مدیریت شرکت «صنایع چینی زرین ایران» خبر داد
تولید ۱۴ هزار تن ظروف چینی در سال
عباسعلی قصاعی، رئیس هیاتمدیره شرکت «صنایع چینی زرین ایران» که ریاست انجمن تولیدکنندگان ظروف چینی کشور را نیز به عهده دارد در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» میگوید: صنایع ایران طی سالیان اخیر چند سونامی را پشت سر گذاشته و شیوع کرونا و ضربه به اقتصاد جهانی نیز یکی از آخرین این سونامیها بوده است. در دهههای اخیر تعداد واحدهای تولیدی ظروف چینی کشور از ۲۴ به ۸ واحد کاهش یافته و بسیاری از واحدها به واسطه مشکلات اقتصادی یا نداشتن کیفیتی در سطح دیگر رقبا، نتوانستند در این بازار دوام آورند و تعطیل شدند. وی میافزاید: صنعت چینی، صنعت بسیار پرزحمت و کارگربری است، در نتیجه تعطیلی این واحدها باعث از بین رفتن تعداد زیادی شغل شده است.
مدیریت صنایع چینی زرین ایران با اشاره به افت ۱۵ درصدی تولید و فروش طی سال اخیر به دلیل مشکلات متعدد تحریم و به ویژه کرونا میگوید: حدود ۱۵۰۰ نفر به صورت مستقیم در مجموعه چینی زرین مشغول به کار هستند که حفظ روند تولید برای حفظ شغل این افراد برای ما بسیار اهمیت دارد. بخشی از تولیدات ما تولید ظروف چینی هتلی و رستورانی است؛ با شیوع کرونا و تعطیلی صنایع گردشگری، تقاضای محصولات و طبیعتا حجم تولید و فروش ما نیز کاهش یافته است. در مدت سه ماه اول سال ۹۹ تولیدات ما نیز کاهش یافت، اما به زودی تولید به روال عادی باز خواهد گشت.
افزایش ۴۰ درصدی تولید طی طرح توسعهای جدید
شرکت صنایع چینی زرین ایران که نزدیک به ۱۴۰ سال (از سال ۱۸۸۱ میلادی) قدمت فعالیت دارد و توسط نسلهای پیشین خانواده قصاعی پایهگذاری شده است، در اوایل انقلاب پروژههای توسعهای خود را آغاز کرده و تا این لحظه رشدی ۱۰ برابری در تولید و اشتغالزایی نسبت به سالهای ابتدایی فعالیت خود داشته است. آخرین طرح توسعهای این مجموعه از حدود
پنج سال پیش آغاز شده و قرار است طی ماههای آتی به بهرهبرداری برسد. قصاعی میگوید: این خط تولید تمام اتوماتیک و جدید، یکی از خطوط تولید بسیار مجهز در سطح جهانی است که از ۶ ماه پیش به صورت آزمایشی آغاز به کار کرده است و افتتاح رسمی آن طی چند ماه آینده انجام خواهد شد. به گفته مدیریت صنایع چینی زرین ایران، حجم تولید سالانه کنونی این شرکت حدود ۱۰ هزار تن است که قرار است طی ماههای آینده به واسطه راهاندازی خطوط جدید و طرحهای توسعهای شرکت، به ۱۴ هزار تن افزایش یابد. سهم فعلی این مجموعه از بازار چینی کشور حدود ۲۰ درصد است که براساس برنامههای توسعهای، به زودی این سهم افزایش خواهد یافت.
قصاعی با اشاره به سهم رقبای چینی در بازار ظروف چینی داخل کشور میافزاید: با آنکه به واسطه شکنندگی و سختی حمل و نقل، صنعت ظروف چینی کشور به اندازه دیگر صنایع از واردات چینی کشور چین آسیب ندیده، اما به واسطه صرفه به مقیاس تولیدات ظروف چینی کشور چین، گاه حدود ۲۰ درصد از بازار کشور در اختیار این رقیب خارجی قرار میگیرد. هرچند در چند سال اخیر به واسطه افزایش نرخ ارز و محدودیتهای گمرکی، واردات این محصولات از چین کاهش داشته است.
