۴۰ روز تا پایان مهلت افایتیاف و پاسکاری لوایح پرحاشیه در نظام قانونگذاری
تنها ۴۰ روز از مهلت چهارماهه کارگروه ویژه اقدام مالی (fatf) به ایران برای انجام اصلاحاتی در برخی قوانین پولی ومالی کشور مطابق با استانداردهای جهانی باقی مانده است؛ مهلتی که اگرچه برای سومین بار تمدید شده اما لوایح مرتبط با fatf همچنان در بلاتکلیفی به سر میبرند.
سرگردانی لوایح چهارگانه در حالی است که به گفته لعیا جنیدی معاون حقوقی رئیس جمهور زمان بسیار کوتاه است؛ او با بیان اینکه ما به تصویب این لوایح احتیاج داریم به خبرآنلاین گفت: اگرچه زمان به پایان نرسیده اما برای ارتباط با گروه اقدام مالی زمان بسیار کوتاه است.
از چهار لایحه مرتبط با fatf یک مورد آن یعنی "لایحه اصلاح قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم" تعیین تکلیف و برای اجرا ابلاغ شده است، "لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی" هم به دلیل ایراد شورای نگهبان و اصرار مجدد مجلس بر رای خود راهی مجمع تشخیص مصلحت نظام شده تا تعیین تکلیف شود.
در این میان اما دو "لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم (cft)" و "لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مبارزه با جرایم سازمان یافته (پالرمو)" وضیت نامعلومی دارند به طوریکه مجلس و مجمع نسبت به وضعیت این دو لایحه اظهار بی اطلاعی می کنند.
در حالیکه بهروز نعمتی سخنگوی هیات رئیسه مجلس از ارسال لایحه cft به مجمع به دلیل اصرار مجلس بر رای خود در برخی ایرادات خبر می دهد اما غلامرضا مصباحی مقدم عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام اعلام می کند تنها لایحه ارسالی به مجمع پولشویی است که در دستور کار بررسی برای رفع ایرادات وارده است؛ موضوعی که محمدرضا باهنر عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام هم آن را تایید کرده و میگوید: اصلاح قانون مبارزه با پولشویی شاید هفته آینده در مجمع به پایان برسد اما لوایح پالرمو و سی اف تی هر زمان به مجمع ارسال شود در دستور کار قرار خواهد گرفت.
طبق زمان مشخص شده ایران تا نیمه دوم بهمن فرصت دارد که نه تنها مراحل قانونگذاری لوایح چهارگانه را تکمیل بلکه آیین نامه اجرایی آن را نیز تدوین و برای اجرا به دستگاه های مربوطه ابلاغ کند، موضوعی که به دلیل کوتاهی فرصت نگرانی هایی درباره تحقق آن وجود دارد.
کوتاهی زمان برای تعیین تکلیف لوایح چهارقلو موضوعی است که درباره آن هشدارهای جدی داده می شود به این معنی که گفته می شود چنانچه به تصویب نرسد ایران از گروه "تعامل با ریسک بالا" به گروه "مستحق عمل متقابل" سقوط می کند.
عده ای این تعلل در بررسی و تعیین تکلیف لوایح مرتبط را تعدد دستگاههای تصمیم گیر می دانند، عده ای نیز فوت فرصت در تصویب لوایح چهارگانه را پاسکاری نهادهای مسئول عنوان می کنند. موضوعی که بادامچیان در گفت و گو با ایلنا بر آن تاکید کرده و در بیان ارزیابی خود از سرنوشت CFT گفته است: اینها بازی است و اینها (نهادها درون کشور) همینطور با هم بازی میکنند.
با همه این تفاسیر سومین مهلت چهارماهه FATF به ایران برای پذیرش شروط این گروه برای خروج از لیست خاکستری روزهای پایانی خود را سپری میکند، مهلتی که به نظر نمی رسد تمدید شود بنابراین ایران باید هر چه سریع تر درباره آن اعلام نظر کند، چه اینکه هر نوع کوتاهی در این زمینه شرایط ایران را برای ورود به اقتصاد جهانی و مبادلات بانکی با مشکلاتی جدی روبرو خواهد کرد، موضوعی که به گفته رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی فرصت معامله با دوستان خود اعم چین و روسیه را از ایران خواهد گرفت.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر