مدیرعامل گروه صنعتی موکت همدان:
مشکل صنعت نساجی تامین مواد اولیه است
این درحالی است که در سال جاری واحدهای نساجی و مصرفکنندگان اصلی مواد پلیمری با مشکلات بیشماری در زمینه تهیه و تامین مواد اولیه پتروشیمی دست به گریبان هستند. این مشکلات ناشی از عرضه بسیار اندک و قطرهچکانی مجتمعهای پتروشیمی و افزایش بیرویه قیمتها در بورس کالا است. این مشکل در کنار مشکل کمبود پنبه و تامین آن از راه واردات و محدودیتهای آن، صنعت نساجی را دچار چالش کرده و در معرض خطر قرار داده است.
کارخانههای نساجی کشور نیازمند سالانه ۲۰۰ هزار تن پنبه
مدیرعامل گروه صنعتی موکت همدان با بیان اینکه در سال رونق تولید انتظار این بوده است که آحاد ملت و دولت دست در دست هم در راستای رسیدن به این شعار راهگشا حرکت کنند، میگوید: متاسفانه هر ساعت و هر روز چالشهای تامین مواد اولیه صنعتگران کشور بهعنوان بزرگترین مشکل فراروی آنان بیشتر میشود.
علیمردان شیبانی با اظهار اینکه صنعت نساجی برای تامین مواد اولیه مورد نیاز به پنبه طبیعی و مواد اولیه مصنوعی پتروشیمی بهعنوان دو ماده اولیه اصلی برای تولیدات خود احتیاج دارد، اضافه میکند: میزان برداشت پنبه طبیعی در سالهای اخیر چیزی حدود ۵۰ تا ۶۰ هزار تن در سال بوده است.
وی با یادآوری اینکه این میزان پنبه برداشتی در کشور هیچگاه نیاز حدود ۲۰۰ هزار تنی پنبه کارخانههای نساجی را تامین نکرده و پاسخگو نبوده است، تصریح میکند: جای تاسف و سوال است که چطور تولیدکننده داخلی برای تامین و واردات پنبه مورد نیاز خود که تولید داخلی آن تکافوی نیاز کارخانههای موجود را نمیکند، باید از هفت خوان رستم بگذرد.
شیبانی نتیجه چنین مقرراتی اعم از تعرفه، بازرسیهای منسوخ شده و دامپینگ کشورهای همجوار تولیدکننده پنبه و نخ را افزایش بسیار زیاد قیمت تمام شده، نبود امکان رقابت با نخ و محصولات نهایی آن در بازارهای صادراتی و حتی بازار داخل، توقف کارخانههای ریسندگی و بیکاری هزاران نفر بیان میکند.
عرضه قطرهچکانی مواد اولیه مصنوعی پتروشیمیها در بورس
مدیرعامل گروه صنعتی موکت همدان درباره مشکل تامین مواد اولیه مصنوعی صنعت نساجی از پتروشیمیها میگوید: خوشبختانه مواد اولیه مصنوعی پتروشیمی بهدلیل وجود منابع سرشار از نفت و گاز در کشور به حد وفور تولید میشود، اما کارخانههای نساجی بهعنوان مصرفکننده عمده نهایی این مواد باید تمام هفته در انتظار عرضه قطرهچکانی این مواد در بورس باشند.
وی در تکمیل توضیح خود اضافه میکند: مصرفکنندگان عمده مواد اولیه مصنوعی پتروشیمیها بهدلیل تقاضای بیشتر از عرضه این مواد در بورس ناچار به رقابتی نفسگیر هستند که گاهی تا ۶۰ در صد هم رسیده است.
بهگفته شیبانی، دولتمردان و همکاران پتروشیمی که بیشتر دولتی یا خصولتی هستند به این نکته توجه لازم را نمیکنند که اگر مواد اولیه صنعتگر داخلی به بهانه صادرات خام این مواد ارزشمند تامین نشود، شاهد توقف تولید کارخانههای پرتعداد نساجی بهدلیل نداشتن مواد اولیه و بیکاری بیشماری از نیروها خواهیم بود.
آسیب خامفروشی موادپتروشیمی به صنعت نساجی
وی ریسک بازگشت ارز صادرات خام مواد پتروشیمی را از دیگر مسائل بیان و اظهار میکند: با عدم امکان صادرات کالایی که قطعا ارزش افزوده بیشتری از خامفروشی این مواد دارد جلوی ورود ارز به مراتب بیشتر از ارز حاصل از خامفروشی گرفته خواهد شد.
مدیرعامل گروه صنعتی موکت همدان همچنین تاکید میکند: نباید فراموش کنند که اگر مواد اولیه واحدهای تولیدی از تولیدات پتروشیمی داخل کشور تامین نشود، باید با خروج ارزی به مراتب بیشتر از ارز حاصل از خامفروشی این مواد، اقدام به واردات مواد اولیه پتروشیمی یا محصولات نهایی ناشی از آن کنند.
شیبانی بر این باور است: در شرایط دشوار کنونی که با کمبود ارز روبهرو هستیم و باید جلوی بیکاری و توقف فعالیت واحدهای تولیدی گرفته شود، بیشک هیچ منطقی چنین امری را نخواهد پذیرفت.
وی با یادآوری اینکه صنعتگران ایران بهطور طبیعی در جادهای بسیار سخت و پرفراز و نشیب در حال حرکت و فعالیت هستند، اضافه میکند: این روزها تامین مواد اولیه بهدلیل عملکرد سوال برانگیز شرکتهای پتروشیمی برای صنعتگران صدچندان مشکل شده است؛ این در حالی است که برپایی آنها به دست جوانان توانا و برومند کشور، نویدبخش حل مشکلات تامین مواد اولیه با کیفیت و مناسب و رهایی از وابستگی به خارج و خروج ارز از کشور بود.
موانع واردات پنبه باید برداشته شود
شیبانی برای جلوگیری از خاموش شدن شعله کمفروغ صنعت نساجی کشور پیشنهاد میکند: قبل از هر چیز موانع بیشمار فراروی واردات پنبه بهعنوان ماده اولیه اصلی این صنعت را از پیش روی صنعتگران بردارند.
مدیرعامل گروه صنعتی موکت همدان تصریح میکند: مسوولان هیچگاه تصمیمی نگیرند که ورود نخ تولید شده از کشورهای همسایه بهدلیل دسترسی به پنبه ارزانتر و محاسبه مالیات ارزش افزوده بر مبنای نرخ ۴ هزار و ۲۰۰ تومان برای واردکنندگان نخ در مقابل محاسبه نرخ ارز آزاد برای تعرفه واردات پنبه بهعلاوه هزینههای گمرکی، بازرسی، استاندارد و... ارزانتر از پنبه مورد نیاز صنعتگر نساج ایرانی در بازار داخلی عرضه شود.
بهگفته وی اگر چنین شود منجر به توقف کامل فعالیت کارخانههای ریسندگی و بیکاری هزاران پرسنل متعهد و زحمتکش میشود. شیبانی همچنین با اشاره به اینکه صنعتگر نساج داخل کشور بیشترین مصرفکننده مواد پلیمری است، پیشنهاد میدهد: صنعتگران داخلی باید به تولیدات پتروشیمی با اولویت عرضه داخلی و نه خامفروشی و صادرات، مهار سقف رقابت در بورس، تعهد اولویت ویژه عرضه و تامین نیاز داخل بهصورت مرتب و یکنواخت با قیمت مناسب و منطقی و نه برمبنای افزایش هفتگی نرخ ارز، دسترسی داشته باشند.