زنگنه: مقابل تحریمها مقاوم شدیم
فاز دوم پالایشگاه ستاره خلیج فارس در حالی به بهره برداری رسید که تشدید تحریم ها میتواند شرایط صادرات میعانات گازی از یک سو و واردات بنزین از سوی دیگر تغییر دهد.
شرایط اقتصادی ایران به گونه ای است که هر اقدامی برای پیشگیری از خروج ارز و افزایش اتکا به داخل می تواند در خدمت اقتصاد مقاومتی تعریف شود.سال گذشته،اردیبهشت ماه بود که فاز اول پالایشگاه ستاره خلیج فارس افتتاح شد تا رویای 13 ساله رنگ واقعیت بگیرد.
جمعی که امروز در استان هرمزگان گرد هم آمدند تا افتتاح فاز دوم پالایشگاه خلیج فارس را جشن بگیرند ، اهمیت اتفاق را حکایت می کند. زنگنه ، وزیر نفت که این روزهای کاری متلاطمی را می گذراند، افتتاح فاز دوم این پالایشگاه را مجالی برای آسودگی از خطر تحریم ها دانست.
اتفاق بزرگ
سال 1383 بود ، عسلویه حالا نگین صنعت ایران شده بود و برداشت از پارس جنوبی نیز دیگر رویایی دور دست تلقی نمی شد . گاز ایران از میدان مشترک پارس جنوبی بیرون می آمد و قطر دیگر حاکم بلامنازع بزرگترین میدان گازی جهان تلقی نمی شد. از هر دو فاز پارس جنوبی روزانه 50 میلیون متر مکعب گاز طبیعی و بین 75 تا 80 هزار بشکه در روز میعانات گازی تولید میشدو 5 فاز در مدار تولید بودند. با توجه به اینکه خریداران اصلی میعانات گازی پالایشگاه هایی هستند که برای مصرف این هیدروکربورها ساخته می شوند، برنامه ای تازه شکل گرفت برای مصرف میعانات در داخل . باید به پالایشگاه ستاره خلیج فارس فکر می شد؛ محلی برای مصرف میعانات گازی، آن هم در کشوری با صنعت رو به رشد خودروسازی و نیازمند واردات بنزین . دهه هشتاد سال صدر نشینی بنزین در فهرست کالاهای وارداتی ایران بود . از سوی دیگر سیاست دوری از خام نشینی نیز در میان برنامه های ایران جای گرفته بود و همه این ها در کنار هم سبب شد تصمیم بزرگ اتخاذ شود .
این تصمیم ساخت یک پالایشگاه بزرگ میعانات گازی با ظرفیت 360 هزار بشکه در روز بود . وزیری که امروز افتتاح فاز دوم ستاره خلیج فارس را به نظاره نشست ، ان روز هم همین مسئولیت را عهده دار بود. شرکت های ایرانی و در کنارشان، اندونزیایی ها، هندی ها، المانی ها، ایتالیایی و کره ای ها از دور و نزدیک دستی بر این آتش داشتند، آمدند و رفتند . هنگامه تشدید تحریم ها آلمانی ها و ایتالیایی ها رفتن را به ماندن ترجیح دادند
رسید روزهایی که تخصیص اعتبار برای پیشبرد این پروژه متوقف شد اما دولت یازدهم با پیش بینی تدابیری حتی قبل از برجام وضعیت را دیگر گونه کرد و امضای برجام و شل شدن تحریم ها شرایط را برای بهره برداری و تکمیل این پروژه سیزده ساله مهیا نمود.
تولید از مصرف فراتر رفت
علیرضا صادقآبادی، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی در این خصوص می گوید: پالایشگاه ستاره امروز در آستانه افتتاح رسمی است. این پالایشگاه یک ماه و نیم است راه اندازی شده است . مجموع تولید بنزین در فاز یک و دو به 26 میلیون لیتر رسیده، هر فاز 12 میلیون لیتر است و 10 درصد ظرفیت مازاد نیز در این بخش وجود دارد که سعی کردیم به بهترین شکل از آن استفاده کنیم .
به گفته وی مجموع تولید بنزین کشور به 88 میلیون لیتر رسیده که از متوسط مصرف کمتر از این میزان است . پس با اتفاق رخ داده نه تنها نیاز کشور به بنزین تامین می شود بلکه ایران در چرگه صادرکنندگان جای می گیرد.
