سهم اشتغال خانگی از کل اشتغال کشور
عیسی منصوری در مراسم گشایش مرکز ساماندهی مشاغل خانگی در استان البرز، اظهار کرد: یکی از مسائل اصلی مشاغل خانگی، اتصال و حضور در بازار است، بنابراین تولیدکنندگان خانگی باید فرصت بروز قابلیتهای خود را داشته باشند. او با بیان اینکه یکی از تعهدات شهرداریهای کشور، تسهیل ایجاد بازار مشاغل خانگی است، افزود: نمایش و فروش محصولات تنها هدف ایجاد و راهاندازی مرکز ساماندهی مشاغل خانگی نیست، بلکه انتظار میرود با شناسایی افراد فعال و اطمینان از قابلیت آنها، نیازهای آموزشی علاقهمندان در این حوزه ارزیابی شود و در نهایت با در اختیار گذاشتن مشاوره و آموزش، به بازار و عرضه محصولات متصل شوند.
منصوری تصریح کرد: این مجموعه بخشی از فرآیند ملی است که در کشور برنامهریزی شده و در گام نخست در تمام مراکز استانها و در گام دوم در شهرستانها نیز اجرا خواهد شد. معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ضمن قدردانی از تلاش مدیران جهاد دانشگاهی اضافه کرد: در اولین فرصت، ستاد ملی مشاغل خانگی تشکیل میشود و برنامههای اجرایی با الگوی ایجاد مراکز ساماندهی مشاغل خانگی با قوت در تمام استانهای کشور ادامه پیدا میکند. او اذعان کرد: امسال بعد از سالها محدودیت، اعتبار تسهیلات مشاغل خانگی از ۲۰۰میلیارد تومان به ۲هزار میلیارد تومان افزایش یافت که امیدوارم بانکها همکاری لازم را داشته باشند و فعالان مشاغل خانگی از این فرصت استفاده کنند.
منصوری در مورد مهمترین اهداف و برنامههای حوزه اشتغال گفت: در گام نخست درصدد ایجاد هماهنگی سیاستها و برنامههای تمام نهادهای فعال حوزه اشتغال هستیم؛ چراکه انسجام بین آنها لازم است، اما متاسفانه در حال حاضر این نهادها همچون کمیته امداد، بهزیستی و نهادهای غیردولتی به صورت مجزا فعالیت دارند.
معاون وزیر کار در خصوص وضعیت بیمه و حمایتهای دولت برای مشاغل خانگی گفت: ما ترغیب میکنیم کسانی که در مشاغل خانگی هستند، بیمه شوند و وقتی بیمه میشوند، برای کارفرمایان آنها یا واحدهای پیشران مزیتهایی را ایجاد میکنیم و در این صورت از حمایت دولت در خصوص پرداخت بخشی از سهم بیمه و یارانه دستمزد، برخوردار خواهند شد.
آمادگی جهاد دانشگاهی برای ایجاد مراکز ساماندهی مشاغل خانگی در کشور
معاون آموزش و کارآفرینی جهاد دانشگاهی کشور در حاشیه این مراسم با اشاره به اینکه جهاد دانشگاهی برای ایجاد مراکز ساماندهی مشاغل خانگی با همکاری دستگاهها از جمله شهرداریها آمادگی دارد، یادآور شد: جهاد دانشگاهی به عنوان یک نهاد واسط و توسعهای تجارب و توانمندیهای خوبی در کشور دارد و آماده است با حمایت و هماهنگی قرارگاه اشتغال برای راهاندازی مراکز ساماندهی و توسعه مشاغل خانگی در کشور نقش و ماموریت خود را ایفا کند.
محمدصادق بیجندی با تشکر از همه دستگاههای همکار در حوزه ساماندهی و توسعه مشاغل خانگی خاطرنشان کرد: این نهاد از برنامههای قرارگاه اشتغال که در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی دایر شده است، استقبال میکند و آمادگی دارد از ظرفیت و توان خود برای موفقیت این قرارگاه استفاده کند. او راهاندازی مرکز ساماندهی و توسعه مشاغل خانگی در استان البرز را نماد همکاری همه دستگاهها و مراکز و حاصل یک کار جمعی عنوان کرد و گفت: این الگو و مدل در صورت حمایت وزارت کار و مساعدت و مشارکت همه دستگاهها بهویژه شهرداریها و ادارات و سازمانهای مختلف در همه استانها راهاندازی میشود.
