سهم لوازم خانگی در مصرف برق و گاز چقدر است؟
دبیرکل انجمن صنایع لوازم خانگی ایران، درباره مصرف انرژی لوازم برقی و گازی خانگی گفت: «یکی از اتفاقهای خوبی که در حوزه لوازم برقی خانگی افتاده بهینهسازی مصرف انرژی است و حتی گرید مصرف انرژی در ایران بالاتر از کشورهای اروپایی است؛ برخی از لوازم برقی خانگی که از اروپا به ایران میآید در کشور خودشان گرید A پلاس دارند، اما وقتی در ایران مورد تست قرار میگیرند B است. این امر نشان میدهد که تولیدکنندگان لوازم برقی خانگی ایران در این موضوع بهخوبی ورود کردند.»
عباس هاشمی ادامه داد: «به جرات و بدون ابهام میتوان ادعا کرد در وسایل برقی، چون یخچال و فریزر، ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی و پکیج هیچ مشکلی ازنظر مصرف انرژی وجود ندارد و هیچ کدام از این محصولها کمتر از گرید A نیستند؛ ولی در وسایل گازسوز از نظر طراحی مشکلاتی وجود دارد که باید نسبت به حل آنها اقدام کرد. در این حوزه به طور قطع نیازمند طراحی بهتر هستیم تا مصرف گاز کاهش پیدا کند. در مورد بخاری گازی تکنولوژی از استرالیا وارد ایران شد و بومیسازی نیز صورت گرفت، اما به جهت دودکشی که بخاریها دارند بخشی از گرما هدر میرود، اینگونه بخاریها با آنکه گرید A هستند، ولی بازهم بخشی از انرژی را از دست میدهند.»
بر اساس آنچه منابع مطلع اعلام کردند متوسط مصرف برق خانگی ۱۸۶ کیلووات ساعت در ماه است و اگر مردم نسبت به کاهش مصرف انرژی و حذف وسایل برقی فرسوده و قدیمی خود اقدام کنند حداقل ۲۵ تا ۳۰درصد از متوسط مصرف کم خواهد شد و در چنین شرایطی برق و گاز در فصلهای پیک به تمام نقاط کشور میرسد؛ البته این امر دلیل بر آن نیست که زیرساختها توسعه پیدا نکند.
دبیرکل انجمن صنایع لوازم خانگی ایران با بیان اینکه بخشی از انرژی که هر ساله از دست میرود بهدلیل استفاده از لوازم خانگی فرسوده و قدیمی است، گفت: «لوازم خانگی قدیمی بسیار پرمصرف و کم بازده هستند این در حالی است که لوازم برقی خانگی جدید که به آن اشاره شد کم مصرف و پربازده شدهاند؛ بنابراین با هدف کاهش مصرف انرژی و بهینهسازی مصرف بهتر است که سیاستگذاران برای حذف لوازم خانگی فرسوده و پرمصرف برنامهریزی کنند، بر این اساس در جلسهای که اخیرا با وزارت نیرو داشتهایم قرار است طرحهای جدید برای کاهش مصرف انرژی تعریف شود.»
در برخی از منابع خبری اینگونه آمده است که یخچال فریزر یکی از پرمصرفترین لوازم خانگی است. این وسیله برقی ۱۸درصد برق مصرفی لوازم خانگی را استفاده میکند. بهطوری که یخچال سایدبایساید در سال در حدود ۲۵۰ تا ۴۷۰، یخچال متوسط ۱۷۰ و یخچال-فریزر جداگانه ۱۷۰ تا ۳۶۰ کیلو وات ساعت انرژی مصرف میکند. همچنین تلویزیون ۱۹درصد از انرژی مصرفی خانوار را شامل میشود، میتوان این وسیله را یکی از وسایل پرمصرف دانست؛ میزان مصرف روزانه یک تلویزیون خاموش، ۲۴ وات است. در این میان سهم لباسشویی در مصرف برق خانواده ۲درصد است.
وی خاطرنشان کرد: «برای آنکه بتوان مردم را تشویق به حذف لوازم خانگی فرسوده کرد، به یک راهکار اجرایی رسیدیم، در این طرح گفته شده که مردم لوازم خانگی پرمصرف انرژی خود را تحویل دهند و جای آن لوازم خانگی کم مصرف و جدید بهصورت اقساطی بگیرند و قسطها به فیش برق متقاضیان اضافه شود. در این طرح ضرورت دارد که وزارت صمت، تولیدکنندگان و وزارت نیرو در کنار هم قرار گیرند و تفاهمنامهای را امضا کنند؛ البته تولیدکنندگان با اجرای چنین امری موافق هستند و قطعا وزارت صمت هم در این خصوص همراهی خواهد کرد. اگر چنین طرحی پیادهسازی شود بهسرعت میتوان مصرف انرژی را در کشور کاهش داد.»