هشدار عدمدسترسی مرکز آمار به ریزدادههای اداری
علاوه بر آن، آمارهای جمعیتی به طور غیرمستقیم نیز در محاسبه سایر شاخصهای اقتصادی و اجتماعی مانند تولید ناخالص داخلی، مصرف سرانه، ضریب جینی، آمارهای اشتغال و بیکاری، هزینه سرانه و درآمد سرانه نقش داشته و اهمیت بسزایی دارد و عملا بدون آمارهای جمعیتی، آمارهای رسمی با نقص جدی مواجه خواهند بود. حسینزاده در ادامه افزود: آمارهای جمعیتی عموما از طریق اجرای سرشماریها در کشور به دست میآید. خوشبختانه اجرای سرشماریها در کشور ما سابقه طولانی دارد و از سال ١٣٣٥ اینگونه سرشماریها در کشور اجرا شده است. در زمینه ثبت جمعیت نیز در کشور قدمتی حدود ١٠٠ساله وجود دارد که این امر نشان از مهم بودن آمارهای جمعیتی در کشور است.
حسینزاده در ادامه سخنان خود با اشاره به سیاستهای کلی جمعیت، ابلاغی مقام معظم رهبری (مدظله العالی) که از جمله شاخصهای آن، پویایی و جوانی جمعیت، افزایش نرخ باروری به سطح جانشینی، تشویق و تسهیل ازدواج و فرزندآوری است، افزود: با توجه به اهمیت سیاستهای ابلاغی، مرکز آمار ایران نیز اقدامات مختلفی را در این زمینه انجام داده است که تشکیل کمیته آماربخشی زنان و خانواده با همکاری معاونت ریاستجمهوری در امور زنان و خانواده، پیشبینیهای جمعیتی در افق ١٤٣٠ برای کل کشور و ١٤١٥ برای استانهای کشور، پیشبینی جمعیت در سطح شهرستانهای کشور در سال ١٤٠٠، راهاندازی ساعت جمعیتی که بر اساس آن، جمعیت کشور در سال جاری از مرز ٨٥میلیون نفر عبور کرده است و برآورد نرخ باروری به روش مستقیم به تفکیک استانهای کشور برای سالهای ١٣٩٦ تا ١٤٠٠ از جمله این اقدامات است. رئیس مرکز آمار ایران اضافه کرد میزان باروری کل کشور بر اساس سرشماری سال ١٣٩٥، عدد ۰۱/ ۲ فرزند بوده است. او افزود: این عدد بر اساس دادههای ثبتی موجود برای اولینبار برای سالهای ١٣٩٦ تا ١٤٠٠ محاسبه شد و در سال ١٤٠٠ به ۷۴/ ۱ رسیده است و بر اساس همین محاسبات تنها
٤ استان در سال ١٤٠٠ دارای میزان باروری بالاتر از نرخ جانشینی بودهاند. بدون شک اگر این آمارها به طور سالانه و با استفاده از دادههای ثبتی تولید نمیشد، علامت اشتباه به سیاستگذار داده میشد. حسینزاده تاکید کرد: محاسبه این آمارها بدون دادههای ثبتی امکانپذیر نیست و با توجه به اهمیت دادههای جمعیتی در آمایش سرزمین، برنامهریزیهای منطقهای و...، فواصل ١٠ساله سرشماریها، جوابگوی نیازهای آماری برنامهریزان نیست و ضرورت بهروز شدن آمارهای جمعیتی از طریق سرشماری ثبتیمبنا بیش از پیش احساس میشود.
حسینزاده در ادامه با اشاره به اینکه مرکز آمار ایران به صورت فعالانه وارد حوزه سرشماری ثبتیمبنا شده است، گفت: تشکیل ستاد ملی سرشماری، برگزاری دو جلسه ستاد ملی سرشماری، برگزاری حدود ٦٥ جلسه شورای هماهنگی و تلفیق سرشماری و کمیتهها و گروههای وابسته، اجرای دو آزمایش سرشماری در کشور در سالهای ١٤٠٠ و ١٤٠١، تعاملات با دستگاههای اجرایی ذیربط برای دریافت ریزدادههای موردنیاز و پیگیری تصویب قانون مدیریت دادهها و اطلاعات ملی، همگی از اقدامات مرکز آمار ایران برای اجرای موفق سرشماری ثبتیمبنا در سال ١٤٠٥ بوده است. او با اشاره به ویژگیهای سرشماری ثبتیمبنا و استفاده از دادههای اداری به جای استفاده از دادههای حاصل از خوداظهاری افراد، گفت: کاهش بار پاسخگویی مردم، افزایش دقت و کیفیت آمارها، کاهش چشمگیر هزینههای اجرایی و افزایش بهرهوری از مزایای سرشماریهای ثبتیمبناست.
حسینزاده با تاکید بر نقش مهم استفاده از دادههای اداری در تولید آمارهای ثبتیمبنا تصریح کرد: نگاه مالکانه دستگاههای اجرایی نسبت به دادههای اداری باید تغییر پیدا کند و به این دادهها همانند سرمایه ملی نگاه شود. ایشان در ادامه تاکید کرد: عدمدسترسی مرکز آمار ایران به ریزدادههای دستگاههای اجرایی و عدممهیاسازی الزامات و تامین نیازهای دادهای سرشماری ثبتیمبنا، موجب خواهد شد بهناچار به شیوههای سنتی اجرای سرشماری برگردیم. رئیس مرکز آمار ایران در ادامه گفت: حکمرانی داده ایجاب میکند که نظام تبادل داده بین دستگاههای اجرایی مشخص باشد. او افزود: با توجه به بهرهوری بالایی که سرشماری ثبتیمبنا دارد، اگر همکاریهای لازم با مرکز آمار ایران صورت پذیرد، اجرای اولین سرشماری ثبتیمبنا نقطهعطفی برای نظام آماری و اداری کشور خواهد بود که نتایج حاصل از آن موجب افزایش کیفیت خدمات عمومی دولت و ارتقای دولت الکترونیک نیز خواهد شد.