رئیس اداره سیاستها و برنامههای اقتصادی وزارتخارجه تاکید کرد
فرصت بزرگ اقتصادی برای ایران
به گزارش مقاومتی نیوز نشست «فرصتهای جاده ابریشم در توسعه تجارت با کشورهای منطقه»، روز چهارشنبه ۱۷ دی ماه، با حضور جمعی از استادان و صاحبنظران و فعالان این حوزه در مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی برگزار شد. این نشست، اولین پیش نشست تخصصی از هفتمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی بود که ۲۹ بهمن سال جاری با موضوع «تجارت منطقهای؛ اولویت راهبردی» برگزار خواهد شد. در این نشست فرصتها و تهدیدهای طرح جاده ابریشم چین، ظرفیتهای ایران برای استفاده از این طرح و الزامات تعامل تجاری با کشورهای منطقه مورد بررسی قرار گرفت.
راه ابریشم و سیاست درهای باز، پاسخ چین به فشارهای قدرتهای بینالمللی
در این نشست علی فکری رئیس اداره سیاستها و برنامههای اقتصادی وزارت امورخارجه با بیان اینکه ایده کمربندراه همان ایدهای است که توسعه چین را از شرق شروع کرده و مسیرش را به سمت غرب ادامه میدهد، گفت: با همین ایده چینیها توانستهاند به جای اینکه ضربه بپذیرند، رشد کنند. در اجلاس بائو در سال ۲۰۰۷ مطرح شد که اگر بخواهیم چین را مهار کنیم، باید این اتفاق بهصورت همهجانبه بیفتد و تنها با ابزارهای پولی و مالی نمیتوان این اتفاق را رقم زد.
حرکت رو به رشد جاده ابریشم چین منوط به ثبات و توسعه ایران در منطقه است
سیاستهایی که غربیها و آمریکاییها پیاده میکنند یک پیوستگی کامل دارد. آنها میخواهند بروند به سمت اینکه همه مناطق را ناامن کنند و در آن تشنج و تنش ایجاد کنند چون میدانند اصل توسعه و رشد اقتصادی کشوری مانند چین وابسته به امنیت است. تا زمانی که چین در مرزهای خودش محدود شده بود، سعی میکرد هیچ تنشی وجود نداشته باشد.وی ادامه داد: چین بهدنبال این است که مناطق آرامی را در اطراف خودش ایجاد کند که خودش را بهعنوان مرکز توسعه قرار دهد و پیرامونی که در اطراف این مرکز ایجاد میشود، فرصت مهمی که برای ما ایجاد میکند این است که یک قدرت بزرگ بینالمللی رشد و توسعه اش همراه و همسو شده است با رشد و توسعه و امنیت قدرت منطقهای مانند جمهوری اسلامی ایران. مهمترین تهدیدی هم که ما را تهدید میکند این است که ما ندانیم میخواهیم چهکار کنیم.
توسعه زیرساختهای منطقه؛ منفعت مشترک چین و محور مقاومت
وی تاکید کرد: مهمترین فرصت ما این است که آنچه ما امروز در منطقه خودمان به نام محور مقاومت میشناسیم، این محور هم از بعد جغرافیایی، هم از بعد انتقال منابع و هم ایجاد پیوستگی اقتصادی، مرتبط شده است با یک برنامه توسعهای مهم که در چین دارد اتفاق میافتد. درست است ما در محور مقاومت با دشمنیها و تنشزاییهای زائدالوصف آمریکاییها مواجهیم، اما چین قدرتی است که حداقل بهخاطر رشد و توسعه خودش هم که شده، با آمریکا مقابله میکند. بحث همپوشانی منافع است، ما بهعنوان محور مقاومت و چین بهعنوان محور صعود در اقتصاد بینالملل منفعت مشترکی پیدا کردهایم تحت عنوان جاده ابریشم که رشد و توسعه و قرار گرفتن آن در حلقه ارزش چین بهعنوان یک هدف در چین تعریف شده و موضوع فقط بحث راه و جاده و اینها نیست بلکه الگوی توسعه و رشد است و تمام اقتصاد را در بر میگیرد.فکری گفت: منفعت چین در این است که این طرح رشد کند و اجازه ندهد که قدرت مقابل در اینجا ایجاد تنش و ناامنی کند. این بحث امنیت هم فقط امنیت انرژی نیست و حتی به امنیت ملی نیز مربوط میشود، مانند منطقه سین کیانگ که از طرف آمریکا هدف تنشزایی است و اهمیت بسیار زیادی نیز برای چین دارد. آمریکاییها امنیت ملی چین را هدف قرار دادهاند تا بتوانند رشد اقتصادی آن را متوقف کنند.