مجوز عجیب برای ساخت دارو از مدفوع انسان

سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) برای اولین‌بار به دارویی بر پایه مدفوع برای درمان بیماری «انتروکولیت با غشای کاذب» (CDI) مجوز داد. این دارو که « ربیوتا » (Rebyota) نام دارد، از مدفوع انسان ساخته می‌شود و با کاشت در روده و تقویت میکروبیوم آن، از رشد باکتری بیماری‌زا جلوگیری می‌کند.

 

سازمان غذا و دارو در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که این درمان برای  افراد بالای ۱۸ سال  که پیش‌تر درمان آنتی‌بیوتیک CDI را تکمیل کرده‌اند، قابل استفاده است. «پیتر مارکس»، رئیس مرکز تحقیقات و ارزیابی‌های بیولوژی FDA می‌گوید: «بیماری تکرار‌شونده CDI بر کیفیت زندگی فرد تأثیر می‌گذارد و می‌تواند برای بیمار مرگبار باشد. اقدام امروز در تأیید اولین محصول مبتنی بر مدفوع نشان‌دهنده دستاوردی بزرگ است که گزینه‌ای دیگر را برای جلوگیری از CDI در اختیار ما قرار می‌دهد.»

داروی ربیوتا از نمونه میکروبیوم به‌دست‌آمده از مدفوع یک فرد سالم تهیه می‌شود. اهداکنندگان مدفوع آزمایش‌های مختلفی را پشت سر می‌گذرانند تا سلامت آن‌ها تأیید شود. با این حال، FDA می‌گوید که همچنان احتمال وجود عفونت‌های پیش‌بینی‌نشده وجود دارد.

درمان بیماری CDI با شکلی از کاشت مدفوع در روده

این درمان در یک دوز از طریق مقعد به بیمار داده می‌شود و سعی می‌کند تا با اصلاح میکروبیوم روده، جلوی رشد باکتری را گرفته و آن را از بدن خارج کند. باکتری عامل CDI با نام  کلستریدیوم دیفیسیل (C. diff)  موجب اسهال و التهاب روده می‌شود. این بیماری معمولاً یکی از عارضه‌های جانبی مصرف آنتی‌بیوتیک در دوره‌های زمانی طولانی است که تعادل میکروارگانیسم‌های روده را به‌هم می‌ریزد. CDI در موارد حاد می‌تواند باعث مرگ بیماران شود و ظاهراً سالانه با تلفات حداکثر 30 هزار نفر در آمریکا همراه است.

داده‌های آزمایش‌های بالینی نشان می‌دهد که مصرف ربیوتا در طول هشت هفته تا 70.6 درصد مانع از CDI شده، در حالی که این رقم در گروه دارونما 57.5 درصد بوده است. بیش از 90 درصد از کسانی که این دارو را دریافت کرده‌اند، به‌مدت شش ماه شاهد بازگشت CDI نبوده‌اند.

از جمله عوارض جانبی احتمالی برای این درمان می‌توان به درد شکمی، اسهال، باد شکم و حالت تهوع اشاره کرد. پیش‌تر استرالیا هم به درمان دیگری برای کاشت مدفوع در بدن مجوز داده بود.

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.