رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه در این مصاحبه گفت: هنگامی که در کادر وزارتی نیاز باشد اقدامات لازم را اتخاذ خواهیم کرد و صرفا به دلیل برخی درخواست‌ها دست به چنین اقداماتی نمی‌زنیم اما هنگامی که موضوع مربوط به تغییر در کادر حزب باشد هر کنفرانس سراسری موجب تغییر می‌شود، زیرا این مساله به منزله تجدید قواست و اگر کوتاهی در انجام وظایف وجود داشته باشد یا به چنین اصلاحاتی نیاز پیدا کنیم، اصلاحاتی انجام خواهیم داد.

رئیس جمهوری ترکیه پیرامون انتقادهای بین‌المللی درباره سیستم حکومتی ریاست جمهوری در کشورش گفت: طرف‌هایی که چنین انتقادهایی می‌کنند از سیاست و مدیریت کشور چیزی نمی‌دانند. سیستم حکومتی ریاست جمهوری یک سیستم دموکراتیک است و این مسائل در آمریکا و نیز در فرانسه که نظام تقریبا ریاست جمهوری دارند مورد بررسی قرار نمی‌گیرد. نظام‌های مشابه نظام ریاست جمهوری در مناطق مختلف جهان وجود دارد اما آیا درباره آنها بحث می‌شود؟ هرگز، اما در ترکیه چون اردوغان رئیس جمهوری آن است حرف و حدیث‌ها پیرامون این موضوع به شکل مستمر مطرح می‌شوند.

اردوغان گفت: آنها نظام ریاست جمهوری را در پیش گرفتند تا ثبات سیاسی را تضمین کنند و اقدامات لازم را با وجود برخی کوتاهی‌ها اتخاذ کردند و به مرحله خوبی رسیدند.

رئیس جمهوری ترکیه در این مصاحبه اظهارات درباره کنترلش بر دستگاه قضایی کشور را رد کرد و این اظهارات را بیهوده خواند. وی تاکید کرد: دستگاه قضایی ترکیه مستقل و آزاد عمل می‌کند.

اردوغان همچنین درباره خروج نیروهایش از ایست‌های بازرسی در شمال سوریه گفت: این مساله در حال حاضر مطرح نیست. ترکیه در این خصوص با دولت سوریه مذاکره نمی‌کند، بلکه به صورت اصلی با روسیه و به صورت جزیی با ایران در این باره هماهنگی می‌کند.

وی افزود: هدف از ایست‌های بازرسی کمک به حفظ جان غیرنظامیان ادلب است.

اردوغان در حالی اظهارات مذکور را ایراد کرد که بثینه شعبان، مشاور سیاسی و رسانه‌ای رئیس جمهوری سوریه اخیرا اعلام کرده بود: ارتش ترکیه به اجبار خاک سوریه را ترک خواهد کرد.

ارتش ترکیه در چارچوب توافقی که با ترکیه و روسیه پیرامون ایجاد منطقه کاهش تنش در ادلب به آن دست یافته است، ۱۲ ایست بازرسی نظامی در سوریه ایجاد کرده است. پیش از این هم این ایست‌های بازرسی مورد حمله قرار گرفته بودند و مقامات ترکیه دولت دمشق را مسؤول این حملات دانستند و این دولت را تهدید کرده و گفتند، در صورت حمله به ایست‌های بازرسی ترکیه اقدامات لازم را اتخاذ خواهند کرد.

اردوغان پیرامون منطقه امن در سوریه نیز گفت: ترامپ پیشنهاد داده است این منطقه در عمق ۳۰ کیلومتری ایجاد شود اما تیمش به این امر پایبند نیست.

پیش از این ترکیه آمریکا را به تعلیق اجرای توافق ایجاد منطقه‌ امن در شمال سوریه متهم کرده و هشدار داده بود، اگر پیش از پایان ماه سپتامبر کار ایجاد منطقه امن در شهر فرات آغاز نشود اقدامات یک‌جانبه را لحاظ می‌کند.

