حاتمی رئیس سازمان روانشناسی ایران در گفتگویی با برنامه تهران کلینیک رادیو تهران درخصوص افزایش بیماری‌های روان تنی دوران پسا کرونا، گفت:

اینکه ما چه زمانی را دوران پساکرونا بنامیم، به نوع اختلالات و عوارضی که دارد بستگی دارد. اگر همین امروز شروع شود یک شرایطی دارد و یا ۶ ماه دیگر شروع شود شرایط دیگری دارد، چون هرچه مردم بیشتر خسته شوند و هرچه بیشتر استرس را تجربه کنند قطعا عوارض بیشتری خواهد داشت.

وی گفت: بیماران روان تنی بالاخره یک ریشه روانی دارند و آنهایی که زمینه ای باشند یعنی کسانی که سابقه  بیماری های قلبی و عروقی و یا بیماری های دیابت و یا از این قبیل داشته باشند، قطعا همین الان شدتشان افزایش پیدا کرده است و میزان شیوعشان زیاد شده است.

حاتمی با بیان اینکه در دوران پسا کرونا تمام مردم به دلیل شرایط حادی که بوده است و فرسودگی که ایجاد شده است و در خانه مانده اند از نظر اقتصادی ضررهایی کرده اند، گفت: بالاخر  فشارها و استرس هایی را تحمل کرده اند و یک مرتبه وارد دوران پسا کرونا شده اند. این دوران، دورانی است که کرونا کنترل شده است و ما قطعا با خیلی از بیماران جسمانی مواجه هستیم که نسبت به دوران قبل از کرونا یا حتی کرونا بیشتر خواهد شد و برای این موضوع باید فکری کرد که البته همه آن بستگی به استرس دارد.

وی در پاسخ به اینکه راهکارهای شما به عنوان روانشناس چیست؟، اظهار داشت: راهکارها چند بخش دارند، بخش اول آن مربوط به کسانی است که بیماری زمینه ای دارند، اینها باید از همین الان تحت مراقبت های ویژه باشند و از نظر بهداشتی و تغذیه و مدیریت استرس مراقب های لازم را انجام دهند. کسانی نیز که اطراف آنها هستند و از آنها مراقبت می کنند باید تمهیداتی بیاندیشند تا بیش از حد استرس را تجربه نکنند.

حاتمی در توصیه به اطرافیان بیماران زمینه ای گفت: باید سبک زندگی کرونایی را تجربه کنند، سبک زندگی کرونایی همین پاسخ سؤال شما است که برای دلتنگی ها و در خانه ماندن ها و برای محدودیت ها باید یک چاره اندیشی کرد و زندگی را به گونه ای تنظیم کرد که آن خلاء هایی که ایجاد شده است پر شوند. مثلا اگر قرار است ما در قرنطینه باشیم و یا یک محدودیت هایی داشته باشیم و فعالیت های اجتماعی ما محدود است، سینما یا تئاتر نمی توانیم برویم و... ، ما می توانیم کارهایی در خانه و با امکاناتی که در اختیارمان است این خلاء ها را پر کنیم، اینها می تواند زمینه ای شود که جلوی خیلی از این فشارهایی که منجر به اختلالات روان تنی می شود را بگیرد.

رئیس نظام روانشناسی در پاسخ به این سوال که فشارهای روحی را چگونه مدیریت کنیم و چگونه جلوی آنها را بگیریم؟، گفت: فشار روانی ۲ علت دارد؛ یا علت بیرونی یا علت درونی. علت بیرونی آن امکان دارد یک منبعی مثل کرونا یا فشار اقتصادی یا اختلافات درون خانواده یا یک تغییراتی در محیط صورت گرفته باشد که این فشار و استرس را ما تجربه کنیم که باید روی آن کار کرد و آن را تسهیل کرد، فشار و منبع فشار را پیدا کرد و آن را از بین ببریم.

وی ادامه داد: باید برای این کار روش ها و کارهای مختلفی را انجام دهیم. یک بخش آن درونی است که مربوط به آن هست که بعضی ها استرس پذیر هستند یعنی افکار منفی دارند و زود هیجانی می شوند و واکنش نشان می دهند، اینها از نظر روانی نیازمند این هستند که فوری به مشاور و روانشناس مراجعه کنند تا در زمانی که دچار فشاری می شوند، ادراکشان غلط است یا واکنش های سریع از خودشان بروز می دهند و باعث می شود که هیجانات منفی بر رفتارشان مستولی شود را مدیریت کنند.

حاتمی درباره استفاده از دارو برای مدیریت این شرایط روانی گفت: خیر اصلا با قرص و دارو و.. هیچ وقت به نتیجه نمی رسیم؛ چون قرص و دارو مسکن هستند و مجددا بازگشت دارد. باید آن را مدیریت کرد و بتوانیم جلوی این افکار منفی که موجب هیجانات منفی و یا رفتارهای اجتنابی و یا رفتارهای پرخاشگری و خشم می شود، را گرفت.

وی با تاکید براینکه به یک مشاور نیاز دارید تا دارو، گفت: همانطور که شما گفتید الان ۳۰ هزار روانشناس ما از اول اسفند در سراسر کشور فعال هستند و در مقاطع مختلف بر اساس شرایطی که ایجاد شده مشغول هستند، چون خیلی نوسان وجود داشت و ما در ۱۰ الی ۱۵ روز اول وحشت کرونا داشتیم ولی در روزهای بعد این استرس کاهش پیدا کرد.

حاتمی گفت: روانشناسان ما دارند در طول روز بسته های آموزشی را از طریق فضای مجازی یا از طریق سامانه ۴۰۳۰ یا از طریق سامانه هایی که در استان ها با کمک استانداری و ها و دفاتر مقابله با بحران شکل گرفته است، این خدمات را به مردم ارائه می دهند.

وی درباره نحوه برقراری تماس با روانشناسان و مشاوران گفت: ۷۰۰ نفر روانشناس در ۴۰۳۰ پاسخگوی مردم هستند. در شرایط دیگر هم هر کدام از ما در یک شهر یا منطقه و استانی داریم زندگی می کنیم و با روانشناسان آنجا آشنایی داریم و از طریق تلفن هایی که در اختیارمان است، که ما عمدتا تلفن های روانشناسان را هم از طریق گروه ها اعلام کرده ایم و هم اینکه مردم با بسیاری از آنها آشنا هستند، پس حتما تماس بگیرند و راهنمایی هایی را بگیرند و اگر نیاز باشد به صورت حضوری هم الان ما این مجوز را داده ایم تا بتوانند افراد دارای شرایط حاد را ببینند.    

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.