چند توصیه مهم به مادران شیرده درباره مصرف چربی
گروهی از محققان دریافتند، نوع چربیهایی که مادر هنگام شیردهی مصرف میکند، میتواند تاثیرات طولانیمدت بر سلامت روده نوزاد داشته باشد. نتایج این تحقیق نشان میدهد که نوع چربی مصرفشده در دوران شیردهی میتواند بر روی محیط میکروبی روده نوزاد، رشد ایمنی و خطر ابتلا به بیماری تاثیر بگذارد.
در این تحقیق دانشگاه بریتیش کلمبیا، اوکاناگان، کانادا، دکتر دینا گیبسون، محقق بیوشیمی به همراه دکتر سانجو جوش که جنبههای بیوشیمیایی چربیهای رژیم غذایی را مطالعه میکند، با دکتر وسلی زندبرگ، محقق شیمی و زیستشناسی مولکولی همکاری کردند. این گروه تحقیقاتی نقش تغذیه چربیهای رژیم غذایی را در جوندگان باردار بررسی کرد تا اثرات تولیدی چربی در فرزندان آنها را تعیین کند.
دکتر گیبسون که سلامت روده و ایمنی بدن و همچنین علل بیماریهای حاد یا مزمن مانند بیماری التهابی روده را مطالعه میکند، اظهار کرد: «هدف این تحقیق، بررسی چگونگی تاثیر عادات غذایی مادران بر محیط میکروبی روده و الگوی مولکول قند مرتبط با آنها بود که میتواند در پاسخهای ایمنی به بیماریهای عفونی مهم باشد.»
نتایج تحقیق آنان نشان میدهد که نوع چربی مصرفی در دوران شیردهی میتواند بر محیط میکروبی روده نوزاد، رشد ایمنی و خطر ابتلا به بیماری تاثیر داشته باشد.
سه گروه اصلی اسیدهای چرب شامل چربیهای اشباع شده (SFA) موجود در گوشتها و فرآوردههای لبنی، چربیهای اشباع نشده (MUFA) موجود در روغنهای گیاهی مایع و اسیدهای چرب اشباع نشده (PUFA) در برخی از مغزها، ماهی و صدف هستند. اسیدهای چرب اشباع نشده بیشتر بر اساس تعداد و موقعیت پیوندهای دوتایی در زنجیره آسیل به صورت n-۳ PUFA یا n-۶ PUFA مشخص میشوند.
تحقیقات قبلی مشخص کردهاند که هر دو اسیدهای چرب اشباع نشده n-۳ و n-۶ میتوانند تاثیر منفی بر عفونتهای رودهای مانند اشریشیا کُلی انتروپاتوژنیک، کلستریدیوم دیفیسیل، سالمونلا و بیماریهای دستگاه گوارش ناشی از خوردن غذای خام یا نپخته یا نوشیدن آب آلوده داشته باشند. در مقابل، نشان داده شده است که رژیمهای غذایی غنی از چربیهای اشباع نشده و چربیهای اشباع شده تا حد زیادی در برابر این عفونتها محافظت ایجاد میکنند.
نتایج آخرین تحقیقات دکتر گیبسون نشان میدهد که خواص مفید چربی شیر یا چربیهای اشباع شده طی دوره قبل و بعد از تولد ممکن است باعث بهبود محافظت در برابر بیماری عفونی رودهای در بزرگسالی شود، بهویژه هنگامی که منبع n-۳ PUFA با چربیهای اشباع، ترکیب شود.
دکتر گیبسون میگوید: «یافتههای ما توصیههای فعلی رژیم غذایی را به چالش میکشد و نشان میدهد که مصرف چربی توسط مادران، تاثیرات بین نسلی بر حساسیت فرزندان آنان به عفونت روده دارد که شاید از طریق فعل و انفعالات میکروبی-ایمنی است.»
