بطحائی: به برخی اظهاراتم برچسب سیاسی می زنند
سیدمحمد بطحائی در اولین همایش ملی اقتصاد آموزش و پرورش که در دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد گفت: علم اقتصاد آموزش و پرورش علم جوانی است اما در کشور ما طی همین سالها هم کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
وی افزود: آنچه باید در گام اول به دنبال آن باشیم این است که کدام موانع اجازه پرداختن به این موضوع را نمیدهد؟.
وی با اشاره به برخی تصمیمات در آموزش و پرورش و ارتقای شاخصهای کارایی درونی آموزش دوره ابتدایی، متوسطه اول و دوم نسبت به گذشته گفت: نرخ گذر از دورههای مختلف نیز از جمله شاخصهای کارایی است و نشان دهنده آن است که در حوزه اقتصاد آموزش و پرورش توانستهایم گامهای خوبی برداریم؛ البته منشأ بسیاری تصمیمات آثار تربیتی آن بوده است.
بطحائی با بیان اینکه در سالهای گذشته تصمیماتی گرفته شده که با اقتصاد آموزش و پرورش کاملاً بیگانه بوده و آثار زیانباری به همراه داشته است گفت: از ذکر مصادیق به علت اینکه برچسب سیاسی به اظهاراتم زده نشود، اجتناب میکنم.
وزیر آموزش و پرورش ادامه داد: از مهمترین موانع شکوفایی و رشد اقتصاد آموزش و پرورش و پرداختن به اقتصاد آموزش و پرورش، تلقی ناصحیح و برداشت غلط از مفهوم علم اقتصاد آموزش و پرورش است. به محض آنکه بحث اقتصاد آموزش و پرورش مطرح میشود ذهن برخی سیاست گذاران به این سمت میرود که قرار است در آموزش و پرورش صرفهجویی کنیم و آن را در سایر بخشها بهکار بگیریم. بلافاصله مورد اتهام قرار میگیریم که کسانی که به اقتصاد آموزش و پرورش توجه دارند بر جنبههای کمی و نه جنبههای کیفی تمرکز دارند.
وی ادامه داد: یکی از مهمترین موانع ما که اجازه نمیدهد در تصمیم گیریهای خود از ترمینولوژی های علم اقتصاد آموزش و پرورش بهره بگیریم تلقی ناصحیح از علم آموزش و پرورش است و همین جاست که جامعه دانشگاهی باید به کمک بیایند. در اینجا به شدت به پتانسیل جامعه علمی و دانشگاهی نیازمندیم.
وزیر آموزش و پرورش با اشاره به اینکه در حوزه علم اقتصاد آموزش و پرورش به دنبال آن هستیم که با روشهای صحیح و بهرهور از منابعمان برای فعالیتهایی که اثربخشی بالاتری دارد استفاده کنیم گفت: فعالیتهای کم اثر باید به نفع فعالیتهای اثربخش تر کنار گذاشته شود. منابع ما منابع محدودی است.
بطحائی افزود: امروز نسبت به چهل سال قبل از آمار هشت میلیون دانش آموز به ۱۴ میلیون و از ۳۴۰ هزار کارکنان به ۹۰۰ هزار نفر رسیدیم. از ۸۳ کانون فرهنگی به بیش از ۲۰۰۰ کانون فرهنگی رسیدهایم. درصد باسوادی در گروه ۱۰ تا ۴۹ سال از ۴۸ درصد به ۹۵ درصد رسیده است و اعتبارات هشت میلیاردی به ۵۷ هزار میلیارد تومان در لایحه سال آینده رسیده که احتمالاً افزایش هم خواهد داشت.
وی ادامه داد: نیاز ما برای رشد کمی و کیفی آموزش و پرورش نیازی است که وجود دارد و اینکه منابع خود را برای فعالیتهای با اولویت بالاتر به کار بگیریم اجتناب ناپذیر است. اقتصاد آموزش و پرورش از مؤلفههای مهم در اقتصاد مقاومتی است.
وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه جامعه دانشگاهی باید به ما کمک کند تا مفهوم علم اقتصاد آموزش و پرورش بخوبی در ذهن تصمیم گیران جا بیفتد اظهار کرد: به عنوان مثال وقتی صحبت از خرید خدمات آموزشی میکنیم به معنای واگذاری آموزش به بخش خصوصی و عمل بر خلاف اصول تعلیم و تربیت نیست.
وی افزود: روشهای ارائه خدمات آموزش و پرورشی با ۴۰ سال قبل بسیار متفاوت است و با هزینههای کمتر میتوانیم خدمات با کیفیتتری ارائه دهیم. چرا وقتی صحبت از روشهای نوین میشود بلافاصله ما را متهم میکنند که میخواهیم به بعد کمی به جای بعد کیفی بپردازیم؟.
بطحائی با بیان اینکه مانع دوم جدی برای توجه به اقتصاد آموزش و پرورش در نظام تعلیم و تربیت، تمرکز بسیار شدید در ساختار تصمیمگیری ماست عنوان کرد: طبق گزارشی که همکاران یک ماه قبل به بنده دادند در برخی استانهای ما در سال هزار بخشنامه به مدرسه داده شده است.
وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه نظام انتخاب و انتصاب مدیران در حال تغییر است گفت: این برنامه سال گذشته به صورت آزمایشی اجرا شد و برای سال تحصیلی آتی وسیعتر اجرا میشود. نظام سنجش شایستگی مدیران مدارس نیز به صورت آزمایشی اجرا شد و برای سال تحصیلی آتی گستردهتر اجرا میشود. به مدیران مدارس گواهینامه اعطا و سیر ارتقای شایستگیهای آنها ترسیم میشود. مسئله مدارس باید در داخل خود حل شود و نباید مدیر مدرسه منتظر باشد که مشکل با بخشنامه از بیرون حل شود. این مهمترین مؤلفه برای توجه به اقتصاد آموزش و پرورش است.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر