به‌رغم این افت، میزان رشد هفتگی دلار روی عدد ۸/ ۲ درصد ایستاد؛ به گفته فعالان، دلیل اصلی تغییر علامت بازدهی این ارز، اصلاح قیمتی بود که بازار پس از کاهش شدید ۲ هفته پیش به آن نیاز داشت. دلار دو هفته پیش، بیش از ۱۵ درصد از ارزش خود را از دست داده بود. سکه نیز در اولین روز آذر، ۸۰ هزار تومان افت قیمت را ثبت کرد و روی عدد ۴ میلیون و ۲۰ هزار تومان ایستاد. با این حال، با توجه به آنکه پنج‌شنبه دو هفته پیش قیمت سکه ۳ میلیون و ۸۲۰ هزار تومان بود، این فلز گرانبها در هفته گذشته بازدهی ۲/ ۵ درصدی را به ثبت رساند.

گروهی از معامله‌گران باور دارند، روند کاهشی دلار در دو ماه گذشته، در آخرین ماه پاییز نیز ادامه خواهد یافت. از نظر آنها علامت کاهشی دلار در اولین روز آذر و نزدیک شدن دوباره به کف قیمتی نشان‌دهنده آن است که بازار همچنان جانی برای بالا رفتن ندارد. کاهشی‌های بازار معتقدند، بازار از یکسو با کمبود تقاضا مواجه است و از سوی دیگر بازارساز نشان داده است که در زمینه عرضه ارز مشکلات سابق را ندارد. به باور یکی از بازیگران کاهشی، دلار در یک ماه گذشته متقاضی خاصی نداشت و افراد عادی تقریبا به‌طور کامل از بازار خارج نشده‌اند. در مورد تقاضای احتیاطی نیز با توجه به کاهش شدید حجم معاملات می‌توان گفت که این نوع تقاضا نیز به شدت کاهش یافته است. به‌نظر می‌رسد از یکسو سیگنال منفی جدیدی به بازار مخابره نشده است و از سوی دیگر اکثر افرادی که به‌دنبال حفظ ارزش دارایی خود بودند، ارز مورد نیاز خود را تهیه کرده‌اند، در نتیجه بازار در آینده نیز با تقاضای این عده مواجه نخواهد بود. از آن سو در صورت ادامه روند کاهشی، بخشی از معامله‌گران از ادامه دپوی ارز ناامید خواهند شد و با ورود ارز آنها سمت عرضه تقویت بیشتری خواهد شد.

در مقابل بازیگران کاهشی، افزایشی‌های بازار قرار دارند که معتقدند دلار در آذرماه سیر افزایشی خواهد داشت. یکی از مهم‌ترین عواملی که این عده را امیدوار به رشد قیمت کرده است، تقاضای فصلی است که به‌طور سنتی از ماه سوم پاییز آغاز می‌شود و معمولا تا ۱۰ روز ابتدایی دی‌ماه ادامه دارد. در سال‌های گذشته در این مقطع زمانی بازار با رشد مواجه شده است و بعضا سقف‌های قیمتی دلار نیز در همین بازه زمانی ثبت شده است. یکی از مهم‌ترین تقاضاهایی که معامله‌گران افزایشی روی آن حساب کرده‌اند، تقاضای ارزی شرکت‌هایی است که حساب‌های خود را در آستانه انتهای پایان سال میلادی تسویه می‌کنند. در کنار این، میزان سفرها نیز در نزدیکی ژانویه بالا می‌رود.

با وجود این، معامله‌گران کاهشی باور دارند، شرایط آذر سال‌جاری با سال‌های گذشته تفاوت دارد. از نظر آنها، شرکت‌های تجاری به‌دلیل شرایط نوسانی پیش آمده در ماه‌های گذشته تا حدی ارز مورد نیاز خود را تهیه کرده‌اند، در نتیجه میزان تقاضای ورودی از سوی این دسته در سال‌جاری به اندازه سال‌های گذشته نخواهد بود. از سوی دیگر، از نظر آنها بازارساز به تقاضای زائران اربعین به راحتی توانست پاسخ دهد و میزان تقاضای سفر در آستانه ژانویه بسیار کمتر از آن است.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.