به گزارش ماینیچی شینبون، روزنامه۳ میلیون تیراژ ژاپنی، شینزو آبه، نخست‌وزیر ژاپن امروز بنا به خواسته ترامپ به ایران سفر می‌کند و با روسای ایران دیدار خواهد کرد. دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا در ماه می به ژاپن سفر کرد و به آبه گفت که ترامپ «کشوری که بتواند خواسته آمریکا را بگوید، ژاپن است! » اما اگر شینزو نتواند موفق شود و به توافقی با ایران برسد، تنش‌ها میان این دو کشور بیش از گذشته خواهد شد.

در گذشته اطلاعات و آگاهی ژاپنی‌ها درباره ایران محدود بود؛ به‌طوری که برخی ایران را با عراق اشتباه می‌گرفتند یا همچنان فکر می‌کردند در ایران با شتر رفت و آمد می‌شود. این در حالی است که اکثر ژاپنی‌ها فرش‌های دستباف ایرانی را می‌شناسند و پول‌های زیادی برای خرید این فرش‌ها صرف می‌کنند. در هر شهر توکیو، پایتخت ژاپن حداقل یک مغازه فرش‌فروشی دیده می‌شود. اما این مغازه‌ها باعث گسترش آگاهی ژاپنی‌ها درباره ایران نشده بود؛ تا جایی که تنش‌های میان ایران و آمریکا افزایش پیدا کرد و رسانه‌ها بیش از گذشته به ایران پرداختند.

در تلوزیون ژاپن گاهی گزارش‌هایی درباره ایران پخش می‌شود. به طور مثال حدود ۱۰ سال گذشته از کانال ۸ تلوزیون ژاپن فوجی تی وی گزارشی درباره ارزانی بنزین در ایران پخش شد. در این برنامه قیمت بنزین و آب را در ایران مقایسه کرده بود و باعث شگفتی مهمان برنامه شده بود که در ایران یک لیتر بنزین ارزان تر از یک لیتر آب است.

 

مردم ژاپن چه می‌گویند؟

پس از آغاز تحریم‌ها و افزایش تنش میان ایران و آمریکا، توجه رسانه‌های ژاپنی به ایران نیز بیشتر شد و گزارش‌های اقتصادی و معیشتی مردم ایران در تلوزیون و روزنامه‌های ژاپن دیده می‌شد؛ به طوری که حتی قشر جوان ژاپنی نیز اطلاعات بیشتری در مورد ایران کسب کردند. میکا ۲۳ ساله ژاپنی که معلم مهدکودک است، می‌گوید: «من شنیدم در ایران اختلاف طبقاتی خیلی زیاد است. »

یوکی ۲۴ ساله که در دفتر مرکزی فروشگاه معروف ژاپن کار می‌کند، در تایید حرف میکا می‌گوید: «آره من هم شنیدم کسانی هنوز در ایران هستند که با ماشین‌های دنده‌ای رانندگی می‌کنند، ولی افراد دیگری ماشین‌های مدل بالا دارند. »

براساس گزارش نیپون کیزای، از طرف دیگر با آغاز تحریم‌های آمریکا علیه ایران، وضعیت اقتصاد ایران نیز بحرانی شده است. در ایران وضعیت به گونه‌ای شده که برخی از تجار به دلیل افزایش قیمت‌ها جنس‌های خود را نگه داشتند و برنامه دارند تا درآینده گران تر بفروشند و احتکار می‌کنند. ازطرف دیگر، دولت این کشور در تلاش است تا با یارانه‌ها و کمک‌هایی که انجام می‌دهد، این فشار اقتصادی را از دوش مردم بردارد. قیمت دلار نیز در این کشور روز به روز افزایش پیدا کرده و برخی شهروندان ایران می‌گویند «با این وضعیت زندگی خیلی سخت است. »

جایگاه ایران در اقتصاد ژاپن

بر اساس گزارش ماینیچی شینبون، اگر تنش‌ها افزایش پیدا کند، اقتصاد ژاپن نیز صدمه خواهد دید. حدود ۸۰ درصد نفتی که ژاپن وارد می‌کند، از خاورمیانه است. بر اساس آمار منتشر شده از سوی گمرک ژاپن، در سال ۲۰۱۸ صادرات ژاپن به ایران ۲۰ درصد کاهش داشته و به ۷۰۱ میلیون و ۶۸۰ هزار دلار رسید. از طرف دیگر،   واردات ژاپن از ایران ۲.۷ درصد کاهش داشته و به ۳ میلیارد و ۴۶۱ میلیون دلار رسیده است. همچنین آمار منتشر شده نشان می‌دهد میزان خودرو صادر شده از ژاپن به ایران ۴۳.۸ درصد کاهش داشته و از ۳۱۰ میلیون دلار در سال ۲۰۱۷ به ۱۷۴ میلیون دلار در سال ۲۰۱۸ افت پیدا کرد.

آمارها نشان می‌دهد از ماه نوامبر ۲۰۱۸ که به طور جدی تحریم‌های آمریکا آغاز شد، صادرات ژاپن به ایران کاهش شدیدی داشت. ۹۷ درصد واردات ژاپن از ایران به نفت و فرآورده‌های نفتی بر می‌گردد. در سال ۲۰۱۸ حدود ۳ میلیارد و ۳۷۰ میلیون دلار واردات نفت ژاپن از ایران بوده که این مقدار نسبت به سال گذشته ۳.۷ درصد کاهش داشته است. اما به نظر می‌رسد در حال حاضر با لغو مستثنی بودن ژاپن برای خرید نفت از ایران، این میزان افت بیشتری پیدا کند. به عبارتی برداشته شدن تحریم‌ها علیه ایران به سود کشورهای ثالث مانند ژاپن و بقیه است.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.