رییس جمهوری چه گفت؟
حسن روحانی در آیین افتتاح فاز دوم پالایشگاه ستاره خلیج فارس خبرهای خوبی در حوزه تولید بنزین داد و تاکید کرد: کل تولید بنزین کشور در پنج سال گذشته ۴۵ درصد افزایش یافته و در همین بازه زمانی تولید بنزین با کیفیتهای یورو ۴ و ۵، ۱۳ برابر شده است.
وی با بیان این که در فاصله پنج سال تولید بنزین یورو ۴ و ۵ بیش از ۱۲ تا ۱۳ برابر شده است، افزود: آیا نباید به این مهم افتخار کنیم؟ ما وارد کننده گازوئیل بودیم و هم اکنون صادرکننده هستیم، در زمستان واردکننده گاز بودیم، اما اکنون صادرکننده نیز هستیم، آیا این موارد افتخار نیست؟ آیا نباید به بهرهبرداری از فازهای جدید پارس جنوبی یا فازهای پالایشگاه ستاره خلیج فارس افتخار کنیم؟
رئیس جمهوری ادامه داد: در اردیبهشتماه سال ۹۶ فاز نخست پالایشگاه ستاره خلیج فارس افتتاح شد و امسال فاز دوم آن و در هر فاز روزانه ۱۲ میلیون لیتر بنزین تولید میشود که این موضوع نیز جای افتخار دارد.
دکتر روحانی تصریح کرد: امیدوارم تا پایان سال فاز سوم پالایشگاه ستاره خلیج فارس به بهرهبرداری برسد و اگر در مصرف بنزین نیز صرفهجوییهای لازم را انجام دهیم و مصرف بیش از حد را مهار کنیم، صادرکننده بنزین خواهیم شد.
وی با انتقاد از افزایش مصرف انرژی بهویژه بنزین در کشور گفت: ایران ۸۰ میلیون نفر جمعیت دارد و روزانه ۸۰ میلیون لیتر بنزین در کشور سوزانده میشود، در کجای دنیا با چنین مصرفی روبهرو هستیم؟
روحانی با بیان این که باید سهام پالایشگاه ستاره خلیج فارس را در اختیار مردم قرار دهیم، گفت: بدون تردید با عرضه سهام این پالایشگاه همان ساعتهای اولیه با اقبال سرمایهگذاران و مردم روبهرو خواهد شد، باید سرمایه در مسیر درست قرار گیرد و این جزو وظایف ماست.
پیام روشن زنگنه برای خودروسازی ها
وزیر نفت در این مراسم با اشاره به لزوم کاهش مصرف بنزین در کشور گفت: با افتتاح فاز دوم پالایشگاه ستاره خلیج فارس روزانه ۲۴ میلیون لیتر بنزین در این پالایشگاه تولید میشود، اما نمیتوانیم سالی یک فاز برای افزایش مصرف بنزین در کشور در مدار قرار دهیم و باید پس از این خودکفایی بنزین، این خودکفایی در کارخانههای خودروسازی پیگیری شود.
زنگنه با اشاره به افزایش مصرف داخلی بنزین، گفت: اگرچه بنزین و نفتگاز باکیفیت در کلانشهرها توزیع میشود و طرحهای افزیش کیفیت فرآوردههای نفتی به منظور افزایش کیفیت هوا یکی پس از دیگری به بهرهبرداری میرسد، اما مهار و مدیریت مصرف بنزین در داخل کشور امری حیاتی است.
زنگنه با اشاره به اینکه بیشترین تهدید آمریکا در دوره پیشین تحریمها متوجه بحث سهمیهبندی بنزین بود، گفت: با اجرای پروژه احداث پالایشگاه ستاره خلیجفارس به عنوان یک طرح مهم در جهت اقتصاد بزرگترین گام برداشته شد و در صورتی که راهاندازی نمیشد ۳۶۰ هزار بشکه خوراک میعانات گازی این پالایشگاه را باید به زحمت صادر میکردیم.
وی با اشاره به طرح فراگیر پالایشی سیراف (پالایشگاههای هشتگانه) گفت: برای تکمیل این طرح مهم با مجموع ظرفیت پالایش روزانه ۴۸۰ هزار بشکه که خوراک آن میعانات گازی خواهد بود، به فکر واگذاری سهام آن به مردم هستیم.
وزیر نفت در آستانه افتتاح فاز دوم پالایشگاه ستاره خلیجفارس گفت: افتتاح این پالایشگاه به معنای این است که ما در مقابله با تهدیدهای خارجی مقاوم شدهایم.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر