اثر رشد قیمت مس بر تولیدکنندگان و مصرفکنندگان
مس مانند تمام کالاهای دیگر بین تولیدکنندگان و مصرفکنندگان همواره بهطور مستمر مبادله میشود، بنابراین عواملی که بر اقتصاد جهانی موثرند، بر بازار و قیمتهای مس نیز تاثیر مستقیم دارند. تاثیر این عوامل در کنار هم گاهی همافزا و گاهی خنثیکننده، برخی قابل پیشبینی و برخی دیگر غیرقابلپیشبینی یا قابل پیشبینی با خطای زیاد هستند، تعدادی نیز دارای اثر لحظهای و کوتاهمدت و تعدادی نیز اثر بلندمدت دارند. مهمترین عوامل موثر بر قیمت مس طی چند سال اخیر مشکلات اقتصادی جهان بهویژه کاهش تقاضا از سوی چین و انتشار آمارهای منفی از بزرگترین مصرفکننده فلز مس یعنی چین در سالهای قبل بود. ازاینرو در سال جاری ۲۰۲۱ این عوامل اقتصادی و سیاسی باعث کاهش شاخص قیمت دلار در جهان شد و بهتبع آن قیمت مس در بازارهای جهانی به حدود ۹۸۰۰دلار رسید. افزایش قیمت ناگهانی مس در جهان تاثیر مستقیمی بر شرکتهای تولیدی برای حفظ نقدینگی و قدرت خرید دارد؛ یعنی هرچه قیمت مواد اولیه افزایش یابد، میزان تقاضا با توجه به کاهش نقدینگی موجود در کشور موجبات رکود در بازار را فراهم خواهد کرد. افزایش قیمت مس برای تولیدکنندگان قدرت خرید مصرفکنندگان را نیز کاهش داده و توان انعطافپذیری در زمینه تامین مواد اولیه خود را کمکم از دست خواهند داد. دیری نخواهد پایید که مصرفکنندگان مس و آلیاژهای مسی، محصولات خود را به فلز ارزانقیمتتر ترجیح خواهند داد و گرایشها به سمت فلزات ارزانتر از قبیل آلومینیوم و استیل خواهد رفت.
* تاثیر شاخصهای اقتصادی بر قیمت فلزات رنگی بهویژه قیمت مس بسیار واضح است، ازاینرو این شاخصها از نظر اهمیت زمانی به دو گروه تقسیم میشوند:
شاخصهای اقتصادی مستقل از رکود: شاخصهایی هستند که همواره و صرفنظر از رکود اقتصادی بر قیمتها تاثیر مستقیم دارند که بهطور مفصل این شاخصها به شرح زیر بررسی میشوند:
* نوسانات نرخ بهره: افزایش نرخ بهره منجر به کاهش قیمت فلزات میشود. افزایش نرخ بهره بانکی بهخصوص توسط بانکهای مرکزی اروپا و چین موجب دشواری در دریافت وامهای توسعهای توسط سرمایهگذاران شده و درنتیجه فعالیتهای اقتصادی را کند میکند. ازاینرو با کاهش نرخ بهره شاهد افزایش قیمتهای فلزات کامودیتی خواهیم بود.
* شاخصهای اقتصاد کلان: شاخصهای اقتصاد کلان اقتصادهای برتر نشاندهنده وضعیت سلامت اقتصادی آن کشور است و بر قیمت مس بهعنوان یک شاخص اقتصادی موثر بر روند اقتصادی کشورها مطرح هستند. یکی از مهمترین این فاکتورها تولیدات صنعتی در آمریکا و چین است که با عنوان فاکتور مدیران خرید نیز شناخته میشود. هرچه رشد این شاخص بیشتر باشد، رشد قیمت فلزات پایه بالاتر خواهد بود.
* آربیتراژ قیمتی: در اصطلاح به اختلاف قیمت فروش مس در بورس شانگهای و LME، آربیتراژ گفته میشود. افزایش آربیتراژ یا همان بالاتر بودن قیمت مس در شانگهای نسبت به لندن یکی از دلایل اصلی رشد شدید واردات چین و افزایش قیمتها در سال ۲۰۲۱ به شمار میآید.
*شاخصهای اقتصادی پس از رکود: شاخصهایی در مس و سایر فلزات کامودیتی از اهمیت بسزایی در جهان برخوردار هستند که به مهمترین آنها میپردازیم :
* نوسانات و تحولات نرخ ارز: تضعیف یا تقویت دلار یا یورو همواره یکی از شاخصهای مهم تاثیرگذار بر قیمت فلزات بوده است به این صورت که با تضعیف نرخ دلار، فلزات پایه گرانتر شده و برعکس با تقویت دلار اینگونه فلزات ارزانتر میشوند. علت این امر، این است که در بورسهای مهم جهانی فلزات عمدتا با دلار مبادله میشوند و تضعیف دلار، خرید فلزات را برای دیگر کشورها که با واحد پولی متفاوت بهخصوص چین و اتحادیه اروپا که بهعنوان خریداران اصلی هستند تقویت میکند. به این ترتیب تقویت یورو در برابر دلار نیز منجر به افزایش قیمت فلزات خواهد شد و همچنین تضعیف آن به دلیل پایین آمدن قدرت خرید کشورهای اروپایی، قیمتهای فلزات ازجمله مس را کاهش میدهد.
آمار مشاغل فروش املاک، تاسیسات و خانهسازی آمریکا، بهخصوص پس از آغاز رکود و بیکار شدن میلیونها نفر اهمیت یافته است. رشد مثبت این شاخصها بر قیمت مس تاثیر مثبت داشته و رشد منفی آن برای آمار مشاغل که در قالب افزایش آمار متقاضیان حقوق بیکاری اعلامشده است منجر به کاهش قیمتهای جهانی خواهد شد. از آنجا که اولا مصرف مس در صنایع ساختمانسازی بهویژه در اقتصادهای پیشرفته مانند آمریکا (۴۰درصد مصرف سالانه مس در این کشور) کاربرد بسیاری دارد و ثانیا رونق املاک این کشور بارونق اقتصادی آن ارتباط مستقیم دارد، با رشد آمار فروش یا ساخت املاک، قیمت مس نیز بهتدریج افزایش چشمگیری از خود نشان خواهد داد.
* با آغاز رکود جهانی، اعلام رتبه اعتباری مالی اقتصادهای برتر توسعهیافته جهان و نیز کشورهای اتحادیه اروپا بهعنوان یکی از مصرفکنندگان اصلی فلز مس، تاثیر فراوانی بر قیمتها میگذارد. در حال حاضر با وجود سیاست پیشگرفته شده توسط قطب اقتصادی (چین) شاخص دلار کاهشی است و روند روبه رشد قیمتها را شاهد هستیم.
جهش قابلتوجه قیمت مس در بازارهای جهانی:
پاندمی کرونا تاثیر مخرب شدیدی بر عرضه مس گذاشت؛ چراکه بسیاری از معادن در آمریکای لاتین و کشورهای شیلی و پرو قرار دارند و وضعیت کرونا در آن مناطق رو به وخامت رفت. بهعنوانمثال تولید پرو حدود ۱۷درصد کاهش یافت. همچنین قرنطینه و تعطیلی کارخانههای چین نیز بر شدت این امر افزود و این عوامل باعث شد که پس از شیوع کرونا قیمت مس کاهشی باشد؛ اما با گذشت زمان و بهبود نسبی اوضاع چین و جهان قیمت آن افزایش یافت و در سال جاری به ۹۰۰۰ تا ۹۸۰۰ دلار رسید. همچنین میتوان ادعا کرد که چشمانداز این صنعت برای چند سال آینده کاملا مثبت خواهد بود.
وضعیت ظرفیتهای ایران در زمینه تولید و مصرف مس:
کشور ما ایران با داشتن بیش از ۶۰میلیارد تن ذخایر معدنی متفاوت دوازدهمین کشور بزرگ معدنی جهان است که با ۳۸میلیون تن ذخایر مس، حدود ۵/ ۴درصد مس دنیا را در اختیار دارد و در جایگاه هفتم دنیا ایستاده است. ایران با تولید حدود ۲۸۰ هزار تن مس پالایش شده در جایگاه هفتم آسیا و بیستم جهان قرار دارد و حدود ۱۲درصد تولید جهان را بر عهده دارد که این امر نشاندهنده لزوم سرمایهگذاری کلان در این حوزه است.
پیشبینی میشود در سال جاری با توجه به روند افزایش قیمت فلزات پایه و کاهش نقدینگی در مصرفکنندگان این فلزات و کاهش سفارشهای شرکتهای تولیدکننده رشد چندانی در افزایش تولید رقم نخواهد خورد. پس از انتخابات ریاست جمهوری این معادلات روند مثبتی به خود گرفته و عرضه و تقاضا متناسبتر خواهد شد.