دنیایاقتصاد: یکشنبه ۵ تیرماه طی مراسمی با حضور وزیر بهداشت در شهرک صنعتی بهارستان، از واکسن اسپوتنیک تولید داخل کشور رونمایی شد. وزیر بهداشت در مراسم رونمایی از واکسن اسپوتنیک ایرانی بابیان اینکه امروز روز بسیار بزرگی در تاریخ کشور محسوب میشود، گفت: در روزهای ابتدایی شیوع کرونا هیچکس در دنیا اطلاعاتی از این پاندمی نداشت و حتی امروز نیز بسیاری از ابعاد مختلف ناشناخته است. نمکی بابیان اینکه در اولین اقدام، سه وظیفه اصلی و رسالت را برای خود تعریف کردیم، اظهار کرد: رسالت اول ما مدیریت توفان بیماری بود که خوشبختانه این امر محقق شد. رسالت دوم ما، تامین تجهیزات پزشکی و داروهای موردنیاز جهت بیماران و کادر بهداشت و درمان بود. متاسفانه در اوایل پاندمی کرونا نیروهای کادر درمان را از دست دادیم که نتوانستیم حداقلها را برای آنها تامین کنیم؛ اما در مدت کوتاهی توانستیم کمبودها را برطرف کنیم و در بسیاری از موارد در این حوزه به خودکفایی رسیدیم. رسالت سوم ما در حوزه تامین واکسن بود که همه تلاش و توان خود را برای تامین واکسن بهکار گرفتیم. فشارهای زیادی را در این زمینه متحمل شدیم، چراکه حاضر به عقد قرارداد واردات مطلق بدون تولید مشترک نبودیم. پس از عقد قرارداد برای واردات واکسن روسی اسپوتنیک، عدهای در داخل کشور انتقاد کردند و گفتند واکسن روسی نمیزنند. افتخار بنده است که فرزند خودم بهعنوان سرباز این وطن، اولین دز این واکسن را تزریق کرد.
سفیر ایران در روسیه نیز در مراسم رونمایی از واکسن اسپوتنیک ایرانی با اشاره به تولید ۶۰ میلیون دز واکسن اسپوتنیک ایرانی گفت: از ابتدای پاندمی کرونا، وزیر بهداشت با جدیت پیگیر تامین واکسن کرونا از طریق روسیه بود. اصلیترین هدف، تولید مشترک بود که در نهایت با همکاری صندوق سرمایهگذاری روسیه، شرکت اکتوور بهعنوان یک شرکت پیشتاز در خاورمیانه جهت تولید مشترک در ایران انتخاب شد.
کاظم جلالی افزود: ابتدا قرارداد ۲میلیون دز و سپس ۶۰ میلیون دز (دو دز برای ۳۰میلیون نفر) بسته شد که البته از نحوه و میزان ارسال راضی نیستیم، اما این مساله در حال پیگیری است و انتظار داریم روسیه در این زمینه همکاری لازم را داشته باشد.
براساس این گزارش، واکسن اسپوتنیک وی در بیش از ۶۰ کشور جهان از جمله ایران به ثبت رسیده و در بسیاری از کشورهای دیگر از جمله آلمان، ایتالیا، اسپانیا، بلاروس، اوکراین، صربستان، هند، چین، کره جنوبی، قزاقستان، مصر، آرژانتین و برزیل برای تولید قراردادی و تحت لیسانس انتخاب شده است. در این میان گروه دارویی اکتوور بهعنوان یکی از نخستین تولیدکنندگان این واکسن در منطقه خاورمیانه برگزیده شده است. فرآیند تولید داروهای ویژه کرونا در شرکت اکتوور نهایی شده و این شرکت علاوه بر خودکفایی در تولید، با قیمتی کمتر از یک پانزدهم بهای جهانی، داروهای مؤثر در درمان کووید را ارائه میکند.