در این راستا، یکشنبه گذشته نخستین گشت زمینی مشترک میان نیروهای ترکیه و آمریکا در شرق فرات سوریه در چارچوب نخستین مرحله از ایجاد منطقه امن انجام شد.

ترکیه و آمریکا پس از چندین دور مذاکرات در ماه اوت به توافقی بر سر تشکیل مرکز عملیات مشترک در ترکیه به منظور هماهنگی و مدیریت ایجاد منطقه امن در شمال سوریه دست یافتند مبنی بر اینکه این توافق طی مراحلی اجرایی شود.

اردوغان در ادامه این مصاحبه تاکید کرد: ترکیه از زمان آغاز جنگ داخلی در سوریه از مارس ۲۰۱۱ از تمامیت ارضی این کشور دفاع کرده است و لازم است سوری‌ها خودشان سرنوشت آینده کشورشان را مشخص کنند و به همین دلیل تلاش‌ها برای تشکیل کمیته قانون اساسی در جریان است، "اما دولت دمشق به چنین مسائلی اهمیت نمی‌دهد".

وی مدعی شد: در صورتی که "دولت دمشق محدودیت‌هایی را ایجاد کند یا ایست‌های بازرسی ترکیه را مورد حمله قرار دهد" شرایط فرق خواهد کرد و ما اقدامات لازم را در آن زمان اتخاذ می‌کنیم.

اردوغان تاکید کرد: ترکیه به حفظ وضعیت ادلب به عنوان منطقه کاهش تنش اهمیت می‌دهد و به توافق‌نامه سوچی که ۱۷ سپتامبر ۲۰۱۸ با روسیه آن را امضا کرد، پایبند بوده و انتظار دارد همه نیز به آن متعهد باشند. حملات به منطقه کاهش تنش موجب می‌شود موج جدیدی از آوارگان به ترکیه سرازیر شده و راه حل سیاسی نیز در معرض خطر فروپاشی قرار بگیرد.

همچنین وی در پاسخ به سوال اظهارات اخیرش مبنی بر اینکه ترکیه احتمالا مجبور می‌شود مرزهایش با اروپا را به روی آوارگان بگشاید، گفت: آنکارا همه تلاش خود را برای آوارگان سوری به کار گرفته است اما اتحادیه اروپا آن طور که باید به تعهداتش در این زمینه عمل نکرده است. این اتحادیه متعهد شده بود کمک مالی به ارزش شش میلیارد یورو ارائه کند. این حمایت مالی به بودجه ترکیه اضافه نمی‌شود بلکه برای آوارگان آن هم از طریق سازمان‌های مدنی و نهادهای میانجیگر مانند مرکز مدیریت حوادث اضطراری ترکیه و هلال‌ احمر این کشور هزینه می‌شود. علاوه بر این‌که تعهدات برای حمایت بیشتر نیز داده شده است، آن طور که باید به این تعهدات براساس جدول زمانی مشخص شده عمل نشده است.

اردوغان در این زمینه افزود: در گفت‌وگوی اخیرم با آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، مرکل از من پرسید بالاتر از ارائه کمک شش میلیارد یورو چه باید انجام دهیم به ما بگویید؟ من نیز پاسخ دادم: از الآن می‌توانم به شما بگویم که باید کارهایی بیش از شش میلیارد یورو انجام دهید.

وی ادامه داد: ترکیه تاکنون ۴۰ میلیارد دلار برای آوارگان هزینه کرده است و اگر اقدامی در این خصوص اتخاذ نشود آنکارا این بار را نمی‌تواند تحمل کند.

رئیس جمهوری ترکیه در ادامه افزود: باید کسی هزینه بسته شدن مرزهای اروپا توسط کشورهای این قاره و غرق شدن آوارگان در جریان عملیات قاچاق انسان در دو دریای اژه و مدیترانه را برعهده بگیرد. ما می‌گوییم مادامی که شما مسؤولیت را برعهده نگیرید ترکیه مرزهای خود را باز خواهد کرد تا آوارگان به هر جا که می‌خواهند بروند.

