وزیران خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب در بیانیه ای بر لزوم حل مسئله سوریه از راه های سیاسی تاکید کردند.

 وزیران خارجه اتحادیه عرب در بیانیه پایانی نشست ریاض که پنجشنبه شب صادر شد، اعلام کردند: تنها راه حل ممکن برای بحران سوریه راه حل سیاسی مبتنی بر مشارکت همه طرف های درگیر برای پاسخگویی به آرمان های مردم سوریه بر مبنای نشست ژنو -۱ است.

اتحادیه عرب همچنین حمایت خود را از حفظ حاکمیت، تمامیت ارضی و ثبات در سوریه بر اساس منشور و اصول این اتحادیه اعلام کرد. 

این بیانیه با محکوم کردن تنش ها در غوطه شرقی و اقدام ترکیه در حمله به عفرین، اعلام کرد که این اقدامات تلاش ها برای حل سیاسی موضوع را با چالش مواجه می کند.

وزیران خارجه اتحادیه در بخش دیگری از بیانیه خود به مسئله فلسطین اشاره کردند و بدون نام بردن از مبارزات مردم این کشور مقابل دشمن صهیونیستی و کشتار اخیر غیرنظامیان فلسطینی در جریان تظاهرات بزرگ بازگشت، از تشکیل دولت فلسطینی به پایتختی قدس و حق حاکمیت دولت فلسطین بر تمامی خاک این کشور که در سال ۱۹۶۷ اشغال شد، حمایت کردند.

این بیانیه بر پایبندی به صلح به عنوان یک گزینه راهبردی برای حل اختلافات اعراب و اسرائیل بر اساس ابتکار صلح سال ۲۰۰۰ میلادی تاکید کرد.

شرکت کنندگان در نشست ریاض همچنین با تصمیم دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در خصوص اعلام قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی مخالفت و تصریح کردند: تصمیم ترامپ برای انتقال پایتخت آمریکا از تل‌آویو به قدس باطل، نامشروع و نقض صریح قوانین بین‌المللی و قطعنامه‌های شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل است.

در این نشست وزرای خارجه عرب خواستار تشکیل صندوقی مالی به ارزش ۱۰۰ میلیون دلار در ماه به منظور حمایت از فلسطین برای مقابله با فشارها و بحران‌های مالی پیش‌رو شدند.

وزیران خارجه اتحادیه عرب در بخش دیگری از این بیانیه به روابط با جمهوری اسلامی ایران اشاره و بر اهمیت همکاری میان کشورهای عربی و جمهوری اسلامی ایران بر اساس اصل حسن همجواری و عدم استفاده از زور یا تهدید تأکید کردند.

این بیانیه به دخالت برخی کشورهای عضو اتحادیه عرب در امور داخلی سایر کشورها از جمله دخالت آشکار عربستان، امارات، بحرین و مصر در امور داخلی قطر اشاره نکرد، اما مدعی شد که ایران در امور داخلی کشورهای عربی دخالت می کند و این اقدام، صلح و امنیت منطقه را تهدید می کند.

وزیران خارجه اتحادیه عرب همچنین با تکرار ادعای امارات مبنی بر مالکیت جزایر سه گانه ایرانی تنب کوچک، تنب بزرگ و ابوموسی، از هر گونه اقدام امارات در این خصوص حمایت کردند.

اعلام همبستگی با مردم لبنان و حمایت از توسعه سیاسی و اقتصادی و امنیت این کشور و حاکمیت بر مزارع شبعا بخش دیگری از بیانیه وزیران خارجه اتحادیه عرب را تشکیل می دهد.

عربستان سال گذشته میلادی سعد الحریری نخست وزیر لبنان که به ریاض سفر کرده بود را بازداشت کرد و با دخالت برخی کشورهای اروپایی و اعتراض های رئیس جمهوری لبنان ناچار به آزادی وی شد.

حمایت از حاکمیت و یکپارچگی لیبی و مخالفت با دخالت خارجی در این کشور، حمایت از دولت مستعفی یمن، محکومیت ورود نیروهای نظامی ترکیه به داخل خاک عراق و محکومیت اقدامات تروریستی که با شعار دین، مذهب و طایفه صورت می گیرد، دیگر بخش های بیانیه اتحادیه عرب را تشکیل داد.

نشست وزیران خارجه اتحادیه عرب با هدف تعیین دستور کار نشست سران که یکشنبه ۲۶ فروردین ماه برگزار می شود، تشکیل شد.

تروریست های سوری مدعی شده اند که شهر دوما شامگاه شنبه (۱۸ فروردین ماه)، هدف بمباران شیمیایی قرار گرفت که در جریان آن ۷۵ تن کشته و ده ها تن مصدوم شدند.

این در حالی است که دولت سوریه، هر گونه دخالتی را در این حمله شیمیایی رد کرده و سفیر و معاون نماینده روسیه در سازمان ملل متحد نیز استفاده از سلاح شیمیایی را روش کثیف تروریست ها برای جلب توجه دانسته است. 

اما دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا تهدید کرد که واشنگتن به زودی به این موضوع واکنش نشان خواهد داد.

 بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه کشورمان با رد بیانیه کمیته چهار جانبه عربی از اینکه برخى کشورهاى منطقه همچنان بر موضع دشمنى و استمرار حرکت باطل اصرار مى ورزند و دشمن مشترک امت اسلامی را به فراموشی سپرده اند ابراز تاسف کرد.

سخنگوى وزارت امور خارجه کشورمان با ردّ صریح اتهامات وارده در بیانیه "هشتمین نشست کمیته وزارتى چهارجانبه عربى" که در حاشیه نشست هاى مقدماتى اجلاس سران اتحادیه عرب برگزار شد، این اتهامات را واهى، بى اساس و ناشی از توهم و توهین آمیز خواند.

بهرام قاسمى با اشاره به مبنا قرار دادن رویکرد خصمانه و مخرّب برخی افکار هدایت کننده و نادرست در این بیانیه، از اینکه برخى کشورها همچنان از سر ناآگاهی بر موضع دشمنى و استمرار حرکت اشتباه فرسایشى خود در مقابل جمهورى اسلامى ایران اصرار مى ورزند، و دشمن اصلی و مشترک امت اسلامی را به فراموشی سپرده اند ابراز تأسف کرد.

سخنگوى دستگاه دیپلماسى تأکید کرد: تمام موارد مذکور در بیانیه کمیته چهارجانبه عربى که با حضور دبیرکل اتحادیه عرب برگزار شده است، دروغ ، بى پایه و اساس و ادامه روندى است که متأسفانه منطقه را بیش از پیش از رسیدن به ثبات و آرامش دور می کند.

قاسمی در پایان ابراز امیدواری کرد که اجلاس سران اتحادیه عرب که قرار است طى چند روز آینده برگزار شود، بتواند در شناخت عوامل موثر و اصلى ثبات زا در منطقه بدور از استاندراد های چند گانه به شناختی عمیق و دقیق از علل بحران های کنونی و با واقع بینى مبتنى بر تاریخ سیاسى منطقه در جهت همگرایى کشورهای عربی و اسلامی گام بردارد.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.