دکتر روح‌الله زحمتکش، مدیرعامل «شرکت مرغ مادر و اجداد دیزباد» با اشاره به اقدامات و مقدمات این دستاورد ملی گفت: از مهر سال ۹۸ به همراه یک گروه کارشناسی، از مزرعه لاین مرغ آرین در مجموعه وزارت جهاد کشاورزی بازدید کردیم که نهایتا جوجه اجداد این لاین به یکی از مزارع مجموعه دیزباد منتقل شد. در خرداد سال ۹۹ اولین فارم مرغ مادر آرین جوجه‌ریزی شده و پس از گذشت ۱۵ سال، شاهد تولید اولین محموله جوجه تجاری آمیخته آرین در کشور هستیم.

وی افزود: در حال حاضر در کشور حدود ۲۰ فارم مرغ مادر در حال پرورش و تولید سویه آرین هستند که از یک فارم اجداد جوجه ریزی شده در سال ۹۸ شرکت دیزباد به دست آمده و ۲  فارم اجداد نیز در سال ۹۹ جوجه‌ریزی شده که از بهمن ماه سال‌جاری تولید یکی دیگر از گله‌ها شروع خواهد شد. با احتساب مزارع سازمان اتکا و با تولیدات پیش‌رو، خوشبختانه به سرعت سهم بازار این نژاد در حال توسعه است.

 تامین ۱۰۰ درصدی نیاز گوشت مرغ کشور تا سال ۱۴۰۱ از لاین مرغ آرین

زحمتکش اظهار کرد: تا پایان سال جاری ۵۰ درصد جوجه‌ریزی اجداد آرین طبق برنامه طراحی شده عملیاتی می‌شود که سهم سازمان اقتصادی کوثر تا پایان سال، ۱۰۰ هزار قطعه جوجه اجداد آرین از ۱۲۶ هزار قطعه برنامه‌ریزی شده کشوری است. طبق برنامه عملی که تدوین شده است تا پایان سال ۹۹ یک فارم GGP دیگر نیز توسط شرکت دیزباد راه‌اندازی خواهد شد و برای سال ۱۴۰۰ پیش‌بینی می‌شود مجموع فارم‌های وزارت جهاد کشاورزی، سازمان اتکا و شرکت دیزباد، ۵۰۰ هزار قطعه جوجه اجداد آرین خواهد داشت که این رقم بسیار بالاتر از نیاز کشور است و خودکفایی در این صنعت را به همراه دارد.

وی یادآور شد: برنامه‌های تحقیقاتی بر پایه پژوهش‌ها و بررسی‌های کارشناسانه ابعاد مختلف تولید و پرورش لاین آرین همزمان با جوجه‌ریزی اولین محموله جوجه تجاری آمیخته آرین با هدف ایجاد بستر حمایتی و آموزشی برای بهره‌مندی سایر مرغ دارانی

 که این نژاد را برای پرورش انتخاب کرده‌اند طراحی شده است. برنامه وزارت جهاد کشاورزی در سال ۱۴۰۰، تامین ۱۰۰ درصد جوجه اجداد آرین هست که شرکت مرغ مادر و اجداد دیزباد به عنوان متولی بخشی از این کار، تمام تلاش خود را به طور مستمر و دقیق انجام خواهد داد تا این برنامه‌ریزی محقق و عملیاتی شود.

زحمتکش با اشاره به برخی ویژگی‌های مرغ آرین گفت:

هیچ گاه به طور قاطع نمی‌شود در مورد برتری یا رد یک نژاد مرغ صحبت کرد. ویژگی‌های متنوع در سویه‌ها یا نژادهای مختلف عامل مهمی‌ بر انتخاب آنها در شرایط مختلف و متنوع اقلیمی‌ یا اقتصادی است.

مدیرعامل شرکت مرغ مادر و اجداد دیزباد اظهار کرد: در شرایط امروز کشور، داشتن پرنده اجداد و پرنده لاین مهم است، چراکه هر یک پرنده اجداد معادل ۱۴ تا ۱۵ تن و هر یک پرنده لاین معادل ۴۵۰ تا ۵۰۰ تن گوشت مرغ در سال است. از این رو و با توجه به اهمیت و سرانه مصرف گوشت مرغ در کشور؛ استمرار و محافظت از  لاین مرغ آرین بیش از پیش ضرورت دارد. در واقع لاین داخلی مرغ آرین، مظهر اقتدار و تحقق امنیت غذایی کشور است و نباید آن را در معرض آسیب فنی و غیر فنی قرار داد. یکی از نکات مهم در ارتقا و تثبیت لاین مرغ آرین در بُعد امنیت غذایی، داشتن ظرفیت اصلاح نژادی است که خوشبختانه در کشور متخصصان عرصه اصلاح نژادی جوان و با انگیزه و کارشناس وجود دارند.

ابلاغ بسته حمایتی، تشویقی و ترویجی توسعه لاین مرغ آرین

مدیرعامل شرکت مرغ مادر و اجداد دیزباد با اشاره به ابلاغیه وزارت جهاد کشاورزی برای حمایت از پرورش‌دهندگان مرغ لاین آرین بیان کرد: مرداد سال‌جاری بسته حمایتی - تشویقی بسیار خوبی برای تولیدکنندگان مرغ سویه آرین از سوی وزارت محترم جهاد کشاورزی ابلاغ شد که به طور خاص، اختیار اجرای این مشوق‌ها نیز به شرکت مرغ مادر و اجداد دیزباد داده شده است.  تامین نهاده (ذرت و کنجاله سویا) دولتی به صورت دوماهه و همچنین دارو و واکسن با نرخ مصوب، ارائه تسهیلات با نرخ ترجیحی ۶ درصد به تولیدکنندگان مرغ مادری آرین، به ازای هر قطعه جوجه مادری ۲ میلیون ریال با بازپرداخت ۱۲ ماهه و به ازای هر قطعه جوجه گوشتی آرین ۲۰۰ هزار ریال با بازپرداخت ۶ ماهه، بخشودگی ۵۰ درصد بیمه تکمیلی و اجباری سهم بیمه‌گذار، مجوز ویژه صادرات برای مرغ آرین و چند برنامه تشویقی دیگر از عناوین بسته ترویجی توسعه لاین مرغ آرین است.

 اهمیت هم‌افزایی شرکت‌های تولیدی و دانش‌بنیان

روح‌الله زحمتکش در پایان با اشاره به ظرفیت‌های فنی و حمایتی مطلوب و مفید فایده در سازمان اقتصادی کوثر گفت: خوشبختانه ظرفیت‌های در دسترس و موثری در سازمان اقتصادی کوثر وجود دارد که در حوزه کسب و کار شرکت مرغ مادر و اجداد دیزباد باعث هم‌افزایی میان شرکت‌های درون سازمانی از جمله تامین مکمل‌ها، داروها، کارتن‌سازی و سایر موارد مرتبط می‌شود. هر چند در خصوص لاین مرغ آرین باید در یک بازه زمانی نه چندان طولانی پس از تولید، نیازمندی‌های  بهداشتی و سلامتی آن با توجه به شرایط پرورش مشخص شود سپس در خصوص میزان و نوع دریافت خدمات از شرکت‌های هم گروه یا مشارکت شرکت‌های دانش‌بنیان تصمیم‌گیری کرد.