غلامرضا شریعتی در نشست شورای مدیریت بحران استان که با حضور رییس جمهور برگزار شد با اشاره به سیل اخیر اظهار کرد: اولویت اول ما تلاش جهت کاهش تلفات جانی بوده است و همواره در دستوراتی که از سوی دولت داشته‌ایم بر این امر تأکید شده است. هدف ما این بود که شرایط را مدیریت کنیم تا خطر پایین دست به حداقل برسد.

وی افزود: اولویت دوم ما پایداری سدها و پیشگیری از آسیب دیدن و شکسته شدن سدها و مدیریت رهاسازی آب به گونه‌ای بود که پایداری و ایمنی سد و تاسیسات وابسته آن به خوبی حفظ شود. در صورت عدم اتخاذ چنین رویکردی امکان رخ دادن اتفاقات ناگوار و غیر قابل کنترل وجود داشت و موجب خسارت بی‌سابقه می‌شد. 

استاندار خوزستان گفت: اولویت سوم ما نیز مدیریت ریسک بود. ما در مدیریت ریسک تلاش کردیم، پایین‌دست مورد توجه باشد و رها سازی تا حد امکان به گونه‌ای باشد که کمترین خسارت مالی و زیربنایی را برای پایین دست ایجاد نماید. در این زمینه نقش سدها برای جلوگیری از کنترل سیل در استان بر کسی پوشیده نیست.

شریعتی تصریح کرد: در سیل سال ۱۳۰۲ حدود سه چهارم دشت خوزستان را آب فرا گرفته بود.

وی ادامه داد: سیلاب‌های سال ۱۳۰۷، ۱۳۱۶ و ۱۳۲۸ هم هر کدام به نوبه خود بدون سدهای فعلی خسارت‌های زیادی وارد کردند که از میزان واقعی خسارت‌ها آن طور که باید و شاید اطلاعی در دست نیست اما در اطلاعات یکی از سیلاب‌ها ثبت شده که راه آهن اهواز خرمشهر به مدت ۱۰۰ روز مسدود شده بود. 

استاندار خوزستان خاطرنشان کرد: امروز با این حجم از سیلاب‌ها، اهمیت سدهای ساخته شده در جلوگیری از تلفات و خسارت‌ها بیش از پیش روشن است که جا دارد یاد و خاطره مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی که در زمان دولت ایشان این تاسیسات ساخته شد گرامی داشته شود. 

شریعتی افزود: در سیل سال ۱۳۴۷ فقط در اهواز ۱۸ نفر تلفات داشتیم و شرایط سختی روی داد. با این وجود حداکثر دبی رودخانه کرخه به یک هزار و ۵۰۰ متر مکعب بر ثانیه رسید و کل آورد آب این رودخانه یک میلیارد متر مکعب بود درحالی که در سیل اخیر آورد رودخانه کرخه سه میلیارد متر مکعب بود و دبی ثبت شده به صورت روزانه پنج هزار و ۲۰۰ تا پنج هزار و ۴۰۰ متر مکعب برثانیه و دبی ثبت شده در پیک هشت هزار و ۲۰۰ متر مکعب بر ثانیه است.

وی گفت: در سیل رودخانه گلابدره تهران در سال ۱۳۶۶، بارندگی ۲۸ میلی متر و پیک سیلاب ۳۴۷ بود و ۳۰۰ نفر تلفات انسانی داشتیم؛ در استان گلستان در سال ۱۳۸۰ بارندگی ۴۵۰ میلی متر و پیک دبی ۳۰۱۷ متر مکعب بر ثانیه بود و ۴۱۰ نفر تلفات انسانی در آن ثبت شده است. در سال ۸۹ در خراسان رضوی نیز پیک سیلاب ۱۰۵ بود و ۱۱ نفر کشته شدند.

استاندار خوزستان تصریح کرد: حجم سیلی که وارد خوزستان شد، نشان دهنده بزرگی موضوع است؛ آورد رودخانه‌های استان در یک سال آبی نرمال ۲۸ میلیارد متر مکعب است و سال آبی از مهر هر سال تا مهر سال بعد محاسبه می‌شود. آورد رودخانه‌های استان از مهر سال گذشته تا امروز ۳۵ میلیارد مترمکعب بوده است و پیش بینی می‌شود تا پایان سال آبی این رقم به ۵۰ میلیارد مترمکعب برسد که کار مدیریت آب را سخت می‌کند.

شریعتی افزود: در دنیا نیز موارد مشابهی بوده است، به طور مثال در سیلاب ۲۰۱۸ در تگزاس هشت نفر ناپدید شدند، در سیلاب ژاپن با دبی ۴ هزار و ۳۰۰ متر مکعب بر ثانیه ۵۰ نفر کشته شدند و ده‌ها نفر مفقود الاثر شدند. درحالی که در سیلاب اخیر در خوزستان، خروجی دز، ۳ هزار و ۳۰۰ متر مکعب بر ثانیه بود، خروجی کرخه،۲ هزار و ۴۰۰ متر مکعب بر ثانیه، خروجی کارون نیز یک هزار و ۷۰۰ متر مکعب بر ثانیه و خروجی مارون ۶۰۰ متر مکعب بر ثانیه بود و خوشبختانه هیچ تلفاتی نداشته‌ایم و با پهنه بندی‌ها و بررسی‌های لازم تلاش شد این شرایط مدیریت شود.

وی خاطرنشان کرد: بر اساس دستورالعمل‌ها می‌بایست بسیاری مناطق تخلیه می‌شدند اما سعی کردیم کمترین جابه جایی و تخلیه انجام شود و یک کار جهادی با مشارکت و همراهی همه دستگاه‌های اجرایی و نیروهای مسلح صورت گرفت. کارهایی مانند پخش سیلاب و ایجاد دایک و انحراف آب انجام شد تا بتوانیم آن سه اولویت خود را در سرلوحه کار داشته باشیم و در واقع تلفات نداشته باشیم، سدها پایدار باشند، به زیرساخت‌های شهری آسیبی نرسد و خسارت کشاورزی هم به حداقل برسد.

استاندار خوزستان تصریح کرد: با وجود همه مشکلاتی که سیل برای ما داشته است اما سدهای ما خوشبختانه پُر شده‌اند و بسیاری از آب‌ها به کانون‌های ریزگرد هدایت شده است و وضعیت این مناطق نیز بهبود یافته است. همچنین محیط زیست خوزستان با آبگیری تالاب‌ها، در نتیجه سیلاب اخیر وضعیت بهتری پیدا کرده است و آب موجب احیای آن‌ها شده است، همچنین این سیلاب موجب تجدید منابع آب‌های سطحی و زیرزمینی و آبیاری جنگل‌ها و تثبیت خاک شد.

شریعتی افزود: در مدیریت سیلاب اخیر محدودیت‌هایی داشتیم، از جمله اینکه سد دز با قدمت پنجاه و شش سال ساخته شده است و با این وضعیت ما نیاز به مدیریت سد داشتیم، سد گتوند مشکلات خاص خود را دارد و سد کرخه نیز بیش از چهار میلیارد و ۴۰۰ میلیون مترمکعب را تجربه نکرده است ولی می‌بایست تا ۶.۲ میلیارد مترمکعب آب را تحمل می‌کرد.

وی گفت: با وجود این محدودیت‌ها، به کمک تیم‌های کارشناسی و وقت قابل ملاحظه‌ای که شورای تامین استان به این کار اختصاص داد و در کنار تیم کارشناسی بود و تصمیمات نهایی را اتخاذ کرد و حمایت‌های شما در راس دولت، معاون اول رئیس جمهور و وزیر کشور که چند بار به استان سفر داشتند و حمایت کردند و همچنین حمایت‌های وزیر محترم نیرو توانستیم کارها را در حد توان به انجام برسانیم.

استاندار خوزستان تصریح کرد: لازم است برای کنترل سیلاب‌های آینده، پروژه‌های تکمیلی در استان اجرا شود. علاج بخشی و افزایش ارتفاع سد دز جزو اولویت‌ها باشد، این کار می‌تواند ۵۰۰ تا ۷۰۰ میلیون متر مکعب به ظرفیت این سد اضافه کند و نقش تاثیرگذاری در کنترل سیلاب‌ها داشته باشد. همچنین احیای نهر ماله در حوضه کارون می‌تواند کانال سیلاب بر بسیار خوبی باشد و ما را بیمه کند. اگر مسیر قدیمی سد دز احیا شود نیز این مسیر می‌تواند به عنوان یک کانال سیلاب بر کمک کند و حجم زیادی از آب را هدایت کند. ساخت سد بختیاری نیز می‌تواند عمر سد دز را بالا ببرد و در نهایت موضوع بیمه سیل هم برای جبران خسارت در بخش‌های صنعتی، کشاورزی و زیربنایی در کشور پایه گذاری شود.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.