خط و نشان نظامی ایران، روسیه و چین برای آمریکا و اعراب منطقه
از روز گذشته رزمایش مرکب دریایی سه جانبه ایران، روسیه و چین در شمال اقیانوس هند با پهلوگیری شناورهای این دو کشور در بندر شهید بهشتی چابهار(شمال اقیانوس هند و دریای عمان) آغاز شد.
این برای اولین بار است که نیروی دریایی ایران اعم از نیروی دریایی ارتش و سپاه رزمایشی را در این سطح و در کنار ۲ کشور قدرتمند در حوزه سیاسی، اقتصادی، دریایی و عضو شورای امنیت سازمان ملل برگزار میکند که در گزارش زیر به چند مورد از اهمیت برگزاری این رزمایش پرداخته شده است.
اولین دلیلی که می توان برای اهمیت برگزاری این رزمایش قائل شد، این است که چند ماه قبل آمریکاییها به اضافه چند کشور غربی ادعا کردند در حال شکل دادن به ائتلافی در خلیج فارس برای حراست از شناورهای خود در این منطقه هستند، اگرچه درباره اینکه این ائتلاف در عمل به چه میزان عملیاتی شد و موفق بود، جای بحث و گفتوگو دارد که در این گزارش مجال بحث درباره آن وجود ندارد، حال در این فضا شاهد یک همکاری مشترک نظامی بین ۳ کشور ایران، روسیه و چین هستیم که از این جهت میتواند دارای اهمیت باشد که این تجربه را میتوان در آینده در موضوعات مختلف گسترش داد، که نمونه این موضوع حضور کشورها در رزمایش بزرگ آیونز در آینده نزدیک است.اواخر سال جاری رزمایشی بینالمللی و مهم توسط کشورهای عضو آیونز یعنی کشورهای همسایه اقیانوس هند برگزار میشود که ریاست این اجلاس در حال حاضر با ایران است که در کنار تجربه امروز یک تجربه بزرگ و موفق و منحصر به فرد برای ایران خواهد بود.
دومین اهمیتی که میتوان برای برگزاری رزمایش مرکب بین ایران، روسیه و چین قائل شد این است که وقتی کشورهای قدرتمند در عرصه دریایی میپذیرند بایک کشور دیگر مانند ایران رزمایش برگزار کنند، به این معنا است که ایران را به عنوان کشوری قدرتمند در عرصه نظامی و دریایی منطقه قبول کردهاند و این را پذیرفتهاند که برای تامین منافع خودشان باید با ایران همکاری کنند.
سومین درجه اهمیت برگزاری این رزمایش در شمال اقیانوس هند و دریای عمان، برگزاری این رزمایش در حوزه امداد و نجات و برقراری امنیت منطقهای است که نام این رزمایش نیز به همین دلیل "کمربند امنیت دریایی" قرار داده شده است.
جمهوری اسلامی ایران در سالهای گذشته همواره اعلام کرده که برای امنیت منطقه شمال اقیانوس هند، دریای عمان، تنگه هرمز و خلیج فارس به عنوان یکی از مهمترین آبراههای بینالمللی اهمیت زیادی قائل است و رویکرد ایران در سالهای گذشته در این منطقه نیز این است که کشورهای منطقه باید با همکاری یکدیگر امنیت منطقه را تامین کنند و حضور کشورهایی مانند آمریکا به جای اینکه امنیتآور باشد منشا ناامنی منطقه بوده است.
چهارمین دلیلی که میتوان برای برگزاری این رزمایش در نظر گرفت این است که ایران، روسیه و چین در حوزه عملیاتی و امنیتی به یک زبان و فهم مشترک رسیدهاند که برگزاری این رزمایش خود نمونه بارزی از این فهم مشترک است.
پنجمین دلیل را هم میتوان اهمیت این رزمایش برای روسیه و چین عنوان کرد که این موضوع را میتوان از نحوه اعزام تجهیزات و یگانها به این رزمایش دریافت. به طور مثال روسیه برای این رزمایش در کنار یک فروند تانکر سوخت رسان و یک فروند یدک کش، ناوشکنی را اعزام کرده که تواناییهای مختلفی از جمله مقابله با اهداف زیر سطحی، حمل هلیکوپتر، حمل انواع سامانههای موشکی ضد سطحی، سطحی و هوایی دارد.
از سوی دیگر چین نیز برای حضور در این رزمایش یکی از جدیدترین و پیشرفته ترین ناوشکنهای خود را به منطقه اعزام کرده است این ناو شکن در سال ۲۰۱۷ به ناوگان دریایی شمال چین ملحق شده و از انواع سامانههای راداری و سامانههای الکترونیکی به مانند رادار "چشم اژدها" برخوردار است در این ناوشکن انواع سامانههای موشکی عمود پرتاب، ضد زیر سطحی، سطحی و هوایی فعال است و بالگردی نیز از سوی این ناوشکن حمل میشود.
ششمین دلیل بر اهمیت این رزمایش این است که آمریکاییها چند ماه قبل از برگزاری این رزمایش تلاش داشتند تا از طریق سیاسی و تهدید مانع حضور نیروی دریایی چین و روسیه در این رزمایش شوند که امروز با برگزاری این رزمایش مشخص شد که این کشورها بدون توجه به این تهدیدها با تجهیزات به روز خود وارد این رزمایش شدهاند.
هفتمین دلیل نیز اهمیت برگزاری این رزمایش در بعد بینالمللی است، رسانههای خارجی در چند روز گذشته به صورت کامل این رزمایش را پوشش دادهاند آن را بیسابقه عنوان کردهاند و گفتهاند که این رزمایش میتواند یک پیام سیاسی برای آمریکاییها و ائتلاف غربی در خلیج فارس داشته باشد.
"شان رابرتسون، سخنگوی پنتاگون نیز روز پنجشنبه در واکنش به رزمایش مشترک دریایی ایران، روسیه و چین گفته است که ما از برگزاری رزمایش مشترک میان ایران، روسیه و چین در دریای عرب اطلاع داریم. ما این رزمایش را زیرنظر داریم و با همکاری شرکا و متحدانمان از آزادی کشتیرانی و جریان آزاد تجارت در آبراههای بینالمللی اطمینان حاصل میکنیم."
هشتمین دلیل برای برگزاری این رزمایش مرکب از آن جهت است که ایران حدود ۱۱ سال است با اعزام ناوگروه به خلیج عدن و تنگه باب المندب با دزدان دریایی که مانع حرکت کشتیهای ایران و سایر کشورها در این مناطق هستند مقابله کرده و آن کشتیهای تجاری را اسکورت کرده است که برگزاری این رزمایش مشترک میتواند تجربه جدیدی برای برقرای امنیت در منطقه باشد.البته این نکته نیز قابل ذکر است که اکثر کشورها برخلاف ایران و چین در قالب ائتلافهای چندگانه در سالهای اخیر با دزدان دریایی مقابله کردهاند که رزمایش مرکب میتواند آغازی برای برگزاری رزمایشهای بزرگتر با کشورهای منطقه و برای تامین امنیت باشد.
نهمین درجه اهمیت برگزاری این رزمایش از آن جهت است که ایران نشان داده آمادگیاش به لحاظ توان رزمی و دریایی به حدی است که می توانند با شناورهای بزرگ و پیشرفته کشورهای مانند روسیه و چین همپای آنها وارد فاز عملیاتی شود و برنامههای تدوین شده را انجام دهد که نمونه این توان دفاعی حضور ناوشکن سهند در این رزمایش است، این ناوشکن در حالی در کشورمان با توان متخصصان داخلی طراحی و ساخته شده که ایران تحت شدیدترین تحریمهای ظالمانه آمریکا قرار دارد و برای تامین قطعات با مشکلاتی مواجه است.از سوی دیگر به دلیل همین تحریمها مجبور هستیم خودمان شناورهای موجود را تعمیر و نگهداری کنیم که در رزمایش مرکب سهجانبه یکی از همین شناورها به نام البرز حضور دارد و ناو فرماندهی این رزمایش است که توسط متخصصان داخلی اورهال و به سامانههای جدید مجهز شده است.
دهمین دلیلی که میتوان درباره اهمیت برگزاری این رزمایش به آن اشاره کرد این است که با برگزاری اینگونه رزمایشها عملاً ۲ پروژه آمریکاییها که در برابر ایران در پیش گرفتهاند یعنی منزوی کردن و ایجاد ایران هراسی که این دومی بیشتر برای چپاول ثروت کشورهای منطقه با فروش اسلحه است، شکست خورده است.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.