سامانه رصد اشتغال پاسخی به تردیدهای آماری
این سامانه هماکنون روی سایت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی قرار دارد و آمار و اطلاعات مربوط به اشتغال هر دستگاه و تعداد شاغلان در سطح استانی و شهرستانی در آن بارگذاری میشود. فرصتهای شغلی موجود نیز به طور روزانه در سامانه رصد میشوند تا ضمن در دسترس بودن اطلاعات، بهرهبرداری مطلوب از نتایج آمارگیری در برنامهریزیها و سیاستگذاریها صورت گیرد. در بحث آمارهای اشتغال ایجادشده بعضا تردیدهایی وجود داشت و برخی نگاهها این میزان اشتغال ایجادی را غیررسمی و حتی غیرواقعی عنوان میکردند؛ اما به گواه آمارهای مرکز آمار ایران، بیمهشدگان سازمان تامین اجتماعی و برخی استخدامها این آمارها مورد تایید قرار گرفت. معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزیر کار معتقد است سامانه ملی رصد اشتغال بستری برای شفافسازی آمار اشتغال بدون نیاز به برگزاری جلسه به تفکیک دستگاه و شهرستان و جنسیت فراهم میکند و موجب صرفهجویی در وقت و هزینه میشود.
او میگوید: مسالهای که وجود داشت این بود که بسیاری میپرسیدند شغلهایی که ایجاد شده در کجا و چگونه هستند که سامانه ملی رصد اشتغال در راستای شفافسازی آمار اشتغال میتواند کمککننده باشد. به گفته کریمی بیرانوند، نظارت بر حوزه اشتغال و سیاستگذاری دو هدف عمده راهاندازی سامانه رصد اشتغال است که سبب میشود در عین اینکه نظارت بهتری بر حوزه اشتغال صورت گیرد، با توجه به آمار و اطلاعات موجود در سامانه، سیاستگذاری مطلوبی در حوزه اشتغال را شاهد باشیم. پیشتر معاون اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از ثبت یکمیلیون و ۳۸۰هزار فرصت شغلی و خدمات اشتغال در سامانه رصد اشتغال در سال ۱۴۰۱ خبر داده بود. درحالحاضر سازوکار نظارت بر فرصتهای شغلی در سامانه رصد بر سه فرایند نظارت پیامکی، تماس تلفنی و حضوری مبتنی است.
در مرحله نظارت میدانی بر اشتغال ایجادشده توسط وزارت کار، علاوه بر بازدید حضوری از طرح اشتغال، مکان دقیق و اطلاعات کامل فرد با خدمات دریافتشده و ثبتشده، تطبیق داده میشود و اطلاعات سامانه به طور مستمر رصد و بررسی و نسبت به نظارت بر طرحها سختگیری میشود تا هر موضوعی به اسم اشتغال ثبت نشود. به گزارش ایسنا، درحالحاضر سامانه جستوجوی شغل با هدف شفاف کردن ارائه آمار و در جهت سیاستگذاری و نظارت بر بازار کار راهاندازی شده است. این سامانه ابزاری در اختیار همه دستگاهها قرار میدهد که دائما خود را ارزیابی کنند.