فریده شهبازی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به رفتار متفاوت افراد در مواجهه با بیماری کرونا، اظهار کرد: متأسفانه در ابتدا اطلاعات ضد و نقیض درباره بیماری کرونا بود و این موضوع باعث شد عده ای ویروس را جدی نگیرند و یا برای پیشگیری از ابتلا به بیماری به سفر بروند، غافل از اینکه مسافرت به انتقال بیشتر این بیماری کمک می کند. 

وی اشاره به اطلاع رسانی ضعیف از همان ابتدای شروع بیماری کرونا و ابتلای افراد در خارج از کشور، افزود: اگر قبل از ورود بیماری کرونا به ایران، جامعه را از نظر روانی آماده می کردیم، خبر ورود بیماری به کشور به یک باره این حجم از نگرانی و اضطراب را در بین مردم ایجاد نمی کرد.

شهبازی اضطراب را پاسخی به احساس خطر در شرایط ترسناک واقعی یا غیر واقعی (ذهنی) دانست و ادامه داد: به طور کلی اگر اضطراب به صورت علایم اضطرابی بروز یابد، نشان دهنده ترس غیر واقعی یا مرضی است، مانند زمانی که ترس از کرونا باعث ایجاد علایم اضطرابی در فرد شود و با توجه به اینکه اضطراب، علایم جسمانی و عاطفی مشهودی دارد، هر فردی با دانستن این علایم می تواند متوجه شود که آیا این ترس تنها در ذهن اوست، یا اینکه واقعی است.

وی خاطر نشان کرد: بارزترین اثرات جسمانی اضطراب افزایش ضربان قلب، تنفس سریع، خشکی دهان، احساس ضربان و کوبش در سر، احساس گرما، لرزش و اسهال است و در طولانی مدت، به دلیل فعال سازی سیستم اعصاب سمپاتیک و ترشح اپی نفرین و کورتیزول، سبب چاقی ناحیه مرکزی بدن یعنی شکم و سندرم متابولیک می شود. 

این دکترای روانشناسی عمومی با اشاره به اینکه سندرم متابولیک منجر به چاقی، چربی خون، دیابت نوع ۲، فشار خون بالا و بیماری های کرونری قلب می شود که معمولاً به دنبال هم بروز می کنند، افزود: اضطراب طولانی مدت، تحلیل عضلات و مشکلات مربوط به سطح کلسترول و قند خون و تضعیف سیستم ایمنی بدن را در پی دارد که در نهایت موجب ابتلای سریع تر به بیماری ها می شود.

شهبازی علایم عاطفی اضطراب را نیز احساس ترس بیش از حد برای یافتن علائم خطر، پیش بینی بدترین ها، احساس تنش، تحریک پذیری و احساس خالی شدن ذهن برشمرد و گفت: فراموش نکنیم الگو قرار دادن رفتار پدر و مادر یا یادگیری و تکرار کارهای آنها نقش مهمی در اضطراب فرزندان بازی می کند و رفتارهای اضطرابی غیر واقعی والدین، زمینه ساز بروز اضطراب و اختلالات اضطرابی از جمله ناخن جویدن، شب ادراری یا حملات پانیک در کودکان، در آینده ای نه چندان دور می شود.

وی در ادامه راهکارهایی برای مدیریت علائم اضطرابی پیشنهاد کرد و گفت: والدین راهکارهای مدیریت اضطراب را بیاموزند و اجرا کنند تا هم خودشان از اثرات آن ها در امان بمانند و هم کودکانشان راهکارهای مدیریت استرس را یاد گیرند.

این روان شناس گفت: باتوجه به اینکه تنهایی و انزوا می تواند محرک اضطراب باشد و یا آن را تشدید کند، سعی کنید با تلفن همراه و شبکه های اجتماعی معتبر ارتباطتان را با دیگران حفظ کنید، چون باحرف زدن در مورد نگرانی ها متوجه بی اهمیت بودن آن ها می شوید.

وی با تأکید بر مدیریت استرس، اظهارکرد: برخی از مسئولیت هایتان را کم کرده یا به دیگران بسپارید. همچنین تکنیک‌های آرام بخش را تمرین کنید، چون آرام بخشی عضلات و تنفس عمیق تا حد زیادی علائم استرس را از بین می برد و احساس آرامش و سلامت روان را در فرد بهبود می بخشد.

شهبازی با بیان اینکه سعی کنید در این شرایط حداقل روزی ۳۰ دقیقه در خانه ورزش کنید، افزود: به خوبی بخوابید، چون فقدان خواب و کاهش کیفیت آن به تشدید افکار و احساسات ناشی از اضطراب کمک می کند. پس ۷ تا ۹ ساعت خواب با کیفیت شبانه داشته باشید. همچنین در مصرف کافئین، نیکوتین و مواد کند کننده مغزی هوشمند باشید.

این دکترای روانشناسی با اشاره به این که تیپ شخصیتی افراد متفاوت و بعضی برون گرا و بعضی ها درون گرا هستند، افزود: هرکس متناسب با امکانات و تیپ شخصیتی اش می تواند در خانه برای خود سرگرمی ایجاد کند، مانند مطالعه، بازی های گروهی با امکان شرکت تمام اعضای خانواده، ساختن کاردستی برای کودکان، دیدن فیلم و سریال، گوش دادن به موسیقی شاد و....

شهبازی همچنین اضافه کرد: توصیه های وزارت بهداشت را جدی بگیریم و اطلاعات دقیق را فقط از طریق شبکه های معتبر پیگیری کنیم.

وی در رابطه با افرایش اضطراب و مشکلات افراد مبتلا به وسواس هم گفت: هنگام بروز علائم وسواس فرد دچار اضطراب می شود. در این راستا درمان های اضطراب به افراد مبتلا به وسواس کمک می کند، ولی برای درمان تخصصی وسواس حتما به همراهی یک مشاور در کنار فرد نیاز است و ارائه راهکار خانگی صحیح نیست چون شاید منجر به افزایش وسواس و اضطراب در فرد شود.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.