اردوغان گفت: تاکنون ۳۵۶ هزار آواره سوری از ترکیه به دو منطقه جرابلس و الباب در حومه استان حلب که طی عملیات سپر فرات از وجود "تروریست‌ها" پاکسازی شدند، بازگشتند و می‌توان شرایط را برای بازگشت یک میلیون آواره دیگر نیز به آسانی در صورت وجود بستر مناسب در شمال سوریه از جمله منطقه عفرین تامین کرد که در عملیات نظامی شاخه زیتون از وجود "تروریست‌ها" پاکسازی شده‌ است.

وی افزود: مساله، مساله برنامه‌ریزی است و در صورت وجود طرح و برنامه می‌توان این موضوعات را حل کرد.

رئیس جمهوری ترکیه همچنین در این مصاحبه به عدم پایبندی آمریکا نسبت به خارج کردن نیروهایش از شهر منبج در حومه حلب و خروج نیروهای یگان‌های مدافع خلق کردها (ی‌پ‌ک) و حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک) تا به امروز آن هم با وجود وعده و وعیدهای باراک اوباما، رئیس جمهوری سابق آمریکا برای خروج از این شهر پرداخت و گفت: ۹۰ درصد ساکنان منبج را عرب‌ها تشکیل می‌دهند اما این اهالی منبج نمی‌توانند در حال حاضر وارد منطقه خود شوند. ما می‌گوییم اگر شما به دنبال اشغال این مناطق نیستید آن را لطفا به اهالی خود واگذارید. اما هنوز این منطقه را ترک نکرده‌اند.

وی در ادامه افزود: آمریکایی‌ها بارها از کردها صحبت می‌کنند اما در واقع هیچ ارتباط صادقانه‌ای با کردهای آنجا ندارند. همچنین کسانی که کرد نامیده می‌شوند همان نمایندگان تشکیلات تروریستی هستند. ما باید دیدگاه واقع‌بینانه‌ای داشته باشیم.

اردوغان گفت: در یک تماس تلفنی با اوباما، وی به او گفته است: هواپیماهای ما مجبور هستند در عین العرب واقع در حومه حلب باقی بمانند، چرا که مردم در آنجا در وضعیت دشواری به سر می‌برند. ما باید آنها را به ترکیه منتقل کنیم یا مقدار زیادی تجهیزات به مناطق مشخص منتقل خواهیم کرد.

وی در ادامه افزود: آنها (آمریکایی‌ها) چه کردند؟ مقداری زیادی تسلیحات به این منطقه منتقل کردند در حالی که ترکیه از آن زمان میزبان حدود ۳۰۰ هزار تن از مردم عین العرب (کوبانی) است. در حال حاضر آمریکا کجاست؟ آمریکا هیچ حضوری ندارد. این کردها کجا هستند؟ کردها در ترکیه حضور دارند و خورد و خوراک آنها تامین می‌شود.

رئیس جمهوری ترکیه همچنین گفت: آنکارا میزبان آوارگانی با تابعیت و مذاهب مختلف آن هم بدون هیچ تبعیضی است تا جایی که در میان این آوارگان عرب، کرد، ایزدی و کلدانی دیده می‌شوند و کوچک‌ترین حمایتی دریافت نکرده‌اند.

اردوغان افزود: مسیحیان و به ویژه سریانی‌ها در این منطقه از سوریه شاهد درد و رنج فراوانی هستند، چرا که تشکیلات تروریستی مشکلات فراوانی برای آنها به وجود آورده‌اند.

وی در ادامه افزود: برای ترکیه ایجاد گذرگاه صلح در اولویت قرار دارد و اجازه نخواهد داد گذرگاه تروریستی در مرزهایش ایجاد شود.

اردوغان در پایان مصاحبه بر آمادگی کشورش برای اتخاذ اقدامات لازم در خصوص مسائل مذکور تاکید کرد.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.