آخرین وضعیت لایحه مولدسازی داراییهای دولت
به گزارش خبرگزاری مهر، فرهاد دژپسند در سومین نشست هماندیشی صاحبنظران جوان اقتصادی با موضوع مولدسازی داراییهای دولت اظهار کرد: بعضی از دوستان به شرایط مالی دولت اشاره کردند و این تلقی ایجاد شده که شرایط مالی دولت موجب رفتن به سمت مولدسازی داراییهای قوه مجریه شده است؛ درحالیکه اینگونه نبوده و این موضوع جدیدی نیست؛ به این معنا که سال ۹۴ در بخش اقتصاد مقاومتی که کار میکردم، مقام معظم رهبری از وضعیت انتقاد داشتند و ما نیز موضوع مولدسازی را در دستور کار قرار دادیم.
وزیر اقتصاد با بیان اینکه مولدسازی داراییهای دولت صرفا برای درآمدزایی نیست، افزود: در مورد داراییهای دولت شناسنامه داشتیم و سند نداشتیم؛ یکی از فواید مولدسازی این بود که داراییها را احصا کنیم.
دژپسند گفت: برخی میگویند در این شرایط اول رشد ایجاد کنیم و بعد با مالیات بر رشد، تامین مالی دولت صورت گیرد؛ اما ابتدا باید داراییها را تفکیک کرد؛ چراکه همه داراییها منجر به رشد نمیشود.
وی افزود: بحث مولدسازی داراییهای دولت را که مطرح میکنیم؛ به معنای این است که در جهت تحقق اقتصاد مقاومتی گام برمیداریم؛ پس نمیتوانیم اتکای دولت به نفت را قطع کنیم؛ بدون اینکه در ساختار درآمد و هزینههای دولت، تحول اساسی ایجاد کنیم.
دژپسند با بیان اینکه مالیات را بهعنوان یک راه اصلی برای درآمدهای دولت در نظر داریم، گفت: خوشبختانه درآمد مالیاتی را با روشهایی که طراحی کردیم، بدون فشار بر مودیان خوشحساب افزایش دادیم؛ به این معنا که ۱۰ هزار میلیارد تومان درآمد معوق وصول شد و در مقابل، کار فعالان اقتصادی هم تسهیل شد.
وی با بیان اینکه لایحه اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم را به دولت ارسال کردهایم، اظهار کرد: در این لایحه، کسانی که از طبقات ثروتی و درآمدی بالایی برخوردارند، در بخش پایههای جدید مالیاتی در نظر گرفته شدهاند.
دژپسند با اشاره به ساماندهی معافیتهای مالیاتی گفت: برخی معافیتها قبلا در نظر گرفته شده بود که دلیلی ندارد ادامه یابند، از اینرو این خلأ را اصلاح کردیم.
وزیر اقتصاد ادامه داد: همچنین مالیات بر مجموع درآمد را هم پیشبینی کردیم که در این راستا، خوشبختانه پایانههای فروشگاهی هم نهایی شده و مالیات ارزش افزوده هم درحال نهایی شدن است. این مسائل به بخش مالیات کشور کمک میکند؛ این درحالی است که قطعا وقتی بر «مولدسازی» تاکید میکنیم، میخواهیم داراییهای مازاد را اهرمی برای رشد اقتصادی کنیم؛ یعنی اگر یک سرمایهگذار بخشخصوصی نیاز دارد از برخی زوایا مورد حمایت دولت قرار گیرد، دولت این داراییهای راکد خود را وسط میگذارد و به کمک او میرود.
وزیر اقتصاد گفت: مولدسازی داراییها، حوزه گستردهای است و اتفاقا در این شرایط که میخواهیم به داشتههای خود تکیه کنیم، باید از دولت شروع کنیم؛ ضمن اینکه دستگاههای دولتی هم بدون تعصب باید در این میدان ورود کنند تا هیچ دارایی راکدی با مالکیت دولتی در ایران روی زمین باقی نماند؛ همچنین مدیریت به معنای واقعی باید صورت گیرد و سطح این مساله را فقط به فروش تقلیل ندهیم.
دژپسند با بیان اینکه البته تامین مالی دولت را نیاز داریم؛ اما هدف اولیه ما نیست، افزود: اگر به جمعبندی رسیدیم که یک بنگاه با مالکیت دولت حرکت اشتباهی را دنبال میکند؛ به بخشخصوصی میگوییم که این بنگاه را اداره کند.
وزیر اقتصاد گفت: الان دیگر موضوعیت ندارد روی باقیمانده سهام دولت در شرکتهای بورسی تعلل کنیم، پس باید این سهام را عرضه کنیم؛ همانطور که درحالحاضر ۳ هزار میلیارد تومان عرضه کردهایم.
وی به ارزشگذاری داراییها اشاره کرد و گفت: ارزشگذاری را ما انجام نمیدهیم که مشکل ایجاد شود؛ بلکه به کانون رسمی دادگستری ارجاع میدهیم و آنها ارزشگذاری میکنند و پس از ارائه در هیات واگذاری، این بخش در مورد آنها تصمیم میگیرد.
دژپسند تصریح کرد: تا جایی که بتوانیم سعی میکنیم بنگاهها را در بورس عرضه کنیم و ارجاع به کارشناس دادگستری بدهیم که کار رقابتی پیش رود؛ این درحالی است که یک ذره حاضر نیستیم چوب حراج به بیتالمال زده شود.
وزیر اقتصاد در مورد تبدیل دارایی به هزینه گفت: جواب خیر است؛ اما باید ببینیم سرمایه را چه تعریف میکنیم. اگر دارایی بین نسلی را به دارایی بین نسلی دیگری تبدیل کنیم، اشتباه نکردهایم؛ البته باید تمام مراقبتهای لازم را هم در نظر گرفت.