وی در ادامه با تاکید بر تقاضای خوب کشورهای اروپایی برای استفاده از ظروف چینی تولید ایران میگوید: اکنون ۱۰ درصد از میزان تولید سالانه چینی در ایران و ۲۰ درصد تولید سالانه «چینی زرین ایران» به کشورهای خارجی صادر میشود. کشورهای ترکیه، اسپانیا، نروژ، امارات و عمده کشورهای همسایه از مشتریان ظروف چینی ایران هستند. وی با تاکید بر استقبال کشورهای خارجی از چینی تولید ایران میافزاید: بررسیهای ما نشان میدهند که چینی تولیدی ما از نظر کیفیت رتبه یک تا سه دنیا را در دست دارد و از آنجا که رنج قیمتی پایینتری نسبت به محصولات رقبا دارند، توانستهایم مشتریان بخشی از بازار را به محصولات خود وفادار نگه داریم. قصاعی معتقد است: این شرکت تنها تولیدکننده ظروف چینی ۱۰۰درصد مقاوم برای شستوشو در ماشین ظرفشویی، در ایران است که از آخرین تکنولوژی روز دنیا، موسوم به فناوری تزئین شده به روش دکور داخل لعابی (IGD) بهره میگیرد. این نوع ظروف به دلیل عدم تماس مستقیم مواد غذایی با نقوش روی محصولات، بهداشتیترین ظروف غذاخوری دنیا محسوب میشوند.
چالشهای تولیدکنندگان صنعت چینی
مدیریت شرکت چینی زرین ایران با اشاره به اثر تحریمهای جهانی بر صنعت ظروف چینی میگوید: به دلیل نداشتن خاک کاملا مرغوب برای تولید ظروف چینی، بخشی از مواد خام مورد نیاز تولید، از خارج از کشور وارد میشود و تحریمها کار را برای ما بسیار سخت کرده است. درحالی که کشوری مانند چین، به دلیل شرایط اقلیمی مساعد، مواد اولیه تولید ظروف چینی را به وفور در اختیار دارد و توانسته موقعیت بسیار خوبی در این بازار کسب کند. تنها مزیت تولیدکنندگان ظروف چینی ایرانی، در اختیار داشتن منابع گاز ارزانقیمت است که توانسته در مقابل امتیازهای متعدد رقیب، برای تولیدکنندگان ایرانی مزیت اندکی ایجاد کند.
به گفته قصاعی، در چند سال پیش که مشکلات ناشی از تحریمها و نوسانات ارزی به این میزان نبود، حجم صادرات سالانه شرکت چینی زرین به حدود ۵ تا ۱۰ میلیون دلار میرسید، اما اکنون کاهش یافته است. عدم دسترسی به ارتباطات بانکی جهانی و محدودیتهای مبادلهای با کشورهای مختلف برای فروش کالا، علاوهبر کاهش فروش، باعث میشود هزینههای تامین و تدارک ما به ۲ تا ۵/ ۲ برابر حالت عادی افزایش یابد و همین امر حاشیه سود تولیدکننده ظروف چینی ایرانی را بسیار کم کرده است.
وی میافزاید: تمام ریسک ناشی از نوسانات ارزی و حوالههای ارسالی به عهده خود تولیدکنندگان است و ناچارند مدیریت ارز خود را از طریق صرافیها انجام دهند. وقتی که اختلالاتی در بازار ارزی کشور ایجاد میشود، صادرکنندگان بزرگ در بازگرداندن ارزهای حاصل از محصول صادراتی به کشور تعلل میکنند تا بتوانند با قیمتهای بالاتر تبدیل به ریال کنند و این امر باعث میشود که تامین مواد اولیه و مایحتاج صنایع انجام نشود و مشکلات بیشتر شود. از طرف دیگر به دلیل کاهش ارز موجود در بازار، قیمت ارز نیز افزایش مییابد و یک دور باطل شکل میگیرد. قصاعی تاکید میکند: «با وجود تعهداتی که شرکتهای بزرگ صادراتی برای عمل به برگشت ارز صادراتی خود، همسو با مصلحت اقتصاد کشور دارند، عملا با عدم برگشت ارز اتفاقات دیگری پیش میآید که موجب خسارات عدیده میشود. مسوولان باید با بهکارگیری مکانیزمهایی برای تشویق و ایجاد رقابت سالم، چنین روندهایی را مدیریت کنند.»
رئیس انجمن ظروف چینی ایران، با انتقاد از برخی قوانین و موانع دولتی بر سر راه تولیدکنندگان ایرانی میگوید: بسیاری از قوانین و بخشنامهها در بخش تولید کشور، در حقیقت بر ضد اهداف خود عمل میکنند، بنابراین پیشنهاد من به عنوان یکی از دستاندرکاران صنعت و نماینده صنف چینیسازان ایران این است که کارگروهی متشکل از نمایندگانی از سه قوه و مدیران باتجربه صنایع مختلف و اقتصاددانان تشکیل شود و تلاش کنند با اصلاح قوانین و آییننامههای اقتصادی و تولید، روند تولید صنعتی در کشور را تسهیل و اقتصاد را هر چه بیشتر رقابتی کنند.