولید لاستیک سبز و پیروی از استانداردهای روز بینالمللی و برچسب انرژی را دارد که موجب کاهش مصرف سوخت، پایداری در جادههای خیس و کاهش صدای ایجاد شده دارد.
شرکت پتروشیمی ارومیه: بهرهبرداری از کارخانه با ظرفیت ۳هزار تن کریستال ملامین و ۹هزار تن سولفات آمونیوم در سال ۱۳۷۴ آغاز شده است. پس از ساخت واحد سولفات پتاسیم و بهرهبرداری از آن در نیمسال دوم ۱۳۹۹، زنجیره ارزش پتروشیمی ارومیه به مقدار زیادی بهبود یافته است، اما برای ارتقای هرچه بیشتر آن نیاز است که در سال ۱۴۰۰نیز این زنجیره ارزش با ایجاد واحد جدید تولید پلی کلراید آلومینیوم کامل شود و از محصول جانبی این واحد یعنی اسید کلریدریک برای محصول جدید PAC استفاده کرد و سودآوری شرکت را افزایش داد. امکانسنجی مالی و اقتصادی این طرح در هلدینگ خلیج فارس انجام شده و به تصویب رسیده است.