نوسازی نیروگاه ری در سال 1400

حمید بادرستانی، مدیر عامل نیروگاه ری با بیان این مطلب افزود:   اتفاق خوبی که در سال‌ گذشته رخ داد کلید خوردن پروژه پست GIS بود که متناسب با واحدهای جدید لازم است ساخته شود.

وی ادامه داد: در حال حاضر راندمان نیروگاه ری حدود ۲۲ درصد است که با نوسازی این عدد به ۳۰ درصد خواهد رسید که می‌توان گفت روزانه به نرخ جهانی حدود ۳۰ تا ۳۵ میلیارد تومان هزینه کمتری برای دولت خواهد داشت و درواقع صرفه‌جویی به شمار می‌رود.

بادرستانی با بیان این مطلب که در حال حاضر به نرخ جهانی، اگر بخواهید نیروگاه سیکل ‌ترکیبی بسازید، هزینه‌های تمام‌ شده برای هر کیلووات ساعت حدود ۵۵۰ تا ۶۰۰ یورو خواهد بود، افزود: بنابراین اگر نیروگاه گازی ۸۰۰ مگاواتی ری بخواهد نوسازی شود و به سیکل‌ ترکیبی (بهترین نوع نیروگاه با راندمان ۵۰ درصد) تغییر یابد، حدود ۱۷ تا ۱۸ هزار میلیارد تومان هزینه خواهد داشت؛ اما اگر نیروگاه جدید گازی نصب شود، حدود ۳۰درصد راندمان خواهد داشت در حالی ‌که راندمان سیکل ‌ترکیبی بالای ۵۰ درصد است.

این کارشناس صنعت برق افزود: در حال حاضر راندمان نیروگاه ری حدود ۲۲ درصد است که با نوسازی این عدد به ۳۰ درصد خواهد رسید که می‌توان گفت روزانه به نرخ جهانی حدود ۳۰ تا ۳۵ میلیارد تومان هزینه کمتری برای دولت خواهد داشت و در واقع صرفه‌جویی به شمار می‌رود. در حال حاضر هزینه واقعی هر کیلووات ساعت برق ۱۵۰۰ تومان است.

وی افزود: با یک حساب ‌و کتاب ساده می‌توان گفت اگر نیروگاه ری نوسازی شود از هزینه‌های سنگین فعلی تولید برق کاسته و رقم کمتری برای تولید همین میزان برق در مقایسه با شرایط قبل از نوسازی پرداخت می‌شود و همین موضوع تاثیر نوسازی نیروگاه ری در تهران است.

مدیرعامل نیروگاه ری تاکید کرد: اما معادله دیگری که باید مورد بررسی قرار گیرد این است که اگر نیروگاه‌های قدیمی و فرسوده را نوسازی کنیم، این اقدام نسبت به ساخت نیروگاه‌های جدید چه مزیت‌هایی خواهد داشت؟ در پاسخ باید گفت نیروگاه‌هایی که در حال حاضر در کشور فعالیت دارند، نسبت به حالتی که بخواهیم ساخت یک نیروگاه را از صفر آغاز کنیم، دارای مزیت‌هایی هستند.

بادرستانی ادامه داد: برای ساخت نیروگاه‌های جدید بحث تملک اراضی در میان است، بحث‌های خطوط انتقال و پست نیز وجود دارد، در آن‌سو لوله‌کشی گاز و آب، حفر چاه و قیمت زمین و ساختمان‌ها بسیار سرسام‌آور است. به‌طور تقریبی باید گفت حدود ۲۰درصد یا شاید هم بیشتر از هزینه در نظر گرفته ‌شده برای ساخت نیروگاه جدید، به همین مواردی که اشاره شد تخصیص داده خواهد شد. ضمن اینکه در نوسازی به‌جای ساخت نیروگاه جدید به لحاظ زمانی نیز بسیار جلوتر خواهیم بود.

وی با اشاره به این مطلب که نیروگاه فعلی ری، گازی است و نه سیکل‌ ترکیبی اعلام کرد: اگر به‌جای نیروگاه فعلی همان نیروگاه گازی ساخته شود حدود ۸درصد به راندمان نیروگاه اضافه می‌شود که ۸درصد در بحث راندمان عدد بسیار بزرگی است. جالب است بدانید وزارت نیرو زمانی که برای خود هدف‌گذاری می‌کند حدود نیم یا در حد دهم درصد به راندمان نیروگاه‌هایش اضافه می‌کند. پس این موضوع نشان می‌دهد که ۸ درصد نوسازی یعنی کار و هدفی بزرگ.

بادرستانی خاطرنشان کرد:‌ اما اگر نیروگاه سیکل ترکیبی ایجاد شود راندمان آن بالای ۵۰ درصد است و نسبت به راندمان ۲۲ درصدی فعلی نیروگاه ری، راندمان ۲۸ درصد بیشتر می‌شود که بسیار چشمگیر است؛ اما این موضوع را هم باید در نظر داشت که هزینه نیروگاه سیکل‌ ترکیبی نسبت به نیروگاه گازی بیشتر و مصرف آب در سیکل ترکیبی‌ها نیز بالاتر است. طبق ارزیابی‌ها، نیروگاه‌های گازی حدود ۳۵۰ یورو برای هر کیلووات هزینه می‌برند درحالی‌که نیروگاه‌های سیکل ترکیبی ۵۵۰ یا ۵۰۰ یورو برای هر کیلووات.

به گفته مدیرعامل نیروگاه ری، مدیریت مصرف مهم‌ترین موضوعی است که باید در دستور کار متولیان و مردم قرار گیرد، چراکه میزان مصرف انرژی در ایران برابر با کل اروپا است که این موضوع حاد ‌بودن مساله مصرف انرژی در ایران را به‌خوبی نشان می‌دهد.

وی افزود: فرهنگ‌سازی در راستای مدیریت مصرف نیز می‌تواند بسیار موثر باشد؛ چراکه در فصول سرد سال به دلیل افزایش مصرف انرژی در کشور، مصرف سوخت‌های مایع نیز افزایش ‌یافته و پدیده آلودگی‌ها و آلاینده‌های سوخت‌های مایع به وجود آمده است که این موضوعات نشان می‌دهد مدیریت مصرف را باید در سرلوحه کارها قرار داد.

بادرستانی در پایان تبادل انرژی با کشورهای همسایه، نوسازی نیروگاه‌های فرسوده به‌واسطه افزایش راندمان و کاهش تلفات ۱۰ درصدی در شبکه‌های خطوط انتقال و توزیع را پیشنهاد داد. به عقیده او این موضوعات می‌تواند در مصرف کمتر برق موثر باشد و در نهایت مجموعه این عوامل باعث خواهد شد که کالای برق را با هوای پاک در کنار هم داشته باشیم.