وی افزود: مصرف جهانی اسیدهای چرب اشباع نشده بین سالهای ۱۹۹۰ و ۲۰۱۰ بهطور قابل توجهی افزایش یافته است، در حالی که زنان در دوران بارداری به دلیل توصیههایی برای کاهش مصرف چربی اشباع شده، مقدار کمتری از چربیهای اشباع شده را مصرف میکنند.»
گیبسون اظهار کرد: «اگرچه دههها، شناخته شده است که رژیمهای پرچرب میتوانند پاسخهای التهابی را بهطور مستقیم تغییر دهند، اما مطالعات اخیر به تازگی شروع به ارزیابی چگونگی تاثیرات گوناگون گروههای اسیدهای چرب بر التهاب و تغییر پاسخهای میزبان به عفونت کردهاند.»
اسیدهای چرب رژیم غذایی میتوانند بر فرآیندهای التهابی از جمله پاسخهای التهابی دفاعی به دنبال یک عفونت رودهای تاثیر بگذارند. دکتر گیبسون توضیح میدهد که این مورد میتواند بر شدت بیماری تاثیر بگذارد و اسیدهای چرب رژیم غذایی را بهعنوان یک نکته مهم در پیشبینی خطر بیماری مورد توجه قرار دهد.
محققان معتقدند، ترکیب فعل و انفعالات گروه چربی رژیم غذایی با باکتری روده میتواند شدت این عفونتها را تعیین کند. دکتر گیبسون بیان کرد: باکتریوم روده ایجاد شده در دوران نوزادی، نقشی حیاتی در کمک به بلوغ سیستم ایمنی بدن و ایجاد مانعی در برابر اشغال توسط عوامل بیماریزای بالقوه دارد.
و دکتر جوش خاطرنشان میکند که آخرین تحقیق پیشنهاد میدهد دستورالعملهای بهداشتی فعلی باید دوباره ارزیابی شوند.
وی میگوید: «در حال حاضر، دستورالعملهای رژیم غذایی کانادایی توصیه میکنند، مادران شیرده، غذاهای غنی از چربی اشباع شده را با چربیهای اشباع نشده با تاکید بر مصرف چربیهای اشباع نشده n-۶ و n-۳ جایگزین کنند. با توجه به اینکه نتایج تحقیقات رژیم غذایی با چربیهای اشباع نشده پیامدهای بیماری را پس از تولد بدتر کرد، از نظر ما، این توصیهها باید تجدید نظر شود.»
در حالی که غلظت پروتئین و کربوهیدرات شیر مادر به نسبت ثابت باقی میماند، محتوای اسیدهای چرب به میزان قابل توجهی متفاوت است و تحت تاثیر مصرف چربی مادر است.
دکتر گیبسون ادامه داد: «بهطور کلی، نتیجه میگیریم که مصرف انواع مختلف چربی در رژیم غذایی مادر، تشکیل باکتری در کودک را تغییر میدهد و میتواند عواقب پایداری بر توانایی آنان در پاسخ به عفونت در بزرگسالی داشته باشد. در عین حال، نتایج این تحقیق نشان میدهد که رژیمهای غذایی غنی از چربی اشباع شده در مادران، یک رابطه میکروب میزبان در فرزندان ایجاد و آنان را در برابر بیماری محافظت میکند.»
دکتر زندبرگ توضیح داد: «درک این نکته مهم است که باکتریوم روده در دوران نوزادی ایجاد میشود، زیرا نقش مهمی در کمک به بلوغ سیستم ایمنی بدن دارد و میتواند مانعی برای عوامل بیماریزای بالقوه باشد.» وی همچنین اشاره کرد که باکتریوم سالم به تغذیه در اوایل زندگی بستگی دارد.
زندبرگ میگوید: «قندها پروتئینهای مهم روده را مرتب میکنند. الگوهای آنها به دلیل انتخاب رژیم غذایی مادر در دوران بارداری و شیردهی در فرزندان تغییر میکند. تغییر الگوها با تغییر در توانایی نوزاد در مقابله با بیماریهای عفونی در مدل ما همراه بود.»
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.