اوپک در گزارش ماهانه خود اعلام کرد تولید نفت این گروه در ژانویه تقریباً ۸۰۰ هزار بشکه در روز کاهش پیدا کرده و به ۳۰.۸۱ میلیون بشکه در روز رسیده است که اندکی بالاتر از میزان تقاضای پیش‌بینی شده برای نفت اوپک در سال ۲۰۱۹ است.

اوپک تحت تأثیر نگرانی‌ها نسبت به نزول قیمت نفت و عرضه فزاینده، در دسامبر با متحدانش شامل روسیه موافقت کرد تولیدشان را محدود کنند. تحت این پیمان، تولید اوپک از اول ژانویه به میزان ۸۰۰ هزار بشکه در روز کاهش پیدا خواهد کرد.

در این گزارش اوپک با توجه به مجموعه‌ای از موانع از جمله افت تجارت جهانی، پیش‌بینی خود از رشد اقتصادی جهان در سال ۲۰۱۹ را به میزان ۰.۲ درصد کاهش داد و ۳.۳ درصد برآورد کرد.

در گزارش اوپک آمده است: برخی از تحولات مثبت شامل بهبود قیمت نفت، پیشرفت احتمالی مذاکرات آمریکا و چین و ملایم شدن روند تحکیم سیاست پولی بانک مرکزی آمریکا، می‌تواند از اقتصاد جهانی در سطوح فعلی حمایت کند. با این حال عوامل مذکور نمی‌توانند رشد اقتصاد جهانی را بالاتر ببرند.

نفت تحت تأثیر توافق اوپک و غیر اوپک، از حدود ۵۰ دلار در هر بشکه در دسامبر صعود کرده است.

کاهش تولید، یک چرخش ۱۸۰ درجه‌ای در سیاست تولید اوپک پلاس بود که در ژوئن سال ۲۰۱۸ تحت فشار دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، موافقت کرد تولیدش را افزایش دهد و کمبود احتمالی عرضه ناشی از بازگشت تحریم‌ها علیه صادرات نفت ایران را جبران کند.

اما اوپک پس از اینکه قیمت نفت تحت تأثیر نشانه‌های اشباع عرضه و کندی تقاضا، از ۸۶ دلار در هر بشکه در اکتبر سقوط کرد، روند خود را تغییر داد و گروه اوپک پلاس از ژانویه سال ۲۰۱۷ مجدداً به محدودیت عرضه اقدام کرد.

طبق گزارش ماهانه اوپک، ذخایر نفت اقتصادهای توسعه یافته در دسامبر بالای میانگین پنج ساله بوده است که نشانه عرضه مازاد است.

بزرگترین کاهش تولید در اوپک

بزرگترین کاهش تولید در اوپک در ژانویه از سوی عربستان سعودی انجام گرفت که به ۳۵۰ هزار بشکه در روز بالغ شد.

بنا بر محاسبات رویترز، یازده عضو اوپک در ژانویه تا ۸۶ درصد به کاهش عرضه توافق شده جامه عمل پوشاندند. نرخ پایبندی اعضای اوپک احتمالاً در ماههای آینده با کاهش داوطلبانه تولید عربستان سعودی بیش از میزان توافق شده، افزایش پیدا خواهد کرد.

خالد الفالح، وزیر انرژی عربستان سعودی به روزنامه فایننشیال تایمز گفته است که تولید نفت این کشور در مارس بیش از نیم میلیون بشکه در روز پایین سقف تولیدش تحت توافق اوپک خواهد بود و به ۹.۸ میلیون بشکه در روز کاهش خواهد یافت، در حالی که صادرات در مارس به ۶.۹ میلیون بشکه در روز می‌رسد.

این گروه صادرکننده نفت در گزارش اخیر خود پیش‌بینی کرد تقاضا برای نفت اوپک در سال ۲۰۱۹ به ۳۰.۵۹ میلیون بشکه در روز کاهش خواهد یافت که این برآورد ۲۴۰ هزار بشکه در روز کمتر از گزارش قبلی است زیرا رقیبانی مانند آمریکا تولیدشان را افزایش داده‌اند و کندی اقتصادی، رشد تقاضا را محدود کرده است.

در نتیجه اگر اوپک با نرخ مشابه ژانویه به تولیدش ادامه دهد، بازار جهانی در سال ۲۰۱۹ با حدود ۲۰۰ هزار بشکه در روز مازاد عرضه مواجه خواهد شد.

اوپک پیش‌بینی کرد تقاضای جهانی برای نفت در سال ۲۰۱۹ به میزان ۱.۲۴ میلیون بشکه در روز رشد خواهد کرد که ۵۰ هزار بشکه در روز کمتر از پیش‌بینی دسامبر اوپک است. تولیدکنندگان غیر اوپک نیز تولیدشان را ۲.۱۸ میلیون بشکه در روز افزایش خواهند داد که ۸۰ هزار بشکه در روز بیشتر از برآورد قبلی اوپک است.

دبیرکل اوپک: به توافق پایبند بمانید

محمد بارکیندو، دبیرکل اوپک از اعضای اوپک و ۱۰ متحد این گروه خواست در دستیابی به اهداف کاهش تولید خود، پایبند بمانند.

این اظهارات پس از گزارش‌هایی مبنی بر عدم پایبندی به اهداف توافق از سوی برخی از تولیدکنندگان بویژه روسیه، عراق و نیجریه مطرح شد.

بارکیندو خاطرنشان کرد که آمار تولید و عرضه از سوی ۲۴ کشور مشارکت کننده در توافق، سطوح مختلفی از پایبندی را نشان می‌دهد و از آنها خواست کاهش تولید را به طور کامل و به موقع اجرا کنند.

بارکیندو خاطرنشان کرد که عربستان سعودی تولیدش را بیش از میزان توافق شده کاهش داده است و اظهار کرد: هدف اصلی ما تضمین توازن بازار تا پایان سال ۲۰۱۹ و پس از آن است.

افزایش قیمت نفت تحت تأثیر کاهش تولید اوپک

قیمت نفت روز چهارشنبه تحت تأثیر کاهش تولید اوپک در ژانویه و تحریم‌های آمریکا علیه صادرات نفت ونزوئلا، افزایش پیدا کرد.

به گزارش ایسنا، بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با ۵۶ سنت یا ۱.۱ درصد افزایش، به ۵۳.۶۶ دلار در هر بشکه رسید.

بهای معاملات آتی نفت برنت که قیمت پایه بازار جهانی است، با ۶۵ سنت یا یک درصد افزایش، به ۶۳.۰۷ دلار در هر بشکه رسید.

قیمت نفت آمریکا تحت تأثیر گزارش مؤسسه امریکن پترولیوم که نشان داد ذخایر نفت این کشور در هفته منتهی به هشتم فوریه، ۹۹۸ هزار بشکه در روز کاهش یافته و به ۴۴۷.۲ میلیون بشکه رسیده است، تقویت شد.

علاوه بر توافق کاهش تولید اوپک، مشکلات عرضه در ونزوئلا که گرفتار بحران سیاسی و اقتصادی و تحریم‌های آمریکا شده، از قیمت نفت پشتیبانی کرده است.

با وجود اختلافات سیاسی میان ونزوئلا و آمریکا، پالایشگاه‌های آمریکایی در گذشته یکی از بزرگترین خریداران نفت ونزوئلا بوده‌اند اما پس از اعلام تحریم‌ها از سوی واشنگتن، این مشتریان نیز کنار کشیده‌اند.

بانک آمریکایی گلدمن ساکس روز چهارشنبه اعلام کرد تاکنون هیچ نشانه تغییری در دولت دیده نشده و ما شاهد ریسک‌های فزاینده کاهش تولید ونزوئلا هستیم.

ونزوئلا تلاش کرده مشتریان دیگری به خصوص در آسیا پیدا کند، اما تحریم‌های آمریکا علیه شرکت دولتی PDVSA، خرید نفت ونزوئلا را برای مشتریان دشوار کرده است.

بانک بارکلیز اعلام کرده است تولید نفت به سرعت کاهش پیدا می‌کند و شرکت‌های که معمولاً نفت ونزوئلا را می‌فروشند هنوز راهی برای دور زدن تحریم‌های آمریکا پیدا نکرده‌اند.

طبق گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا، تولید نفت ونزوئلا از ۱.۲۵ میلیون بشکه در روز در دسامبر به ۱.۲۲ میلیون بشکه در روز در ژانویه کاهش پیدا کرده است.

با وجود کاهش تولید اوپک و بحران ونزوئلا، تحلیلگران می‌گویند بازار نفت جهانی به خوبی تأمین می‌شود. عرضه جدید بیشتری از سوی آمریکا در راه است و تولید نفت این کشور سال گذشته بیش از ۲ میلیون بشکه در روز افزایش یافت و به رکورد ۱۱.۹ میلیون بشکه در روز رسید و این کشور را بزرگترین تولیدکننده نفت جهان ساخت.

اداره اطلاعات انرژی آمریکا در جدیدترین گزارش خود اعلام کرد تولید نفت این کشور تا سال ۲۰۲۰ به ۱۳.۲ میلیون بشکه در روز صعود خواهد کرد.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.