محمود حجتی در جلسه علنی صبح امروز (یکشنبه‌) مجلس شورای اسلامی و در پاسخ به سوال سیده فاطمه ذوالقدر در مورد علت ایجاد اختلال در فعالیت صیادان ایرانی در آب‌های دریای عمان، گفت‌: فانوس ماهی، یک نوع ماهی نورگریز است که در عمق ۲۰۰ تا ۴۰۰ متری زیر سطح آب زندگی می‌کند. ذخایر این ماهی در دریای عمان نیز میلیون تنی است و این ماهی در طول سال تخم‌ریزی می‌کند. طبق گزارشات می‌توان ۳۰۰ هزار تن از این نوع ماهی را صید کرد بدون اینکه مشکلی برای آن پیش آید. این در حالی است که میزان کل صید در آب‌های ساحلی حدود ۷۰۰ هزار تن است و در سال ۹۶ کل صید فانوس ماهی رقم ناچیزی حدود ۱۷ هزار تن بوده است.

وی در ادامه بیان کرد: از سال ۸۷ به خاطر مشکلاتی که صید این ماهی که در عمق ۲۰۰ متری به پایین دارد و تکنیک و ابزار خاصی را می‌خواهد، میزان صید ۳۶۰۰ تن بوده است که در سال ۹۶ به ۱۷ هزار تن رسیده است. البته ما باید روشی را اعمال کنیم که صید این نوع ماهی در تعارض منافع صیادان بومی و محلی نباشد و نگرانی سوال کنندگان هم همین است.

حجتی در بخش دیگری از صحبت‌های خود با اشاره به اینکه نگرانی‌ها به خاطر برخی تخلفات و یا سو تدبیرهایی ایجاد شده است، اضافه کرد: اگر ما دستورالعمل‌ها و نظارت‌ها را به خوبی رعایت کنیم نباید تعارضی در این زمینه وجود داشته باشد. من یک گروه بازرسی فرستاده‌ام که بررسی کرده و گزارش آورده‌اند. متأسفانه برخی از بهره‌برداران اخیراً چارچوب‌های لازم را رعایت نکرده‌اند. لذا ما یک تعلیق دو ماهه ایجاد کردیم. دستورالعمل‌ها را اصلاح کردیم و اقداماتی انجام دادیم. مشخصاً یکی از عواملی که باعث ایجاد نگرانی بود محدوده صید بود که از ۱۰ مایل را به ۱۴ مایل افزایش دادیم تا فاصله زیاد باشد و تعارض معنادار نباشد.

وزیر جهاد کشاورزی رهگیری صید، نصب تجهیزات، واگذاری رسیدگی به تخلفات به جاسک و هرمزگان و هماهنگی با دادستان استان هرمزگان برای واحد ویژه رسیدگی به تخلفات را از جمله تمهیدات این وزارتخانه برای حل این تعارض عنوان کرد.

وی در بخش دیگری از اظهاراتش، گفت: آنچه که در حال حاضر در دریای عمان انجام می‌شود بر اساس مطالعاتی است که در طول سالیان متمادی صورت گرفته است. سازمان شیلات مطالعاتی داشته است و کشتی تحقیقاتی در منطقه بررسی‌های لازم را انجام داده که بر اساس آن ۳۰۰ هزار تن حداقل برداشتی است که می‌توان از این نوع ماهی انجام داد و این ظرفیتی است که وجود دارد. اگر کشتی صیادی تخلفی کرده است نمی‌توان ظرفیتی که در اختیارمان است را نادیده بگیریم.

حجتی همچنین خاطر نشان کرد: محصولی که از فانوس ماهی تولید می‌شود برای پودر ماهی است و قیمتش در بازارهای جهانی ۱.۳ دلار برای هر کیلوگرم است که اگر آن را تولید نکنیم باید آن را از خارج وارد کنیم، اما اگر گونه نایابی صید شده باشد تخلف صورت گرفته است. در سال ۹۷ هشت مورد به دادگاه معرفی شدند و البته باید روش‌هایی اتخاذ شود که میزان تخلف به حداقل برسد.

وزیر جهاد کشاورزی در ادامه با اشاره به اینکه این وزارتخانه از صیادان محلی برای انجام این نوع صید پشتیبانی می‌کند، در این باره توضیح داد: ما در صید محلی محدودیت داریم ولی در ارتباط با این صید سفره باز است و هر کسی با اولویت صیادان محلی اولویت دارد مجوز را در اختیار آنها قرار می‌دهیم. البته در شیوه نظارت و نصب تجهیزات روی شناورها هم بازنگری شده است تا اشراف بیشتر از این ظرفیت خداداد که به نفع کشور است بهره‌برداری کنیم.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.