کرونا ویروس طی روزهای اخیر به عنوان ترند اول روزنامه ها و خبرگزاری های جهان بوده است. در این میان تحلیلهای بسیاری در زمینه میزان تاثیر این بیماری بر اقتصاد چین ارائه می شود. برخی از رسانه های امریکایی در اخبار و تحلیلهای خود اعلام کرده اند که ویروس کرونا می تواند تا  مرز۶۰  میلیارد دلار به اقتصاد چین صدمه وارد کند. برخی از رسانه های رسمی و اقتصاددانان چین نیز اظهار داشته‌اند که احتمالا نرخ رشد اقتصاد چین تا حدود دو درصد کاهش خواهد یافت که این کاهش می‌تواند به معنای از دست دادن ۶۲ میلیارد دلار باشد. اوایل هفته جاری نیز پس از گشایش مجدد بازارهای هنگ کنگ، اعلام شد که تنها طی چند روز ارزش سهام آن شاهد سقوط حدود ۶ درصدی بود.

مجله فارن پالسی در این زمینه نوشت: اقتصاد کنونی چین در مقایسه با دوره شیوع بیماری سارس، علیرغم اندازه بزرگتر آن، ضعیف‌تر شده است. با توجه به قانون چین که محدودیت افت 10 درصدی را برای افت ارزش سهام در نظر گرفته، روز دوشنبه که بازارهای چین بعد از چند روز باز شدند با یک پدیده عجیبی روبه‌رو شدند، تنها طی چند دقیقه، معاملات در بسیاری از سهام به حالت تعلیق درآمد که علت آن رد شدن آنها از محدودیت قانونی مزبور بود.

آنچه که می توان گفت این است که این بیماری به طور حتم بر روی اقتصاد چین تاثیرات منفی بر جای خواهد گذاشت و این یک حقیقت انکارناپذیری است که دولت چین نیز به آن آگاهی دارد. حال این سوال مطرح می شود که آیا چین میتواند خسارت های وارده را جبران کند؟

واکنش دیگر کشورها به شیوع ویروس در چین:

یکی از مهم‌ترین تاثیرات شیوع این ویروس در چین به توقف موقت پروازهای بین‌المللی به چین مربوط می شود. بر این اساس، برخی از خطوط هواپیمایی کشورهایی از قبیل قطر، کانادا، امریکا، فرانسه، هند، نیوزیلند، کره جنوبی، بریتانا و ... پروازهای خود را تا اطلاع ثانوی به حالت تعلیق درآورده‌اند. موج تعلیق شرکت های هواپیمایی بعد از اینکه وزارت خارجه ایالات متحده سه شنبه هشدار مسافرتی تحت عنوان "به چین سفر نکنید " را صادر کرد بیشتر شد.

علاوه بر شرکت های هواپیمایی، شرکت‌های بزرگ بین‌المللی نظیر شرکت خودروسازی تسلا (امریکا)، دیزنی، مایکروسافت، آمازون، گوگل و اپل نیز به طور موقت فعالیت شرکت‌های خود در چین را تعطیل کردند. در این میان دیزنی در تاریخ 5 بهمن طی اطلاعیه ای اعلام کرد که پارک دیزنی در شانگهای تا اطلاع ثانوی بسته خواهد ماند، این شرکت یک‌شنبه نیز اعلام کرد که پارک دیزنی واقع در هنگ کنک نیز بسته خواهد شد .

همچنین شرکتهای غذایی نظیر مک دونالد (McDonalds  ) استارباکس (starbucks  )و کوکاکولا اعلام کردند که مجبور به بستن بسیاری از رستوران‌ها و یا کارخانه‌های خود هستند.

اقدامات صورت گرفته جهت کاهش تاثیرات بیماری بر اقتصاد:

این بیماری که ابتدا در استان هوبی به مرکزیت شهر ووهان مشاهده شد، تا کنون به مرگ بیش از 700 نفر منجر شده و این باعث نگرانی خیلی از سرمایه داران شده است. از طرف دیگر، با توجه به اخبار منفی فوق‌الاشاره، خطر از دست دادن شغل برای بسیاری از چینی‌ها علی‌الخصوص چینی‌های مقیم استان هوبی به عنوان تهدید بزرگی برای اقتصاد چین در نظر گرفته می شود. 

بر این اساس، دولت چین و برخی از چهره های معروف چین اقداماتی را در راستای کمک به مردم چین و شرکت‌هایی که به خاطر ویروس کرونا دچار آسیب شده‌اند را برداشته که از جمله آنها می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:

تزریق 1.2 تریلیون یوان (معادل 173.7 میلیارد دلار امریکا )از طریق باز پرداخت‌های معکوس به سیستم مالی این کشور

تاسیس بیمارستان‌های Fire God mountain و    Leihsenshan در استان هوبی برای مبارزه و ریشه کن کردن هر چه سریعتر این بیماری

بانک های بزرگ چین نرخ بهره خود را برای شرکت‌های کوچک و یا کسب و کارهای انفرادی کم کردند؛

بانک آو چاینا اعلام نمود که وام هایی را به مردم شهر ووهان یا شهرهای دیگر در استان هوبی که به خاطر بیماری درآمد خود را از دست داده اند اختصاص خواهد داد.

بانک مرکزی چین نیز اعلام کرد که میزان نقدینگی کافی بازارها را پس از اتمام ده روزه تعطیلات سال نوی چینی زیر نظر خواهد داشت؛

آقای جک ما (بنیان گذار علی بابا و ثروتمندترین چینی) رقمی حدود 100 میلیون یوان (معادل 14.4 میلیون دلار ) را برای کمک به مردم ووهان اختصاص داد.

نتیجه:

پیش بینی می شود دولت چین با توجه به نرخ شیوع ویروس در این کشور اقدامات گسترده تری جهت جلوگیری از ضررهای بیشتر بر اقتصاد خود اتخاذ نماید. با عنایت به اینکه دولت و حزب کمونیست تمرکز خود را بر روی مبارزه با این بیماری متمرکز نموده، به نظر نمی رسد که از موضوع اقتصاد خود غفلت نماید ولی روند بیماری از یک طرف و واکنش دیگر کشورها به آن از طرف دیگر، تاثیر مستقیمی بر اقدامات دولت چین خواهد گذاشت.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.