واکسن ایران برکت کرونای آفریقایی را کاملا خنثی کرد
این گزارش میافزاید: تحقیقات و تست خنثیسازی روی خون این داوطلبان پس از آن صورت گرفت که نمونهای از سویه آفریقایی ویروس در اختیار دانشمندان دارویی ستاد اجرایی فرمان امام قرار گرفت و این ویروس پس از انتقال به سلول روی خون این افراد که دو دز از واکسن را دریافت کرده بودند تست شد و نهایتا آنتیبادی خون این افراد موفق به مهار ویروس شد. در ادامه آمده: پیش از این نیز آنتیبادی خون داوطلبان تزریق این واکسن روی واریانت انگلیسی کرونا تست و موفقیت این واکسن در آنجا هم ثابت شده بود. اطلاعیه شرکت دارویی شفا فارمد درخصوص عملکرد واکسن کوو ایران برکت خاطرنشان کرده است: نمونه سویه هندی ویروس هم به تازگی به دست محققان این مجموعه رسیده و درحال انتقال آن روی سلول و انجام تست خنثیسازی آن هستند که پس از پایان تحقیقات، نتیجه به اطلاع مردم خواهد رسید.
تاییدیه سازمان جهانی بهداشت فقط برای صادرات واکسن است
استاد ویروسشناسی دانشگاه علومپزشکی ایران با بیان اینکه در تایید واکسن «کوو ایران برکت» در سازمان غذا و دارو دقت و حساسیت زیادی بهکار برده شده است، گفت: در صورتی که بخواهیم واکسن را صادر کنیم؛ نیاز به اخذ گواهی سازمان جهانی بهداشت خواهیم داشت.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی و پایش آثار اقتصادی کرونا به نقل از موسسه عالی پژوهش مدیریت و برنامهریزی دکتر حسین کیوانی اظهار کرد: در زمان پاندمی و شرایط بحرانی، سازمان جهانی بهداشت الزاماتی را که برای تایید برخی داروها گذاشته است برمیدارد، برای مثال برای واکسن کرونا، الزام داشتن برخی گواهیها توسط سازمان جهانی بهداشت برداشته شده است یعنی واکسنهایی که در شرایط عادی بهصورت عمومی استفاده یا صادر میشوند باید pre-qualification (پیشصلاحیت) داشته باشند و از این جهت از نظر سازمان جهانی بهداشت مورد تایید باشند؛ اما در مواقع اضطراری سازمان جهانی بهداشت این شرایط را برداشته است.
او افزود: پیش از بحران کرونا نیز زمانی که آنفلوآنزای H۱N۱ در جهان شیوع یافت و خطر پاندمیک شدن آن مطرح شد، این الزامات و استانداردها توسط سازمان جهانی بهداشت برداشته شد تا جلوی پاندمی گرفته شود؛ برای مثال تا قبل از شیوع این آنفلوآنزا، برای ساخت واکسن این بیماری، ویروس آنفلوآنزا باید در انواعی از تخم مرغ به نام SPF (عاری از جِرم) کشت داده میشد؛ به دلیل آنکه در زمان شیوع بیماری آنفلوآنزا، تعداد این تخم مرغها در جهان محدود بود، سازمان جهانی بهداشت پذیرفت که این ویروس به جای تخممرغ عاری از جرم در تخممرغهای تمیز، کشت داده شود و بنابراین استاندارد خود را پایینتر آورد؛ در نتیجه سازمان جهانی بهداشت، قواعد خود را متناسب با شرایط تغییر میدهد.
این استاد ویروسشناسی دانشگاه علوم پزشکی ایران تصریح کرد: اگر در شرایط عادی و غیربحرانی بودیم برای تولید یک واکسن کرونا، شرکتهای واکسنسازی حداقل به ۱۰ سال وقت نیاز داشتند تا همه تاییدیههای بینالمللی را اخذ کنند؛ اما به دلیل همهگیری کرونا، سازمان جهانی بهداشت و سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) مجوزهای مصرف اورژانسی را صادر میکنند تا واکسنها به سرعت تولید شوند و در واقع بسیاری از فاکتورهایی را که اهمیت زیادی در این شرایط نداشتند، حذف کردند تا جهان هرچه زودتر به واکسن کرونا دسترسی یابد و مردم از ابتلا به کرونا مصون بمانند.
این ویروسشناس در پاسخ به این سوال که «آیا برای تزریق عمومی واکسن ایرانی کرونا نیاز به تاییدیه سازمان جهانی بهداشت داریم؟» گفت: خیر؛ تاییدیه بهداشت جهانی صرفا برای صادرات واکسن کرونا کاربرد دارد و درحالحاضر، تامین واکسن موردنیاز برای داخل کشور در اولویت است و در صورتی که بخواهیم واکسن را صادر کنیم، نیاز به اخذ گواهی این سازمان خواهیم داشت.
کیوانی با بیان اینکه در تایید واکسن «کوو ایران برکت» در سازمان غذا و دارو دقت و حساسیت زیادی بهکار برده شده است، تاکید کرد: هیچ مقامی در وزارت بهداشت نمیتواند در تسریع صدور مجوز دخالت کند، بلکه نتایج مطالعه به یک گروه علمی بیطرف واگذار شده است و این تیم، نتایج مطالعه را حتی بالاتر از استانداردها نیز بررسی کردهاند. برای مثال آمریکا، روسیه و چین برخی فازهای مطالعات بالینی را تلفیق کردند اما ایران این کار را نکرد. همچنین اصطلاحا چلنج (چالش) حیوان واکسینه شده با ویروس زنده بیماریزا و گرفتن عکس و سیتیاسکن از حیوان جزو الزامات نیست؛ اما تیم تحقیقاتی واکسن ایرانی همه این کارها را اضافه بر الزامات انجام داد.