گزافه گویی های برایان هوک علیه ایران
رایان هوک، نماینده ویژه وزارت امورخارجه آمریکا در امور ایران در گفتوگو با شبکه صدای آمریکا به سوالات پیرامون سیاست خارجی دولت ترامپ درخصوص جمهوری اسلامی ایران پاسخ داد و با تکرار ادعاهای بیاساس خود، به گزافهگویی علیه کشورمان پرداخت.
هوک در پاسخ به سوالی درباره اعزام یک ناو هواپیمابر آمریکایی به منطقه و اینکه آیا این اقدام، بخشی از کارزار فشار حداکثری علیه فعالیتهای هستهای ایران است، مدعی اقدامات تحریکآمیز ایران در خلیج فارس شد و گفت: کاخ سفید با انتشار بیانیهای توضیح داد که به دلیل هشدارها و نشانههایی که دریافت کردهایم ایالات متحده هر اقدامی را که لازم باشد، انجام خواهد داد و هر حمله به منافع یا همپیمانان آمریکا با واکنشی سریع و قاطع رو به رو خواهد شد. ما انتظار این را داشتیم و میدانستیم که رویه معمول جمهوری اسلامی این است که وقتی خودشان را از لحاظ دیپلماتیک و اقتصادی دچار انزوای بیشتر ببینند، سعی میکنند جهان را به وحشت بیندازند.
رئیس گروه اقدام ایران در وزارت امورخارجه آمریکا در پاسخ به سوالی درباره معافیتهایی که برای راکتورهای اراک، بوشهر، فُردو و تهران تعیین شده است، با تکرار ادعاهای واهی غرب و آمریکا درباره برنامه هستهای گذشته کشورمان گفت: ما چند روز پیش به یکی، دو فعالیت مرتبط با منع گسترش - به دلیل ارتباطشان با غنیسازی ایران - پایان دادیم. نخستین الزام از شروط ۱۲ گانهای که وزیر پمپئو یک سال پیش در چارچوب سیاست تازه ما در قبال ایران اعلام کرد، این بود که ایران باید همه ابعاد نظامی گذشته برنامه هستهایاش را آشکار کند. ما همچنین میخواستیم معیاری را که در چندین قطعنامه شورای امنیت مبنی بر منع کامل غنیسازی لحاظ شده بود، دوباره برقرار کنیم. بنابراین ما به معافیتهایی که اجازه آن گونه فعالیتها را میدادند، خاتمه دادیم اما معافیتهایی که حفظ شدند، در واقع بخشی از برجام هستند و برنامه هستهای ایران را محدود میکنند. ما همواره گفتهایم که آن توافق بسیار بدی است و منافع منع گسترش آن اندک و موقتی هستند، زیرا این توافق تاریخ انقضا دارد و پایبندی به آن اصلاً دشوار نیست.
هوک در پاسخ به سوالی درباره ادعای خرید مخفیانه تجهیزاتی برای نیروگاه اراک از سوی ایران و اینکه آیا محدودیتهای جدید، این خرید را نیز شامل خواهد شد، گفت: من در این مورد شما را به همکارم در وزارت امور خارجه ارجاع میدهم و فقط این را میگویم که ما بسیار توانمندانه کار میکنیم. ما همکاری بسیار تنگاتنگی با آژانس بینالمللی انرژی اتمی داشتهایم و میخواهیم این سازمان مقرراتش را با شدت هرچه بیشتر اعمال کند تا به این ترتیب، ایران هیچ کاری در زمینه پژوهش و توسعه و یا هر بخش دیگری که تهدیدی برای منع گسترش و در جهت تولید یک جنگافزار هستهای به شمار میآید، انجام ندهد. ما میخواهیم که آژانس در اجرای مقرراتش بسیار قاطع باشد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا آمریکا از آژانس خواسته تا این تجهیزات را پیدا و بازرسی کند، تصریح کرد: روابط کاری میان آمریکا و آژانس بینالمللی انرژی اتمی محرمانه هستند. ما نماینده بسیار خوبی در آژانس داریم تا اطمینان یابیم که هر گونه اطلاعات مرتبط با برنامه هستهای ایران با آژانس مبادله شده و مقررات اعمال میشوند.
این مقام آمریکایی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا معافیتهای تازه هستهای نوعی سازش به قصد همراه کردن شرکای اروپایی واشنگتن بوده است، از جوابگویی دقیق طفره رفت و گفت: ما تصمیمات امنیت ملیمان را تنها بر اساس امنیت ملی آمریکا میگیریم و بس. ما در زمانهای مختلف درخواستهایی را از کشورهای متعدد دریافت کردهایم که خواستهاند برخی تصمیمات را اتخاذ کنیم. اما نهایتاً رئیس جمهوری و وزیر خارجه گزینههایی را که به بهترین نحو در خدمت پیشبرد اهداف امنیت ملی ما هستند بررسی میکنند و بعد درباره آن تصمیم خواهیم گرفت.
وی درباره اینکه زمان معافیتها از ۱۸۰ روز به ۹۰ روز کاهش یافتهاند و پس از ۹۰ روز چه خواهد شد، اظهار داشت: برقراری یک معافیت به این خاطر است که اجازه داده شود فعالیتهای محدودکننده برنامه هستهای ایران ادامه یابند. حالا ما دوره آنها را کوتاه کردهایم. آنها در دوره قبل ۱۸۰ روزه بودند. این بار من فکر میکنم گزارشهایی درباره تهدید ایران مبنی بر خروج از برجام و نیز خروج از پیمان انپیتی منتشر شده است. بنابراین، ما در واکنش به برخی از این تهدیدها مدت معافیتها را کوتاهتر کردهایم. البته رئیس جمهور ترامپ گفته است که هرگونه تصمیم ایران برای خروج از برجام پیامدهای بسیار بزرگی خواهد داشت. بنابراین ما شاهد ادامه آن محدودیتها در بازههای زمانی کوتاهتر خواهیم بود.
هوک در پاسخ به اینکه بسیاری از کارشناسان اجرای ممنوعیت کامل صادرات نفت ایران را غیرممکن دانستهاند، با ادعای اینکه از زمان بازگشت تحریمها خرید نفت از ایران کاهش چشمگیری داشته است، گفت: ما به پنج کشوری که همچنان از ایران نفت وارد میکنند، اعلام کردهایم که هیچ گونه معافیت نفتی دیگری اعطا نخواهد شد و به این ترتیب، صادرات نفت ایران به صفر خواهد رسید. البته ما میدانیم که ایران پیشنیهای طولانی در دور زدن تحریمهای آمریکا دارد. آنها گفتهاند که مدرک دکترای دور زدن تحریمها را دارند و حتی پیشنهاد دادهاند که حاضرند در ازای دریافت مبلغی، نحوه دور زدن تحریمهای آمریکا را به کشورهای دیگر آموزش دهند. اما ما از لحاظ واردات رسمی شاهد رعایت شدن کامل این تحریمها خواهیم بود. در رابطه با واردات غیررسمی که شاید چند بشکه اینجا و آنجا فروخته شود، باید گفت که ایران در این عرصه ید طولایی دارد. اما دولت ترامپ رویکردی را در پیش گرفته که واقعاً در تاریخ روابطمان با ایران بیسابقه است. ما تحریمهایمان را به نحوی اعمال کردهایم که در تاریخ هیچ نمونهای مانند آن وجود ندارد. سایر کشورهای جهان نیز میبینند که ما امکانات، پرسنل، و منابع مالی تازهای را اضافه کردهایم تا اطمینان یابیم که در حال نظارت بر تلاشهای مرتبط با نقض تحریمها و سپس مجازات هرگونه تلاش در این رابطه هستیم.
وی درباره اظهارات آمریکاییها مبنی بر اینکه واشنگتن آن قدر به اعمال فشار حداکثری ادامه خواهد داد تا ایران به میز مذاکره بازگردد و اینکه نشانهای از این امر در آینده نزدیک وجود دارد، مدعی شد که دو- سوم مردم ایران، دولت را به خاطر مشکلات اقتصادیشان سرزنش میکنند و تنها یک سوم کشور تحریمها را عامل آن دانستهاند.
نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در ادامه ادعاهای خود گفت که این تحریمها به گونهای طراحی شدهاند که کار ایران در اجرای سیاست خارجیاش در منطقه را دشوارتر کنند و به قدری هزینههای آن را بالا ببرند که آنها از این کار خودداری کند.
وی مدعی شد: همان طور که وزیر پمپئو گفت ایران یا میتواند رفتار کردن مانند یک کشور عادی را آغاز کند و یا باید شاهد فروپاشی اقتصادش باشد. تحریمهای ما مؤثرند. ما میخواهیم شاهد یک توافق جدید و بهتر باشیم. مقامات ایران در تمام سطوح گفتهاند که نمیخواهند مذاکره کنند. ما گوش شنوایی داریم؛ اما نخست باید شاهد تغییر عملی باشیم. حرف زدن کافی نیست. این که وزیر خارجه ظریف به ایالات متحده بیاید و در یک برنامه گفتوگوی تلویزیونی حاضر شود و از آزادیهایی که اینجا وجود دارد بهرهمند شود، این هیچ تفاوتی ایجاد نخواهد کرد. ما باید شاهد تغییر واقعی در رفتار آنها باشیم.
هوک در پاسخ به این سوال که پس از گذشت یک سال از خروج از برجام آینده مذاکرات با ایران را چگونه میبینید، با تکیه بر ادعاهای نخ نما و خصمانه واشنگتن گفت که من روز چهارشنبه سخنرانی در این زمینه خواهم داشت. ما نگاهی به سال گذشته و همه دستاوردهای یک سالهمان در بالا بردن هزینههای سیاست خارجی ایران، تجاوزات منطقهای، برنامه هستهای و ... خواهیم داشت. همچنین نگاهی به سال آینده خواهیم داشت، زیرا بی تردید فشار ادامه خواهد یافت.
وی با طرح این ادعای مضحک که آمریکا آماده گفتوگو است، همچنین مدعی شد: اگر شما به چهل سال گذشته نگاه کنید، میبینید که حتی یک مورد هم وجود نداشته که ایران بدون دستکم یکی از این سه مورد: یعنی فشار اقتصادی، انزوای دیپلماتیک، و تهدید به نوعی واکنش نظامی، پای میز مذاکره آمده باشد. وضعیت همیشه این گونه بوده است. اگر قرار بود مشکل با ایران از طریق گفتوگوی دوستانه حل شود، ما این مشکل را مدتها پیش حل کرده بودیم. ما میدانیم که سیاست ما سیاست درستی است.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر