به دلیل ارزانی بهای انرژی رخ داده است
بی توجهی به «عایقسازی» در صنعت ساختمان
صادق گودرزی، مدیر عامل شرکت سیمان فراوران گرمسار به خبرنگار «دنیایاقتصاد» میگوید: نه تنها در صنعت ساختمان قوانین الزام آور کم نداریم، بلکه شاهد تکثر و تعدد قوانینی هستیم که اجرایی نمیشوند. بنابراین با وجود اینکه در تولید بسیاری از مصالح استانداردها رعایت میشود، اما در مرحله اجرا مشکلات عدیدهای را شاهدیم.
وی با انتقاد از نگاه «قیمت محور» در صنعت ساختمان و پروژههای عمرانی خاطرنشان میکند: متاسفانه فهرست بهای عمرانی که از طرف دولت ابلاغ میشود، قیمت محور است و کیفیسازی در آن جایگاهی ندارد؛ بنابراین شیوههای سنتی را مدنظر قرار میدهد. به طور مثال هنوز هم مشخص نیست که برای نصب سنگ و کاشی باید از چسب سرامیک استفاده کنیم یا دوغاب.
گودرزی همچنین به طرح تعویض یک میلیون کولر در جنوب کشور اشاره میکند و میافزاید: قرار بود در دی سال گذشته یک میلیون واحد کولر با هزینهای بالغ بر 600 میلیون دلار تعویض شود، اما متاسفانه به اصل مساله توجه نمیشود. اصل مساله ساختمانی است که همانند یک آبکش عمل میکند و انرژی را در خود نگه نمیدارد.
وی اضافه میکند: انرژی ارزان باعث شده تا در صنعت ساختمان استفاده از مصالح با کیفیت و عایق انرژی که قیمت بالاتری دارند، مورد استقبال قرار نگیرد، زیرا مصرفکننده با علم به اینکه انرژی ارزان است ترجیح میدهد، هزینه نکند. به طور مثال ما گچ نوینی را به بازار عرضه میکنیم اما مصرفکننده ترجیح میدهد از مصالح بی کیفیت استفاده کند. مدیرعامل شرکت سیمان فراوران با اشاره به اینکه ریشه مشکلات صنایع کشور بهویژه صنعت ساختمان در انرژی ارزان است، تصریح میکند: یکی از مهمترین عللی که باعث تعدد و تکثر قوانین در کشور شده، ارزان بودن انرژی است. به این معنا که برای جلوگیری از سوء استفاده از این انرژی ارزان پشت سر هم قانون وضع میشود، در حالی که مانند کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه باید اصل مشکل را مرتفع کنیم.
وی میگوید: انرژی ارزان اشتغال و نوآوری را میسوزاند؛ جامعهای را در نظر بگیرید که بنزین و انرژی ارزان مصرف میکند، قطعا این جامعه در فصول سرد به جای استفاده از لباسهای گرم شعله بخاری را بالا میبرد. در این حالت هم تولیدکننده پوشاک دچار مشکل میشود و هم شرکتهایی که در رابطه با بخش عایقسازی ساختمانها فعالیت میکنند. در حالی که اگر نهضت عایق سازی ساختمان راه بیفتد، بیش از 400 هزار میلیارد تومان گردش مالی خواهد داشت و صنایع بسیاری مانند نفت، مواد اولیه، کارخانههای سیمان، صنایع پایین دست پتروشیمیها و ... راه میافتند. از طرفی یادمان باشد واقعی شدن قیمت انرژی ساکنان ساختمان را مجبور به کاهش مصرف انرژی میکند و در واقع هزینه بالاتری نسبت به گذشته پرداخت نخواهند کرد.