اتصال ۲۵۰۰ فعال حوزه مشاغل خانگی به بازار در استان البرز
رئیس جهاد دانشگاهی استان نیز در این مراسم با اشاره به اینکه با اجرای این طرح تلاش شده تا اتصال ۲۵۰۰ نفر فعال حوزه مشاغل خانگی به بازار صورت بگیرد، افزود: از ابتدا با نگاه کلان به این موضوع درصدد ایجاد مدلی برای شبکهسازی پایدار در زمینه مشاغل خانگی بودیم و با سازمانهای مرتبط با مشاغل خانگی ارتباط گرفته و همکاری خوبی با شهرداری انجام دادیم و ساختمان مرکز ساماندهی مشاغل خانگی به عنوان مرکز ثقل مشاغل خانگی در نظر گرفته شد.
احمدرضا فیروزی با اشاره به تشکیل حدود ۹ کمیته در حوزههای مختلف تصریح کرد: این کمیتهها با حضور فعالان مشاغل خانگی و پیشرانها و فعالان صاحب سبک در حوزه صنعت، کشاورزی، صنایعدستی و... شکل گرفتهاند تا فعالیت فعالان مشاغل خانگی را به صورت جدیتری پیگیری و رصد کنند. او ادامه داد: در کنار پیشرانها دو فضای خوب برای فعالیت نمایشگاهی داریم: بخشی مربوط به حوزه کشاورزی و ۲۴ غرفه نمایشگاهی که به صورت چرخشی بین فعالان مشاغل مختلف میگردد، ۱۲ غرفه ثابت هم برای فعالیت فعالان و دفتر کارگزاری و مشاوره تخصصی در نظر گرفته شده است. کارگزاران به عنوان رابطی بین مشاغل خانگی و صنعت و بازار فعالیت میکنند.
او مهمترین اقدامات مورد نظر را نهادسازی برشمرد و گفت: به این ترتیب فعالان بخش خصوصی در حوزه مشاغل خانگی میتوانند در کنار هم قرار بگیرند تا بتوانند مدیریت خوبی در حوزه فعالیتهایشان داشته باشند. همچنین مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان البرز در این مراسم گفت: اولویت اختصاص غرفه با پیشرانهایی بوده که از قبل در حوزه مشاغل خانگی فعال بودهاند و در زمینههای متنوع و مختلفی همچون فرش، مواد غذایی، کشاورزی و صنایع دستی در غرفهها مستقر هستند. حسین فلاحنژاد ادامه داد: مرکز ساماندهی و توسعه مشاغل خانگی به همت اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی، جهاد دانشگاهی و شهرداری کرج فعال شده و در این مکان پیشرانهایی مستقرند که در این حوزه فعالیتهای خاصی دارند و دارای تجربه هستند.
وی مشکلی را که فعالان مشاغل خانگی از گذشته با آن مواجه بودهاند، نداشتن تخصص لازم یا بازار فروش دانست و گفت: سعی شده این خلأها جبران شود و به افرادی که تجربه و تخصص لازم را ندارند، آموزشهای لازم ارائه میشود. آموزشهای موردنیاز در زمینه بازاریابی نیز به فعالانی که در زمینه فروش مشکل دارند، ارائه میشود. این مسوول ادامه داد: از طرفی بازار و محل عرضه فیزیکی هم در اختیارشان قرار داده میشود و بسترهای فروش آنلاین از طریق فضاهایی چون دیجیکالا یا سایر فضاهای مجازی در اختیار فعالان قرار داده میشود. فلاحنژاد در مورد زمان برقراری مرکز نیز گفت: فعلا از نظر زمانی محدودیتی برای استقرار غرفهها و نمایشگاه وجود ندارد و قرار است به صورت دائمی برقرار باشد.