دجله گزارش داد، محمد غالب، عضو کمیسیون نفت و گاز پارلمان عراق امروز(جمعه) در گفت وگو با خبرنگاران اعلام کرد: گزارش‌ها نشان می دهد که صادرات نفت کرکوک به ایران از طریق تانکرهای نفتی ادامه دارد.

وی افزود: بیشتر نفت عراق از طریق بنادر داخلی صادر می‌شود و بخشی از آن از طریق تانکرهای نفتی به ایران صادر می شود.

محمد غالب در ادامه گفت: عراق درحال حاضر مشغول انتقال نفت از طریق لوله کشی به ترکیه است و پارلمان عراق برای مطمئن شدن از صادرات و یا عدم صادرات نفت گزارش های وارده را پیگیری خواهد کرد زیرا مردم کرکوک نمی توانند از این نفت استفاده کنند و روش فروش آن را نمی‌دانند.

به گزارش ایسنا، پیش از این  برخی منابع اعلام کردند که در حال حاضر عراق کمتر از ۳۰ هزار بشکه در روز نفت را با استفاده از کامیون به ایران صادر می‌کند. ارسال نفت کرکوک به ایران در نوامبر که تحریم‌های آمریکا علیه ایران آغاز می‌شود متوقف خواهد شد و در عوض، شرکت دولتی سومو قصد دارد ۳۰ هزار بشکه در روز نفت را از یک میدان نفتی کوچک نزدیک موصل در یک مزایده به فروش رساند.

یک منبع آگاه در رابطه با فعالیت‌های صادرات نفت عراق گفت: آمریکا عراق را برای توقف ارسال نفت به ایران و ازسرگیری صادرات نفت کردستان از طریق ترکیه تحت فشار قرار داده است. اگر ترکیه نفت بیشتری از عراق بگیرد، توجیهش برای دریافت معافیت از تحریم‌های نفتی آمریکا علیه ایران دشوارتر خواهد داشت.

از سوی دیگر، ایرج مسجدی، سفیر ایران در بغداد چند روز پیش در پاسخ به این سوال که بغداد اعلام کرده بود صادرات نفت کرکوک را متوقف می کند آیا این تصمیم اجرایی شد؟ گفت: در زمینه تبادل نفتی با عراق توافق داشتیم و همچنان نیز وجود دارد اما  روش اجرای این توافق  مثلا از طریق تانکرهای نفتی و یا چیزهای دیگر و یا لوله های نفتی معلوم نیست. این مساله به منافع دو کشور بازمی‌گردد  و طبیعی است که چنین روابطی داشته باشیم. همچنین طبیعی است که آمریکایی ها با این مساله مخالفت کنند بنابراین تلاش می‌کنند تا کارشکنی کنند اما به نظر من آنها به نتیجه ای نمی‌رسند زیرا منافع دو کشور ایران و عراق اقتضا می کند که چنین روابطی وجود داشته باشد.

وی در پاسخ به این سوال که موضع شما نسبت به تصمیم عراق برای توقف صادرات نفت به ایران از طریق مخازن و تانکرها چیست؟ گفت: ما اکنون در مرحله گفت و گو هستیم.

مسجدی در پاسخ به این سوال که در نشست اوپک وزیر نفت ایران در گفت وگو با رووداو گفت لوله هایی برای انتقال نفت و به خصوص نفت کرکوک میان ایران و عراق ایجاد خواهد شد، این برنامه چه زمانی اجرایی می شود؟ گفت: این پروسه درحال بررسی است و مراحل اولیه خود را طی می کند و از مسائل مهم میان ایران و عراق است.

براساس این گزارش، پیش از این برخی شخصیت‌های عراقی به عادل عبدالمهدی، نخست وزیر جدید عراق پیشنهاد دادند تا به واشنگتن برود و با دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا دیدار  و از بروز فاجعه برای عراق بعد از پایان مهلت ۴۵ روزه آمریکا به عراق برای وارد کردن برق از ایران جلوگیری کند.

 یک منبع عراقی گفته است که عادل عبدالمهدی، نخست وزیر عراق با جدیت تلاش می کند تا با ترامپ دیدار کند و از او معافیتی ویژه برای وارد کردن برق و گاز از ایران بگیرد.

این منبع افزود: عادل عبدالمهدی یک گفت وگوی طولانی با داگلاس سیلیمان، سفیر واشنگتن در بغداد داشته است و به او اعلام کرده است که در این زمان کوتاه نمی توانیم جایگزینی برای برق و گاز ایرانی پیدا کنیم و عراق پس از پایان مهلت ۴۵ روزه وارد یک فاجعه حقیقی خواهد شد.

این منیع در ادامه می گوید: عادل عبدالمهدی برای گفت‌وگو با آمریکا و به دست آوردن معافیت از تحریم های آمریکا علیه ایران در رابطه با برق و گاز تلاش های فراوانی کرده است اما تلاش های نخست وزیر عراق به بن بست رسیده است و اکنون تنها راه آن سفر به واشنگتن و دریافت معافیت ویژه است.

همچنین برهم صالح، رئیس جمهور عراق اعلام کرده است:نمی‌خواهیم که تحریم‌های آمریکا علیه ایران به عراق آسیب برسانند. ما همواره درحال گفت‌وگو با آمریکا هستیم و شرایط ویژه عراق در رابطه با تحریم‌های آمریکا علیه ایران باید ملاحظه شود . ما درحال میانجیگری میان ایران و آمریکا نیستیم و نمی‌خواهیم وارد هیچ محوری بشویم و منفعت ما در این است که عراق اولویت باشد.

از سوی دیگر ایاد علاوی ، رئیس ائتلاف الوطنیه عراق اعلام کرده بود که نامه‌ای به دبیرکل سازمان ملل ارسال کرده است و از او خواسته است که خاص بودن روابط ایران و عراق در رابطه با تحریم‌های آمریکا علیه ایران درنظر گرفته شود. در این پیام از دبیرکل سازمان ملل خواستم که نشستی مشترک میان مسئولان سازمان ملل و مسولان عراقی و ایرانی در رابطه با معاف کردن عراق از تحریم ها برگزار کند.تحریم های آمریکا علیه ایران تاثیرات زیادی روی عراق خواهد گذاشت و لازم است در رابطه با این مساله با آرامش و تفاهم برخورد شود. حمله نظامی به ایران و یا تحمیل تحریم علیه ملت آنرا نمی پذیریم و عراق آمادگی میانجیگری میان ایران و آمریکا را دارد.

براساس این گزارش ، در جریان بازگشت تحریم‌های آمریکا علیه ایران تعدادی از شرکت‌ها و موسسات، افراد و گروه‌های جدیدی نیز مورد تحریم قرار گرفتند.  در این لیست که به ادعای دولت آمریکا علیه دولت ایران است اما در واقع تاثیر مستقیم آن بر مردم بوده و نیازهای اصلی آنها را هدف قرار داده است  ۵۰ بانک و زیرمجموعه‌های آنها مورد تحریم قرار گرفتند. همچنین در این تحریم‌ها خطوط کشتیرانی ایران و هواپیمایی جمهوری اسلامی نیز به چشم می‌خورد.

نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در نامه‌ای به دبیرکل سازمان ملل متحد با اشاره به تحریم‌های غیرقانونی و یکجانبه آمریکا در ۱۴ آبان ۱۳۹۷ خواهان اقدام دسته‌جمعی سازمان ملل متحد و اعضای جامعه بین‌المللی در مقابله با این تحریم‌ها شد.

از سوی دیگر، سفارت آمریکا در بغداد اخیرا در ویدیویی که در صفحه فیس بوک خود منتشر کرد، اعلام کرد: آمریکا به عراق یک معافیت موقتی به مدت ۴۵ روز برای ادامه خرید گاز طبیعی و برق از ایران داده است. این معافیت به عراق فرصت می دهد به سوی استقلال انرژی گام بردارد.

مقامات بانک مرکزی عراق در ماه اوت اعلام کرده بودند اقتصاد این کشور ارتباط نزدیکی با ایران دارد به همین دلیل بغداد از واشنگتن درخواست خواهد کرد از برخی از تحریم‌هایش معافیت بگیرد.

معافیت موقتی فعلی به شرطی داده شده است که عراق برای واردات از ایران، به دلار آمریکا پول پرداخت نکند.

پیش از این دو مقام دولتی عراق که به‌دلیل محرمانه بودن موضوع، مایل نبودند نامشان فاش شود به بلومبرگ گفته بودند عراق هم‌چنان گاز طبیعی و برق از ایران وارد می‌کند و یک حساب بانکی برای پرداخت پول واردات ایران به دینار ایجاد کرده است.

براساس این گزارش، دولت ایالات متحده آمریکا اعلام کرده است که چین، هند، ایتالیا، یونان، ژاپن، کره جنوبی، تایوان و ترکیه برای مدتی محدود اجازه دارند که به واردات نفت ایران ادامه دهند.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.