مدیرعامل گروه مپنا در نشست خبری اعلام کرد
جایگاه برتر ایران در صنعت برق
توربینهای مپنا مناسب تامین نیازهای برق کشور
رئیس هیاتمدیره و مدیرعامل گروه مپنا در ابتدا با تبیین اهمیت انرژی برق برای بشر، آن را ممتازترین نوع انرژی دانست که به دلایلی همچون محدودیتهای اقتصادی و زیستمحیطی و محدودیت ذخیرهسازی ارزش بسیاری دارد و با دیگر شکلهای انرژی قابلمقایسه نیست.
عباس علیآبادی با اشاره به توربین کلاس F که از کارخانه شرکت مهندسی و ساخت توربین مپنا (توگا) به نیروگاه سهند در آذربایجان شرقی ارسال شد، تاکید کرد: با گسترش ارتباط با شبکه برق کشورهای منطقه، امکان استفاده از توربینهای کلاس بالاتر و انتقال میزان بالاتری از انرژی نیز ممکن است.
مدیرعامل گروه مپنا، قابلاعتماد بودن (reliability) توربینها ازنظر قابلیت تامین قطعات و تجهیزات و تناسب اقلیم را از مهمترین پارامترهای استفاده از انواع توربینها دانست و افزود: توربینهای مپنا در کلاسهای مختلف، مناسب تامین نیازهای برق کشور محسوب میشوند.
مشکلات و راهکارهای صنعت برق کشور
علیآبادی ادامه به بیان برخی از چالشهای کنونی صنعت برق کشور و راهکارهای غلبه بر آن پرداخت و با اشاره به مسائلی مانند تامین سوخت، گفت: ممکن است در زمستان سال ۱۴۰۰ نیز دچار برخی مشکلات توزیع برق باشیم. با وجود سرمایهگذاریهای گسترده در زمینه تولید انرژی و زیرساختها در کشور، اما همچنان با کمبود مواجه هستیم، زیرا این کالا را در مقیاس خود ارزشگذاری نکردهایم و همچنان اسراف میکنیم.
وی در زمینه راههای بهبود وضعیت حوزه انرژی گفت: لازم است مصرف و شدت انرژی درست برای مردم تبیین شود. اکنون بهخوبی روی انرژی ارزشگذاری نشده و بهصورت نامساوی تقسیم میشود. هرکسی که بیشتر مصرف میکند یارانه بیشتری هم میگیرد. پیشنهاد من آن است که کارت انرژی به مردم داده شود. در این صورت امکان صادرات برق نیز فراهم خواهد شد.
علیآبادی حمایت دولت از فرایند تبدیل نیروگاههای حرارتی سیکل ساده به سیکل ترکیبی را از ضرورتهای حوزه تولید برق دانست که منجر به جذب سرمایه در این حوزه خواهد شد. ضمن آنکه با اجرای طرح تبدیل واحدهای سیکل ساده به سیکل ترکیبی، راندمان این واحدها به میزان چشمگیری ارتقاء مییابد و باعث مصرف بهینه سوخت میشود.
وی با تHکید بر ضرورت افزایش بهرهوری و راندمان و کاهش شدت انرژی (نسبت انرژی مصرفشده به تولید ناخالص ملی) بهعنوان اهداف اصلی صنعت برق، از راهکارهایی مانند ذخیرهسازی انرژی در واحدهای خانگی و صنعتی برای رسیدن به این اهداف نام برد.
نوسازی نیروگاههای قدیمی، توسعه انرژیهای تجدیدپذیر، وجود زیرساختهای شبکه هوشمند و امکان محدودسازی مصرف برق در زمانهای اوج مصرف نیز از دیگر پیشنهادهای مدیرعامل گروه مپنا برای بهینهسازی صنعت انرژی بود.
وی تصریح کرد: ما در حال حاضر ۸۵هزار مگاوات نیروگاه ساختهایم. مپنا این امکان را دارد تا ۲ سال آینده شش هزار مگاوات نیروگاه جدید وارد مدار کند، اما سوال این است که چرا باید نیروگاه جدید بسازیم؟ باید به این سمت برویم که نیروگاههای فرسوده را کنار بگذاریم و نیروگاههای سیکل ساده به سیکل ترکیبی تبدیل شوند. باید روی تجدیدپذیرها کارکنیم. باید مصرف و شدت انرژی درست شود.
مدیرعامل گروه مپنا افزود: باید طرحهای درازمدت انجام شود و واحدهای نیمهتمام تکمیل شود.
مدیرعامل گروه مپنا با اشاره به توربین MGT-۷۵ بهعنوان جدیدترین محصول گروه مپنا، کشور ایران را از جنبه فناوری در بالاترین سطح صنعت توربینسازی دانست. وی این توربین را از افتخارات کشور خواند که باعث ارتقای شناسنامه صنعتی کشور شده است و کمترین ارزبری را داشته است.
توربین MGT-۷۵ گروه مپنا ظرفیتی در بازه ۲۳۰ تا ۲۵۰ مگاوات دارد و راندمان آن در سیکل ترکیبی نزدیک به ۶۰درصد است که نسبت بالایی است. نصب و بهرهبرداری از این توربین در نیروگاه بعثت در جنوب تهران انجام خواهد شد.
علیآبادی صادرات تجهیزات فنی و صنعتی حوزه برق را راهبرد مهمی دانست و با اشاره به صادرات برق توسط کشورمان، تصریح کرد: امروز با صادرات ۳درصد از ظرفیت برق کشور، میتوان ۵۰درصد بودجه موردنیاز حوزه برق را تامین کرد و درصورتیکه این مقدار به ۶درصد برسد، باوجود تمامی مشکلات و شرایط فعلی کشور، میتوان نیازهای مالی صنعت برق را تامین کرد.
وی افزود: صادرات برق توسط شرکتهای خصوصی، راهبردی اساسی است که با تامین سوخت به قیمت مناسب برای شرکتها، قابلیت توسعه بیشازپیش را دارد. در این زمینه همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت امور خارجه برای صادرات برق به کشورهای همسایه مهم و حیاتی است.
وی با تاکید بر توسعه حداکثری نیروگاههای تجدیدپذیر بهعنوان یکی از برنامههای اصلی گروه مپنا، از عرصه توربینهای پیشرفتهتر بادی توسط گروه مپنا خبر داد و با اشاره به پروژه ساخت نیروگاه بادی ۵۰ مگاواتی میل نادر در منطقه سیستان و بلوچستان باوجود شرایط نامساعد اقلیمی، خواستار حمایت دولت برای محقق کردن ظرفیت ۵ هزار مگاواتی تولید انرژی بادی در این منطقه شد.
مدیرعامل گروه مپنا خاطرنشان کرد: در دوره جدید لازم است در زمینه سیاستهای گذشته صنعت برق تجدیدنظر شود و طرحهای جدیدی به اجرا درآید؛ بهعنوان مثال قرارداد نیروگاه سیریک یک اشتباه بزرگ استراتژیک بود؛ درست است که روسیه تسهیلات میدهد، اما این نیروگاه احتمالا ۱۰ سال دیگر هم برای کشور نیروگاه نخواهد شد، ضمن اینکه دارای راندمان نسبتا پایین و قیمت بالا خواهد بود.
علیآبادی با اشاره به اجرای طرح پایلوت استفاده از میعانات گازی در نیروگاه عسلویه درنهایت گفت: درصورتیکه بخواهیم از میعانات گازی در نیروگاههای کشور برای جبران کمبود سوخت زمستان استفاده کنیم لازم است از هماکنون به ایجاد مخازن سقف شناور اقدام شود.
پروژه توربینهای کلاس F گروه مپنا
شایان ذکر است: توربین گاز کلاس F گروه مپنا بانام تجاری MGT-۸۰ به ظرفیت ۳۰۷ مگاوات، صبح روز سهشنبه دوم شهریور ۱۴۰۰ از کارخانه شرکت مهندسی و ساخت توربین مپنا (توگا) به نیروگاه سیکل ترکیبی سهند در بناب تبریز ارسال شد.
نیروگاه کلاس F سهند بناب تبریز شامل یک واحد توربین گازی ۳۰۷ مگاواتی، یک بویلر بازیافت حرارتی سه فشاره، یک واحد بخار به ظرفیت ۱۴۱ مگاوات و سیستم خنککن هوایی است.
دو واحد اول این کلاس توربین در نیروگاه سیکل ترکیبی هنگام (بندرعباس) نصبشدهاند. واحد اول توربین گاز در حال بهرهبرداری و واحد دوم در سرعت ۳هزار دور در ثانیه، تستشده و در مرحله سنکرون شدن با شبکه برق سراسری است.
واحد سوم توربین کلاس F به نیروگاه سیکل ترکیبی دوکوهه اندیمشک، در کیلومتر ۱۵ جاده سد کرخه در استان خوزستان ارسال و در سایت نصب شده است. واحد چهارم نیز به نیروگاه سیکل ترکیبی سهند (بناب) تخصیص یافته است.
انتقال دانش فنی و ساخت واحدهای کلاس اف، در قالب مجموعه قرارداد ۵ هزار مگاوات نیروگاههای کلا F، بین گروه مپنا و شرکت مادر تخصصی تولید برق حرارتی انجام میشود.
در بازه زمانی انتقال دانش فنی واحدهای MGT-۸۰، گروه مپنا بهتدریج قطعات داغ و تمام قسمتهای اصلی توربین کلاس F را میسازد. براساس برنامه، در سال ۱۴۰۰، دو توربین گاز کلاس F دیگر نیز در کارخانه شرکت مهندسی و ساخت توربین مپنا (توگا) تکمیل و آماده حمل میشود. دو مجموعه سیستم کنترل بخش گاز نیز در شرکت مهندسی و ساخت برق و کنترل مپنا (مکو) تکمیل و آماده حمل خواهد بود. همزمان، تابلوهای سیستم کنترل بخش گاز نیروگاه سیکل ترکیبی سهند (بناب) در کانتینر کنترل نصبشده است. مراحل ساخت و تکمیل ژنراتور مرتبط با واحدهای کلاس اف نیز در شرکت مهندسی و ساخت ژنراتور مپنا (پارس) در جریان است.