سهم ۲۴ درصدی آبخیزداری از کل حوزههای سیل خیز/ بارش ۳۰۰ میلیمتری در سیستان و بلوچستان
محمد فرامرز با بیان اینکه تاکنون در کشور حدود ۴۲ میلیون هکتار مطالعه آبخیزداری انجام شده و ۳۲ میلیون هکتار عملیات آبخیزداری در دست اجرا و اجرا شده است، گفت: ۲۰ میلیون هکتار مطالعات آبخیزداری داریم که اجرایی نشده است.
وی افزود: به طور کل در کشور از ۱۲۵میلیون هکتار مناطقی که قابلیت اجرای عملیات آبخیزداری را دارند تاکنون حدود ۳۲ میلیون هکتار اجرا و ۹۰ میلیون هکتار باقی مانده است. از این ۹۰ میلیون هکتار نیز ۲۰ میلیون هکتار دارای مطالعه آبخیزداری و ۷۰ میلیون هکتار نیز بدون مطالعه است.
مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری تصریح کرد: این یعنی تمام این سالها تنها حدود ۲۴درصد عملیات آبخیزداری در کشور انجام شده که عدد بسیار کمی است.
بارش ها تا ۳۰۰میلی متر هم گزارش شد
وی در ادامه به بارش های اخیر نیز اشاره کرد و گفت:امسال و سالهای قبل در مناطق جنوبی و مرکزی کشور بارش های شدیدی گزارش شد. به طور مثال در سیستان و بلوچستان میانگین بارندگی ۱۱۰ میلی متر است ولی در نیمه اول فروردین سالجاری ۳۰۰میلی متر بارندگی در آن منطقه داشتیم.
فرامرز عنوان کرد: در نیمه اول فروردین استانهای ایلام، خوزستان، فارس، کرمانشاه، لرستان، مرکزی و یزد درگیر بارندگی بودند و در نیمه دوم فروردین نیز بوشهر، جنوب کرمان، سیستان و بلوچستان، فارس، کرمان، هرمزگان، یزد و خراسان جنوبی بارندگی های زیادی داشتند. در اوایل اردیبهشت نیز علاوه بر استانهای ذکر شده اصفهان نیز اضافه شد.
باید روان آبها را مدیریت کنیم
وی با بیان اینکه آبخیزداری به معنای کنترل سیل نیست بلکه مدیریت روان آب است، گفت: هر سال بخشی از روان آبهای سیلابی وارد دریا، کویر یا از کشور خارج میشوند و باید با استفاده از آبخیزداری بتوانیم بخشی از روان آبها را داخل حوضه نگه داریم و آنها را وارد منابع آبی قابل دسترس کنیم تا امکان استفاده از آنها در بخش های مختلف فراهم شود.
مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان منابع طبیعی اضافه کرد:کارکرد دیگر آبخیزداری حفاظت از پوشش گیاهی و جلوگیری از فرسایش خاک است.
وی با اشاره به اینکه برای سال ۱۴۰۲ ،۱.۷ همت بودجه آبخیزداری در نظر گرفته شده بود، گفت: که از این میزان تنها ۶۰درصد اختصاص یافت.
اعتبار آبخیزداری کافی نیست
فرامرز در پایان با بیان اینکه در لایحه برنامه هفتم توسعه باید ۲۰ میلیون هکتار عملیات آبخیزداری مصوب و اجرایی شود، گفت:در حال حاضر تامین اعتبار و منابع یکی از چالش های پیش و روی آبخیزداری است. ظرفیت اجرایی، متخصص، پژوهش وجود دارد ولی منابع کافی نیست.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.