واکنشها به ابطال نتیجه انتخابات استانبول
کمیته عالی انتخابات ترکیه شامگاه دیروز (دوشنبه) بعد از گذشت چند هفته از فشارهای دولت و حزب حاکم این کشور، انتخابات شورای شهر و شهرداریها در حوزه انتخاباتی استانبول را که ۳۱ مارس (۱۱ فروردین) برگزار شده بود، ابطال کرد.
این کمیته اعلام کرد که انتخابات مجدد در حوزه استانبول، ۲۳ مه (دوم خرداد) برگزار خواهد شد و نامزدهای انتخاباتی میتوانند برای شرکت در این انتخابات نامنویسی کنند.
حزب «عدالت و توسعه» به رهبری «رجب طیب اردوغان»، رئیس جمهوری ترکیه در انتخابات اخیر شهرداریها و شورای شهر با اختلاف کمی از رقیب خود و «حزب جمهوریخواه خلق» (حزب مصطفی کمال آتاتـرک، بنیانگذار ترکیه نوین) توانست در این انتخابات پیروز شود. با این حال شکست در استانبول که گفته میشود اولین شکست طی ۲۵ سال گذشته است، برای حزب متبوع اردوغان سنگین بود.
حزب حاکم ترکیه از همان ابتدا که پیروزی «اکرم اماماوغلو» در ۲۸ فروردین (۱۷ آوریل) اعلام شد، با طرح این مسئله که در انتخابات استانبول از سوی رقیب، تخلفات و تقلب گسترده صورت گرفته، خواستار برگزاری مجدد این انتخابات شده بود.
واکنشها به ابطال نتیجه انتخابات استانبول
اردوغان اولین کسی بود که به این ابطال واکنش نشان داد. او که از سوی رقبا و ناظران مسائل ترکیه متهم به نقض میراث مردمسالاری در این کشور است، این اقدام کمیته عالی انتخابات را «گام مهمی به سوی تقویت مردمسالاری» در ترکیه خواند.
به گزارش روزنامه «یِنی شفق»، رئیس جمهوری ترکیه که امروز سهشنبه (۱۷ اردیبهشت) در برابر اعضای حزب عدالت و توسعه در پارلمان ترکیه سخنرانی میکرد گفت که انتخاباتی که ماه مارس (۱۱ فروردین) برگزار شد، شاهد «فساد سیستماتیک» بود.
اردوغان حتی به مخالفان برگزاری مجدد انتخابات شهرداریهای انتخابات از چهرههای سیاسی گرفته تا اقتصادی و تجار تاخت و به آنها گفت: «باید جایگاه خود را بشناسید».
به رغم خوشحالی حزب حاکم ترکیه از ابطال نتیجه انتخابات حوزه استانبول که پایتخت اقتصادی ترکیه به شمار میرود، حزب رقیب شدیدا به این اقدام حمله کرد و کمیته عالی انتخابات را به دلیل این تصمیمش مورد انتقاد قرار داد.
سیلی محکمی خوردیم/ ابطال انتخابات خیانت است
اکرم اماماوغلو که هنوز طعم شیرین پیروزی در انتخابات شهرداری استانبول را مزمزه میکرد، رأی و تصمیم کمیته مذکور مبنی بر برگزاری دوباره انتخابات را «خیانت» خواند و گفت: «دموکراسی ما سیلی محکمی خورد».
حزب جمهوری خواهخلق در واکنش به این تصمیم، دست به تظاهرات اعتراضآمیزی در شهر استانبول زد. حامیان این حزب، با به دستگردن ظروف غذا و زدن آنها به یکدیگر و سر دادن شعارهایی علیه حزب حاکم مخالفت خود با این تصمیم را اعلام کردند.
این حزب با برگزاری نشستی در شهر آنکارا، بار دیگر اماماوغلو را نامزد خود برای انتخابات دوم خرداد معرفی کرد و وعده داد همانند گذشته، «پیروزی بزرگی» را در انتخابات آتی رقم خواهد زد.
حزب جمهوریخواه خلق ترکیه به رهبری «کمال قلیچدار اوغلو» با طعنه خطاب به حزب اردوغان گفت بهتر است همه نتایج انتخابات سرتاسری اخیر در این کشور لغو شود؛ چرا که سایر حوزههای انتخاباتی نیز تحت شرایط مشابه شرایط رقابتی استانبول برگزار شده است.
حزب مخالف ترکیه، دیروز (شش مه/ ۱۶ اردیبهشت) را که در آن ابطال نتایج انتخابات اعلام شد، «روز سیاهی» در تاریخ دموکراسی ترکیه خواند و از اعضای کمیته عالی انتخابات خواست به دلیل «جنایتی» که در حق یک نامزد مرتکب شدهاند، از سمت خود استعفا کنند.
«اونورسال آدیگؤزل»، معاون قلیچداراوغلو نیز در انتقاد از این تصمیم گفت: «این تصمیم (ابطال نتایج) نشان میدهد که پیروزی کسی بر حزب عدالت و توسعه غیرقانونی است و نظامی که خواسته مردم و قانون را زیر پا بگذارد، نمیتواند مردمسالار یا قانونی باشد؛ بلکه دیکتاتور آشکاری است.».
پارلمان اتحادیه اروپا که همواره به سیاست های اردوغان انتقاد دارد، در واکنش به ابطال نتایج انتخابات گفت که برگزاری دوباره این انتخابات «اعتبار انتخابات دموکراتیک» در ترکیه را زیر سؤال میبرد.
وزارت کشور ترکیه نیز بیتوجه به انتقادهای داخلی و خارجی، اکرم اماماوغلو (شهردار استانبول بر اساس نتایج انتخابات فروردین) را از سمت خود برکنار و اعلام کرد که «علی یِرلی کایا»، استاندار فعلی استانبول تا مشخص شدن نتایج آتی، سرپرست شهرداری این کلانشهر را بر عهده خواهد داشت.
شهر استانبول، ۱۶ میلیون جمعیت دارد و شاهراه اقتصادی ترکیه است و قاره کهن را از طریق زمینی به قاره سبز وصل میکند.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر