آیت الله هاشمی شاهرودی:حل اختلاف میان مجلس و شورای نگهبان درباره مصوبات مجلس است
آیتالله سید محمود هاشمی شاهرودی در گفتوگوی تلویزیونی خود با مردم ضمن تسلیت ایام فاطمیه و تبریک به مناسبت سالروز پیروزی انقلاب اسلامی گفت: ملت ما همواره در صحنهها حضور داشته و با این حضور فعال خود، اقتدار نظام را برای جهانیان ثابت کرده و ترفندهای دشمنان را خنثی و نقش بر آب کرده است. امسال نیز دوباره اقتدار، وحدت امت اسلامی و پیروی از رهبری،عشق و علاقه به نظام را ثابت و مشتی بر دهان یاوهگویان همچون ترامپ و امثال او خواهند زد.
وی در ارزیابی خود از اقدامات مجمع تشخیص مصلحت نظام در سه دهه گذشته و برنامه های این مجمع برای آینده اظهار کرد: در قانون اساسی سه وظیفه مهم برای مجمع تشخیص مصلحت نظام ذکر شده است. اولین وظیفه، حل اختف میان مجلش و شورای نگهبان درباره مصوبات مجلس است. اگر شورای نگهبان مصوبهای را خلاف شرع یا قانون اساسی دانست و آن را رد کرد اما مجلس اصلاح نکرد و اصرار بر آن مصوبه داشت، آن موضوع را به مجمع ارسال میکنند تا در آنجا این اختلاف حل شود.
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: از دیگر وظایف مجمع، مشورت دادن به رهبری برای تدوین سیاستهای کلان نظام است که زیربنای همه قوانین و قواعد کشور است. سیاستهای کلی، جهت حرکت نظام در بخشهای مختلف سیاسی و اقتصادی را مشخص میکند. مجمع تشخیص مصلحت نظام برای سیاستهای کلی پیشنهادات خود را به رهبری تقدیم میکند که ایشان پس از بررسی، ان را ابلاغ میکند که به عنوان اسناد بالا دستی لازم اتباع است.
عضو مجلس خبرگان رهبری افزود: وظیفه سوم مجمع تشخیص مصلحت نظام حل معضلاتی است که از سوی رهبری به مجمع ارجاع میشود تا در آنجا راهحلی برای آن پیدا شود. مجمع تشخیص مصلحت نظام در این سه وظیفه اقدامات خوبی انجام داده است.
آیتالله هاشمی شاهرودی در پاسخ به این پرسش که آیا مجمع تشخیص مصلحت نظام تنها وظیفه تدوین سیاستهای کلی و سند چشم انداز را دارد یا اینکه میتواند بر اجرای آن نظارت کند، گفت: یکی از وظایفی که اخیرا از سوی مقام معظم رهبری به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع دادند، نظارت بر اجرای سیاستها و اسناد بالادستی است.
وی افزود: در این دوره اخیر رهبری به مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کردند که هیات منتخبی نظارت فعال بر اجرای این سیاستها و مصوبات مجمع داشته باشد و شاخصهای این اجرا و کیفیت نظارت ها را تدوین کند تا نظارت پویا ایجاد شود.
رییسمجمع تشخیص مصلحت نظام از سیاستهای کلی نظام به عنوان روح قوانین کشور یاد کرد و گفت: باید در مصوبات به دنبال احیای سیاستهای کلی بود و با اهداف آن همسو باشد. این مساله بسیار مهمی است که نیاز به نظارت دقیق و فعال و پویا دارد. از اول همه رهبری بهآن تاکید داشتند.
وی افزود: در گذشته مجمع تشخیص مصلحت نظام کمیسیون نظارت داشت که آنچنان فعال نبود اما در این دوره تحول رخ داده و این هیات انتخاب شده و در حال تدوین آیین نامه برای نظارت پویا است و قرار است خدمت رهبری داده شود تا با تایید ایشان، این هیات منتخبب متخصص بتواند دقیق تر آن مواد اسناد بالا دستی را در کشور احیا کند.
هاشمی شاهرودی در خصوص رد و تائید سند چشم انداز کشور توسط دولت ها و اختلاف سلیقه در موارد قانون اساسی گفت: قوانینی که مجلس تصویب میکند به شورای نگهبان فرستاده میشود. مجمع هم نظارت میکند تا با سیاستهای رهبری مخالف نباشد و با آنها مطابقت داشته باشد. بررسی قوانین مربوط به شورای نگهبان است اما خود مجمع هم میتواند اعلام کند که این مصوبات خلاف قوانین مجمع است و یا تخلفاتی که در اجرا دیده میشود، باید رفع شود.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد: در آییننامه نظارتی دنبال آن هستیم که ضمانت اجرایی برای اجرای موارد تصویب شود. یک مشکلی هم که سیاستها دارد این است که تفسیرهای گوناگون از آن وجود دارد و شاید برخی از اختلاف ها برای همین است
وی درباره بالا بودن سن افراد مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار داشت: همان طور که میدانید اعضای مجمع را مقام معظم رهبری تعیین میکنند. در مجمع افراد جوان کم نیستند اما طبیعت کار مجمع این است که تولید فکر و برنامه کند که نیازمند تجربه است و لازم است افراد دارای سن بالا در مجمع باشند.
عضو شورای نگهبان ادامه داد: به ترکیب افراد هم نگاه کنید، میبینید که از طیفهای مختلف در مجمع حضور دارند چراکه مجمع نیاز به اندیشه، فکر و تجربه دارد.
وی خاطر نشان کرد: برخی از اعضای مجمع نیز جنبه حقوقی دارند ، مثل روسای سه قوه که این انتخابها موفق و خوب است. در دنیا هم چنین مجلسهایی مانند سنا وجود دارد که افراد با تجربه در آن قرار دارند.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره این که گفته می شود در کنار مجلس شورای اسلامی هم یک مجلس سنا داشته باشیم گفت: این بحث بازنگری در قانون اساسی مدتی است که مطرح است. امام تیز بینی و بصیرت داشت، مجمع تشخیص مصلحت نظام همان کاری که سنا میتواند انجام دهد را انجام میدهد.
هاشمی شاهرودی درباره ریاست مجمع تشخیص باتوجه به گوناگونی طیفهای اعضای آن گفت: چون اعضای مجمع انسانهای نخبه، با سابقه و محترم کشور هستند، هیچ تنشی در آن شکل نگرفته است. نوع برنامهریزی هم کارهای فکری است که نشات گرفته از خبرگی در سیاستهای نظام است.
وی تاکید کرد:در مجمع بحثها جنبه فکری و علمی پیدا میکند که با دلیل و مستند رد یا تائید میشوند. موضوعی هم که باعث میشود اختلاف به وجود نیاید این است که موارد قبل از مطرح شدن به کمیسیونها میرود و مورد بررسی و دقیق قرار میگیرند و بعد به مجمع میآیند.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا تاکنون رخ داده که در شورای نگهبان به موضوعی رای منفی داده اما در مجمع تشخیص مصلحت نظام به آن رای مثبت دهد، اظهار کرد: بله. زیرا در مجمع تشخیص، مصلحت نظام مطرح است مثلا در مورد معاضدت قضایی اکثرا شورای نگهبان آنها را خلاف شرع میدانند اما ضرورتهیای در بعد بینالمللی است که آنها را در مجمع تشخیص مصلحت تایید میکنیم.
وی در پاسخ به پرسشی در مورد اینکه صندلیهای خالی کنار دست شما جای کیست گفت: صندلیهای کنار دست ما همیشه خالی نیست و جایگاه روسای سه قوه است که عضو حقوقی مجمع تشخیص مصلحت هستند. برخی از روسای سه قوه بیشتر پایبند هستند و حضور دارند؛ مانند رئیس قوه قضاییه و مقننه که بیشتر با هم کار داریم. اما به هرحال این افراد رئیس قوه هستند و کارهای دیگری نیز دارند و ممکن است نتوانند بیایند. تذکرهایی در این رابطه دادیم که انشالله میآیند و جای خالی را پر میکنند.
عضو مجلس خبرگان رهبری در پاسخ به این پرسش که آیا مجمع تشخیص مصلحت موضوعات جهان و تحولات داخلی و خارجی را پیگیری میکند؟ گفت: قطعا پیگیری میشود. اگر اشراف به مسائل نباشد نمیشود مصلحت را یافت. برای این کار یک کمیته وجود دارد که اصولا عناوینی که ارجاع میشود براساس همین اوضاع است. اصلا کار مجمع تشخیص مصلحت نظام همین است.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به پیوست حکم خود و وظایفی جدیدی که بر دوش او گذاشته شده است، گفت: در پیوست حکم من که توسط رهبری ابلاغ شده است، گفته شده که در سیاستهای گذشته تجدید نظر شود و مخالفتهای مجلس و شورای نگهبان مقید به زمان باشد. اگر زمان آن مصلحت گذشته است در مورد آن سیاستهای تصویب شده، تجدید نظر شود.
وی بااشاره به مصوبات مجمع تشخیص مصلحت درباره سند چشم انداز و ۲۱۷ مورد اختلافی مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان و سایر موارد گفت: در این موارد که در گذشته توسط مجمع تشخیص تصویب شد باید دید مصلحت هنوز وجود دارد یا خیر. اگر مصلحت موجود نباشد باید اصلاح شود. رهبری در مساله نظارت گفتند شاخصها مشخص و اجرا شود. آییننامه آن درحال تنظیم است که به زودی خدمت ایشان تقدیم میشود.
وی ادامه داد: رهبری به بحث چابک سازی تاکید داشتند. بخشهایی مثل مرکز تحقیقات استراتژیک لازم نیست. براساس تأییدات رهبری کارها درحال انجام است و انشالله هرچه سریعتر شکل بگیرد.
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام تشریح کرد: بنظر من مهمترین مساله بحث احیا سیاستهای کلان نظام در بعد اقتصاد و معیشت و فرهنگ است که اقتدار نظام اسلامی را نشان میدهند. البته بخش امنیت نظامی سازوکار خود را دارد و زیر نظر رهبری است و اقتدار خود را در جهان نشان داده که سبب دشمنیها همین است.
وی با بیان اینکه سیاست اقتصاد مقاومتی که مجمع تشخیص مصلحت تصویب و رهبری ابلاغ کرد بسیار مهم است، گفت: گمان میکنم اگر این دو سیاست اقتصاد مقاومتی و سیاستهای فرهنگی خوب اجرا شود و مردم و رهبری راضی باشند میتوانیم بگوییم خدمت بزرگی کردیم.
وی افزود: در هر دو بحث نظام ما بسیار تلاش کرده است. البته در بسیاری از جاها به هدف اصلی نرسیدیم که البته همهاش بخاطر قصور نیست بلکه بسیاری بخاطر دشمنی دشمنان است هرچند که در بخش نظامی موفق نبودند. دشمن در بعد فرهنگی و فضای مجازی وارد شده است و تبلیغاتی علیه ما کردهاند. در بعد اقتصادی تحریم و جنگ اقتصادی علیه ما راه انداخته است. آمریکا حتی شرکت کوچکی که با ما کار میکنند را تحریم میکنند. این جنگ اقتصادی بیشتر از مسائل برجام است و نمیخواهند جمهوری اسلامی هیچ اقتدار اقتصادی داشته باشد. فعالیتهای اقتصادی ما را موردی دنبال میکنند. جنگ اقتصادی علیه ماست و اگر سیاستهای اقتصاد مقاومتی اجرا شود و فرصتها زیادی که وجود دارد، نسوزد و به ظرفیتهایی نظیر پارس جنوبی بیشتر توجه کنیم، میتوانیم با عنایت به منویات رهبری در این جنگ هم پیروز باشیم.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام درخصوص اقتصاد مقاومتی اظهار داشت: در رابطه با اقتصاد مقاومتی و معیشت مردم هم مجمع و هم قوای سه گانه باید توجه خاصی به این مسئله مبذول داشته باشند و هر کس با توجه به وظیفه خود به این مسئله توجه کند تا اقتصاد مقاومتی احیا شود چراکه نقطه ضعف ما گه گاه دشمن بر آن دست میگذارد، مسئله اقتصادی است.
هاشمی شاهرودی با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی شامل همه موضوعات است، تصریح کرد: باید همه دستگاهها در ایجاد فهم مشترک و ارائه راهکارها کمک کنند. راهکارها مهم است چون درباره راهکارها هم اختلاف وجود دارد. مثلا یک مسئله، افزایش سرمایهگذاری خارجی و جذب آن سرمایه است. این یک مسئله است، راهکارش چیست؟ یا اینکه سرمایه و تسهیلات بانکی باید به سمت تولید برود. اینجا مسئله تجارت، کشاورزی و خدمات نیز مطرح است. راهکار این کمکها چیست تا بیشترین سهم تسهیلات بانکی به سمت تولید برود.
وی ادامه داد: در زمینه راهکارها میان دستگاهها و حتی میان دولت و وزرا اختلاف وجود دارد. باید برای این موضوع راهکار پیدا کرد. فرصتهای زیادی در کشور وجود دارد که بایکوت شدهاند. ظرفیتهایی برای بخش خصوصی وجود دارد که دولت مجوز نمیدهد و بایکوتش کرده است.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با تاکید بر ضرورت استفاده از بازارهای منطقهای خاطرنشان کرد: ما باید از بازارهای منطقه استفاده کنیم زیرا بازار مولد نیازمند بازار است و کشورهای همسایه مانند عراق افغانستان ترکمنستان و آذربایجان و... بازارهای خوبی برای ما بودهآند. متاسفانه سعودی و ترکیه جای ما در برخی از کشورها مانند عراق گرفتند و این در حالی است که سعودیها این بلاها را بر سر عراق آوردهاند و مردم عراق از سعودیها متنفر هستند. بسیاری از آنها مقلد رهبری یا امام بودند و اکثریت آنجا شیعه هستند.
هاشمی شاهرودی با بیان اینکه باید با تدبیر و برنامهریزی مشکلات کشور را حل کرد، ابراز داشت: باید دولتها و بانکهای داخلی مشکلات را حل کنند. نباید روابط ما با کشورها فقط در عرصه سیاسی باشد بلکه روابط اقتصادی هم باشد. وزارت امور خارجه باید روابط اقتصادی را اصل قرار دهد مخصوصا کشورهایی که همسایه ما هستند.
وی با بیان اینکه قوای سهگانه و مجمع باید بر اقتصاد مقاومتی و معیشت مردم متمرکز شوند، عنوان کرد: اگر بر اقتصاد مقاومت متمرکز شود و فرصتها را احیا کنند آنگاه کشور ایمن خواهد شد. یکی از مسائل مورد تاکید رهبری دریامحوری است و اگر دراین باره کار شود، اشتغالزایی فراوانی صورت میگیرد. اگر این کارها را بکنیم خواهید دید تحریمها بر کشور اثری نخواهد داشت و مشکلات مردم در عرصه قدرت خرید حل میشود و نقدینگی به سمت تولید و خدمات را متمرکز کرد.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: باید نظام این مسائل را جزو کارهای اولویتدار خود قرار دهد و اگر این کار صورت بگیرد، با توجه به مردمی که داریم و نخبگانی که در کشور حضور دارند، شدنی است. ما در عرصه علم در منطقه جلو هستیم. اگر این کار صورت گیرد مردم به رفاه بیشتری میرسند.
هاشمی شاهرودی با بیان اینکه اقتدار دفاعی هم مهم مسئله مهمی است و هنوز دراین عرصه اهداف مدنظر رهبری محقق نشده است، یادآور شد: این کارها شدنی است. شرکتها و بخشهای مولد و بخش خصوصی باید در این باره همکاری داشته باشند. دولت هم باید از سرمایهگذاران و تولیدکنندگان حمایت کنند. با توجه به تحریمها، دولتها و بانکهای داخلی باید آنها را تضمین کنند. حالا که آنها (بانکهای خارجی) سرمایهگذاران و تجار ایرانی را تضمین نمیکنند، چه اشکالی دارد ما و بانکهای داخلی آنها را تضمین کنیم.
وی با تاکید بر اینکه باید فکر کرد و موانع و مشکلات اقتصادی و دلیل عدم تحقق آنها را برداشت، بیان کرد: همه مشکلات راهکار دارند و اگر بر این مشکلات تمرکز شویم، از حواشتی دور کرده و با مفساد برخورد کنیم، آنگاه مشکلات حل میشود. خود این مسائل اینها مفاسد دارند. همه چیز باید شفاف باشند زیرا اگر این کار صورت بگیرد، دیگر مفسدهای هم رخ نخواهد داد.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر