آیا موضع ضد برجامی ترامپ تغییر کرده است؟
اکسپرس گزارش داد، اخیرا خبرگزاری رویترز اسناد جدیدی از مکاتبات دیپلماتیک وزارت امور خارجه آمریکا را به دست آورده که نشان میدهد دولت آمریکا چندان مشتاق بر هم خوردن برجام آن گونه که ترامپ بارها وعده آن را داده، نیست در عوض واشنگتن امیدوار است شرکای اروپایی آمریکا با اصلاح برجام امتیازهایی را به نفع واشنگتن از ایران بگیرند.
بر اساس این اسناد جدید، وزارت امور خارجه آمریکا به دیپلماتهای خود در اروپا توصیه هایی درباره ۳ خواسته آمریکا از اصلاح برجام ارایه کرده است که شامل:
۱- گنجاندن محدودیت توسعه موشکهای بالستیک دوربرد ایران
۲- تضمین بازرسیهای گسترده بازرسان آژانس بینالمللی انرژی هسته ای از همه تاسیسات مورد نیاز از جمله تاسیسات نظامی ایران
۳- برداشته شدن محدودیت زمانی توسعه برنامه هسته ای ایران از 10 سال کنونی و دایمی کردن محدودیتهای توسعه برنامه هسته ای ایران
در یکی از این اسناد از زبان وزارت امور خارجه آمریکا خطاب به اروپایی ها چنین آمده است: ما از شما تعهدی میخواهیم که در همکاری مشترک با یکدیگر به یک توافقنامه تکمیلی- در زمینه برجام- دست یابیم که در آن محدودیتهای توسعه و آزمایش برنامه موشکی بالستیک ایران، بازرسیهای قویتر آژانس و محدودیتهای دایمی برنامه هستهای ایران، تضمین شود.
به نوشته رویترز وزارت امور خارجه آمریکا و کاخ سفید از اظهار نظر درباره این اسناد خودداری کرده اند.
گفتنی است اشاره به این شروط سه گانه، مساله ای تازه ای نیست و پیشتر دولت ترامپ بارها به صراحت شرط ادامه پایبندی خود به برجام را در اصلاح و بازبینی آن و گنجاندن شروط جدید آمریکا در آن اعلام کرده است؛ اما مساله ای که بر اساس اسناد افشا شده اهمیت دارد در این است که ظاهرا این اسناد نشان میدهد دولت ترامپ آن طور که گمان میرود و یا دستکم نشان میدهد به دنبال بهانهای برای لغو برجام باشد، نیست و بیشتر تلاش دارد با لفاظی و ایجاد جو روانی و فشار سیاسی علیه ایران و متحدان اروپایی، ایران و اروپا را به اصلاح و بازبینی برجام وادارد. از سوی دیگر لحن این اسناد نشان دهنده این واقعیت است که دولت ترامپ حتی حاضر است در برابر وعده خشک و خالی کشورهای اروپایی در زمینه گنجاندن شروط سه گانه آمریکا در برجام،از تهدید و موضع لغو برجام عقب بنشیند.
جمهوری اسلامی ایران و مقامات اتحادیه اروپا از جمله مسئول سیاست خارجی این اتحادیه پیشتر اعلام کردهاند که برجام قابل مذاکره مجدد و بازبینی نیست؛ اما همزمان سران ۳ کشور اروپایی – بریتانیا، فرانسه و آلمان – در اظهارات خود در هفتههای گذشته تاکید کردهاند که درباره فعالیتهای موشکی و سیاستهای منطقه ای جمهوری اسلامی ایران نگرانیهای مشترکی با واشنگتن دارند و آمادهاند درباره اتخاذ تدابیر جدید علیه ایران در این زمینهها با واشنگتن همکاری کنند.
دولت ترامپ در بیانیهای در ۱۲ ژانویه امسال با تهدید مجدد به لغو برجام در صورت عدم اصلاح و بازبینی در آن، تاکید کرد که آخرین باری است که تحریمهای هسته ای ایران را در قالب موافقتنامه کنونی برجام تعلیق میکند. مهلت بعدی دولت آمریکا برای تعلیق تحریمهای هسته ای ایران در ۱۲ ماه می ۲۰۱۸ خواهد بود.
برخی دیپلماتهای اروپایی با توجه به اسناد جدید گفتهاند که به طور دقیق نمیدانند که آیا این اسناد نشان دهنده تغییر رویکرد دولت ترامپ در زمینه برجام باشد یا نه. یک دیپلمات اروپایی در این زمینه به رویترز گفته است: هیچکس نمیداند ترامپ چه می خواهد و در ۱۲ می ۲۰۱۸ – موعد تعلیق تحریمهای هستهای ایران از سوی آمریکا- چه خواهد کرد.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر