پدران و مادران! لطفا «بهوش و بگوش» باشید

تاریخ انتشار: شماره خبر: ۳۵۱۶۳۱۹ سایت خوان

ايسنا : «همه دست در دست هم دهیم و جوانان را درک کرده و دریابیم؛ اینان پاره تن خودمان و آینده‌سازان ایران سرافرازمان هستند.»

سردار سعید منتظرالمهدی در روزنامه وطن امروز نوشت: سخنی کوتاه با والدین و جوانان و ۷ نکته کلیدی در پیشگیری از اعتیاد.

۱- قرارها را بیشتر کنیم تا فرارها کمتر شود.

۲- فرصت گفتمان محبت‌آمیز بین اعضای خانواده ایجاد کنیم.

۳- جوانان را درک و با آنان هم‌‌نفس، هم‌سفر و هم‌صحبت شویم.

۴- مدرسه و خانواده اولین ایستگاه مؤثر در کاهش اعتیاد است.

۵- تاب‌آوری روانی مهم‌ترین مؤلفه در قدرت «نه» گفتن به اعتیاد است.

۶- تاب‌‌آوری در سایه همدلی، همزبانی، همراهی و آموزش ایجاد می‌شود.

۷- شروع اعتیاد از ایستگاه «سیگار» است.

واقعیت امر این است که این روزها در عصر ارتباطات و هزاره سوم زمینه، زمانه و زمین به‌گونه‌ای فرمول‌بندی شده است که ارتباطات بین جوانان و نوجوانان با خانواده و والدین رو به کاهش است و علل مختلفی از جمله پدران و مادران شاغل، فرزندان رها شده، عدم ایجاد فرصت گفتمان بین اعضای خانواده و متأسفانه دسترسی به تمام لایه‌های مختلف فضای مجازی و کانال‌های تلگرامی و… و عدم آموزش و مهارت کافی در نحوه استفاده از این دست ابزارها، مشکلاتی را برای جوانان و والدین ایجاد کرده است که در گذر زمان از دنیای سنتی به دنیای دیجیتال، باید کارشناسان، مربیان و اساتید حوزه‌های مختلف علوم اجتماعی و تربیتی و اندیشمندان روانشناس و علمای دینی به میدان بیایند و سازوکارهای لازم را برای عبور از این گردنه‌ها و بحران‌های جوانی، با کمترین آسیب ارائه دهند و نسخه‌های شفابخش آنها، چراغ راهی برای والدین و جوانان و نوجوانان باشد.

شاید این روزها بین ادبیات والدین و جوانان فاصله و خلائی ایجاد شده و در واقع جوانان احساس می‌کنند تفکرات والدین‌شان مربوط به زمان خودشان است و گویی آنها در قرون دیگری می‌زیسته‌اند و از سیاره دیگری آمده‌اند! غافل از اینکه علوم تربیتی و شناختی و پیشگیری از آسیب‌ها بر اصول واحدی استوار و صرفاً روش‌ها و نوع مواجهه متفاوت بوده و نحوه بیان مهم است. یادمان نرود هر فردی در زمان نوجوانی و جوانی‌اش با آسیب‌ها و تهدیدات زمانه خودش مواجه بوده و اگر نبودند مربیان، معلمان و والدین دلسوز، حتماً آنان نیز به گرداب مخوف آسیب‌ها فرو می‌رفتند.

حال در زمان کنونی باید برای برطرف شدن این فاصله‌ها تلاش کرد تا تناقضات ذهنی و روانی جوانان به کمترین اندازه برسد، به علاوه والدین باید ضمن پایبندی به اصول اخلاقی و دینی، کمی سطح توقعات خود را تعدیل و در واقع جوانان را بیشتر درک کنند و با آنان همراهی و همنوایی بیشتری داشته باشند و برای‌شان بیشتر وقت بگذارند و البته مربیان و معلمان نیز با ایجاد بستر مناسب و فضایی آکنده از مهر و محبت و صداقت و رأفت، آموزه‌های لازم را به آنان ارائه دهند و به عبارتی آنان را تاب‌آور کنند و صدالبته مسؤولان و مدیران لشکری و کشوری شرایط مناسبی برای تخلیه هیجانی مثبت جوانان فراهم آورند و با در نظر گرفتن امکانات رفاهی، ورزشی، آموزشی و تشویقی سهم خودشان را انجام دهند.

تاب‌آوری روانی، فصل و ترمی است در ادبیات روانشناسی و در علوم شناختی. تاب‌آوری (resolience) در سایه آموزش در یک بستر مناسب و خوشایند توأم با هم‌نوایی و هم‌آوایی و هم‌صحبتی با جوانان شکل می‌گیرد. تاب‌آوری یعنی اعتماد به نفس، خود را دیدن، ظرفیت‌های خود را دانستن و نه گفتن به وسوسه‌ها.

فردی که تاب‌آور می‌شود دیگر در مواجهه با یک شکست کوچک عاطفی و عشقی و کاری به سوی بزه و اعتیاد سوق پیدا نمی‌کند و هیچ‌کس، نه گروه همسالان و نه گروه همالان و نه حتی محیط نمی‌تواند او را به این ورطه بکشاند.

تاب‌آوری به‌سان نهالی است که در توفان خم می‌شود ولی نمی‌شکند و در این حین، جوانان عزیز با درک موقعیت خود و کمی صبوری و اندیشه و آینده‌نگری و نیم‌نگاهی به همترازان موفق خود در حوزه‌های مختلف کاری، علمی و زندگانی کمک شایانی به کاهش فاصله بین نسلی می‌کنند.

توکل بر خدا، برقراری ارتباط با منبع لایزال الهی، آموزش، ورزش، تغذیه سالم و رفاقت با صاحبان عقل و خرد و علم و معرفت و… از جمله موارد مهم در این حوزه است.

پس همه دست در دست هم دهیم و جوانان را درک کرده و دریابیم؛ اینان پاره تن خودمان و آینده‌سازان ایران سرافرازمان هستند.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

ارسال دیدگاه

دنیای اقتصاد را بعنوان منبع مورد اعتماد خود به گوگل معرفی کنید افزودن